Не е било възможно да се предвиди срутването на моста в Генуа

Христо Иванов заложил „бомбата“ в Търговския регистър Бившият правосъден министър оставил стратегическото звено без резервен център

Екопроблеми в Рила няма, те са на плажната ивица по Черноморието

200 хил. коли остават без „Гражданска“ От събота шофьорите трябва да сключат нова полица

Тереза Мей: Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока

Гуардиола с часовник за 170 000 евро

Български тираджия оцелял по чудо в Генуа Жертвите на срутването вече са 35

Обжалваме, ако ни скъсат на шофьорски изпит Комисия отменя решението на изпитващия, ако установи нередности

Влизаме в топ 10 по ръст на БВП Инвестициите се увеличиха с 4,4%

МВР строи Дворец на паспорта за 370 млн. лв. Обявяват утре обществена поръчка за нова система за лични документи

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 15 август 2018

От последните минути: Освобождават двамата гръцки военни от затвора в Одрин

39 общини взимат до 20 млн. лв. 200 фирми получават до 1 млн. евро

Мотор с фалос се заби в автомобил

Повдигнаха 2 обвинения на Бенчо Бенчев (обзор) Парична гаранция от 50 000 лв. и забрана за напускане на страната

НЗОК остави без пари болници и аптеки

Националната здравноосигурителна каса няма да разплати задълженията си от тази и минали години към болници и аптеки в страната, нито към чужди клиники и фондове, лекували български граждани. Те са в размер на над 300 млн. лв.

От тях 52 млн. лв. са към аптеки, болнични заведения и зъболекари в България за 2016 г., а 55 млн. лв. към лечебниците ни за 2015 г. Припомняме, че десетки частни и общински заведения са завели дело срещу касата за неизплатените им от миналата година средства. Дълговете на НЗОК към болниците са от надлимитната им дейност, т.е. финансовите разходи, надхвърлящи ограниченията, наложени от касата. 80% от тази дейност са от спешни случаи, показва одит на касата в София и Бургас през октомври и ноември тази година, заяви пред „Труд“ председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов.

Въпреки това на последното си заседание надзорниците решиха, че тези средства от надлимити няма да бъдат изплатени. Няма да бъдат дадени и 3 млн. лв. на аптеките в страната – пари за лекарства в периода 1-15 декември, които се поемат от НЗОК напълно или частично и се полагат на здравноосигурени пациенти – около 2,5 млн. души. От Българския фармацевтичен съюз предупредиха, че е възможно хиляди хора да имат затруднен или никакъв достъп до медикаменти.

Опасяваме се, че неизплащането на парите към болниците ще доведе до по-голямо доплащане от страна на пациентите, обясни пред вестника д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.