Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

НЗОК остави без пари болници и аптеки

Националната здравноосигурителна каса няма да разплати задълженията си от тази и минали години към болници и аптеки в страната, нито към чужди клиники и фондове, лекували български граждани. Те са в размер на над 300 млн. лв.

От тях 52 млн. лв. са към аптеки, болнични заведения и зъболекари в България за 2016 г., а 55 млн. лв. към лечебниците ни за 2015 г. Припомняме, че десетки частни и общински заведения са завели дело срещу касата за неизплатените им от миналата година средства. Дълговете на НЗОК към болниците са от надлимитната им дейност, т.е. финансовите разходи, надхвърлящи ограниченията, наложени от касата. 80% от тази дейност са от спешни случаи, показва одит на касата в София и Бургас през октомври и ноември тази година, заяви пред „Труд“ председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов.

Въпреки това на последното си заседание надзорниците решиха, че тези средства от надлимити няма да бъдат изплатени. Няма да бъдат дадени и 3 млн. лв. на аптеките в страната – пари за лекарства в периода 1-15 декември, които се поемат от НЗОК напълно или частично и се полагат на здравноосигурени пациенти – около 2,5 млн. души. От Българския фармацевтичен съюз предупредиха, че е възможно хиляди хора да имат затруднен или никакъв достъп до медикаменти.

Опасяваме се, че неизплащането на парите към болниците ще доведе до по-голямо доплащане от страна на пациентите, обясни пред вестника д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете