НЗОК: Няма финансов ефект от въвеждането на пръстовия отпечатък

Нулев финансов ефект от въвеждането на пръстовият идентификатор в болниците отчете управителят на здравната каса Глинка Комитов. Пред БНТ той уточни, че информацията за ефекта от идентификатора, изнесена от бившия министър Петър Москов, е била неофициална.

По думите му, за да се прецени какъв е ефектът от пръстовия идентификатор трябва да минат поне 6 месеца. Комитов коментира и идеята пациентите да се изписват с касов бон, показващ разходите, които болницата е направила за лечението им. Според него фишовете ще помогнат на здравната каса, да събере реална информация колко струват дейностите в здравеопазването.

„С този документ ще се опитаме да съберем реална информация колко струват дейностите в здравеопазването, за да можем да направим една елементарна сметка, която от въвеждането на този здравноосигурителен модел все още не е направена. Това е колко все пак струва цялото здравеопазване? Какви пари са необходими за това. И тогава да кажем – основният пакет, който е записан в съответните закони и наредби струва толкова пари. Да, но ние събираме чрез съответните здравноосигурителни вноски, чрез данъци, чрез държавата, постъпления“, заяви Комитов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Ъ?! Имало ефект но бил неофициален. Иде БСП. Всички пречки за кражби да се махат.

  2. По думите му, за да се прецени какъв е ефектът от пръстовия идентификатор трябва да минат поне 6 месеца. -Ало,вуйчо,е като трябват 6 месеца ,защо и ти се изказваш неподготвен ?Къде ви намират такива смотаняци не мога да разбера ?

Отговорете