НЗОК задлъжня и към джипита и стоматолози

9.12.2015. Institut za pluchne bolesti i tuberkolozu Klinicckog centra Srbije;institut;pluchne;bolesti;tuberkoloza;pulmologija;astma;kliniccki;centar;bolnica;zdravstvo;zdravlje;lakar;lekari Foto:ANDJELKO VASILJEVIC

Освен към аптеките, към болниците и към чужди здравни фондове и лечебни заведения, НЗОК задлъжня и към личните лекари и стоматолозите. Джипита и зъболекари не са получили парите си за пенсионерите, които вместо 2,90 лв. потребителска такса заплащат само левче, а остатъкът се превежда от здравната каса на лекуващите за всеки преминал възрастен пациент.

Проблемът е отнесен от Българския лекарски съюз в писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов. От съсловната организация уточняват, че става въпрос за пари, които компенсират разликата в потребителската такса, заплащана от пенсионерите.

БЛС настоява касата да установи причината за проблема и подчертава, че бездействие от страна на здравната каса ще има вредоносен характер върху лекарите.

Внесено е предложение от 2017 г. общопрактикуващите лекари да получават със 7 стотинки повече за деца и пенсионери.

Припомняме, че към края на 2016 г. стана ясно, че здравната каса не е в състояние да разплати задълженията си от миналата и от предходни години към болници и аптеки в страната, нито към чужди клиники и фондове, лекували български граждани. Общият размер на тези средства надхвърля 300 млн. лева.

От тях 52 млн. лв. са към аптеки, болнични заведения и зъболекари в България за 2016 г., а 55 млн. лв. - към лечебниците ни за 2015 г.

Все пак от НЗОК се надяват, че до края на януари парите за джипита и зъболекари ще бъдат изплатени.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве