Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

НЗОК орязала с 20% направленията при личните лекари

НЗОК

Здравната каса е отпуснала този месец около 20 процента по-малко направления на личните лекари. Това обяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова по БНР.

По думите й заради това намарение пациентите няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания.

Д-р Павлова обвини за създалата се ситуация чиновниците в Здравната каса.

„За поредна година се повтаря едно и също нещо – от цялата страна пристигат съобщения в централата на БЛС, че парите, с които ще разполагат общопрактикуващите лекари са намалени приблизително с около 20%. Това ще се отрази на тяхната работа и най-вече на пациентите. Те няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания. Няма да могат да направят пълния брой прегледи за диспансерните си диагнози и изследвания. Когато имат някакъв здравословен проблем, те няма да могат да бъдат консултирани от специалист, който съответно да назначи изследвания, каза Павлова.

По думите важно е да се знае, че пари има, че БЛС е договорил тези суми и те са в касата. „Интересно е защо НЗОК икономисва тези средства. Това е престъпно, защото се икономисва от здравето“, попита тя.

„Парите, които БЛС е договорил, за да има спокойствие в системата, чиновниците от НЗОК се опитват да ги преразпределят, спестявайки от извънболничната, да ги насочат към болничната, а сумите за болнична да ги насочат за лекарства. Ние подписвайки рамковия договор сме били в ролята на наивници, че това, което сме договорили, ще бъде спазвано“, коментира д-р Галинка Павлова.
Председателят на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова заяви, че ако има сигнали за нарушения от страна на Здравната каса, ще бъдат предприети съответните мерки. „Решение на този проблем трябва да се намери, защото болничната помощ не бива да бъде поставяна в условия на дефицит“, посочи тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.