НЗОК: Няма финансов ефект от въвеждането на пръстовия отпечатък

Нулев финансов ефект от въвеждането на пръстовият идентификатор в болниците отчете управителят на здравната каса Глинка Комитов. Пред БНТ той уточни, че информацията за ефекта от идентификатора, изнесена от бившия министър Петър Москов, е била неофициална.

По думите му, за да се прецени какъв е ефектът от пръстовия идентификатор трябва да минат поне 6 месеца. Комитов коментира и идеята пациентите да се изписват с касов бон, показващ разходите, които болницата е направила за лечението им. Според него фишовете ще помогнат на здравната каса, да събере реална информация колко струват дейностите в здравеопазването.

"С този документ ще се опитаме да съберем реална информация колко струват дейностите в здравеопазването, за да можем да направим една елементарна сметка, която от въвеждането на този здравноосигурителен модел все още не е направена. Това е колко все пак струва цялото здравеопазване? Какви пари са необходими за това. И тогава да кажем - основният пакет, който е записан в съответните закони и наредби струва толкова пари. Да, но ние събираме чрез съответните здравноосигурителни вноски, чрез данъци, чрез държавата, постъпления", заяви Комитов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България