22 години и 6 месеца затвор за убиеца на Виола Николова

Белият дом без брифинги

Опасно време в почти цялата страна утре Очакват се обилни валежи от дъжд и сняг

Биби Рекса се оплака, че не искат да я обличат заради голямо дупе (СНИМКИ) Моето дупе размер 8 все пак ще отиде на "Грами", обяви певицата

Кражба на трансформаторно масло остави без ток над 4000 души в столичния квартал „Люлин“

Съдят шофьор, причинил катастрофа с един загинал и седем ранени Инцидентът станал през юни между Габрово и Севлиево

Зачестяват случаите на онлайн тормоз сред учениците

Повдигнаха обвинение на жената, ударила в лицето фелдшерка от Горна Оряховица Глоба от 1000 до 5000 лева за деяние грози извършителката Звезда Илиева

Променят правилата за прием на първолаци във Варна

Гешев: Още три лица от кръга на Цветан Василев ще бъдат привлечени като обвиняеми по случая с Елена Йончева

Борисов в димитровския „Язаки“: Тези заводи работят на 100% за износа на страната (СНИМКИ)

ВСУ „Черноризец Храбър“ приема студенти за летен семестър

Задържаха трима след кражби от автомобили в центъра на София При спецакцията е използвано е огнестрелно оръжие - стоп патрони

Петима полицаи са задържани в 4-то РПУ, рекетирали собственици на заведения Събирали месечна такса спокойствие

Продавач изтъркал и не платил лотарийни билети за 3495 лева

НЗОК плаща на аптека „Марешки“ контрабандна „Хумира“ от Турция Валя Ахчиева разкри коя е рускинята Нина Катченко, купила от Веска Марешка фирмата „Трейднет България“

Нина Катченко и Александър Музюкин (тъст на Веселин Марешки) пред дома им в Дубовка край Волгоград

валя ахчиева

Разследване на Валя Ахчиева в „Открито” на БНТ показа как в България се внася контрабандно от Турция скъпоструващото лекарство „Хумира”. Доставчикът „Фармнет” снабдява с него аптеки „Марешки”. По този начин се източва НЗОК.
Механизмът е следният: в опаковката вместо оригинална „Хумира” от САЩ се поставя контрабандна турска „Хумира” и тя се дава на българските пациенти и се заплаща от НЗОК. А извадената оригинална се поставя във фалшива опаковка и отива за паралелен износ. Само 10% от „Хумира” се използва от болни. Останалите 90% заминават за паралелен износ. Установена е и връзката между Катченко и Марешки – Нина Катченко, собственик и управител на „Трейднет България”, живее на семейни начала с тъста на Веселин Марешки в Дубовка, край Волгоград, Русия.

Разплитането на аферата с контрабандния внос на скъпоструващата „Хумира” започва с Ангел Апостолов от Бургас. Той е с диагноза псориатичен артрит. Апостолов отишъл с рецепта в аптека „Марешки” в Бургас, която се намира на улица „Демокрация” 92. Представил своята рецепта с изписаното лекарство, което се реимбурсира (плаща) от здравната каса и го получил веднага. Когато се прибрал у дома и отворил опаковката, той видял, че двете спринцовки са написани на турски език. Упътването също било на турски език. Видял също, че партидните номера на спринцовката и на опаковката, както и сроковете на годност били различни. Апостолов се притеснил, защото в опаковка с надписи на български език се намирала инжекция с надписи на турски език.

Вместо да отиде при медицинска сестра да му постави подкожна инжекция, той се обадил в българския офис на американската компания АбВи. Тази фирма е производител на това скъпо струващо лекарство („Хумира”), което се изписва на болни от артрит и се реимбурсира от здравната каса. Пациентът попитал нормално ли е това, а от фирмата му отговорили – не.

В интервю за предаването „Открито” пациентът сподели, че се притеснява много. Случката е от 29 август тази година.
Апостолов каза, че вече си взема лекарството от други аптеки, защото нямал доверие в аптеките „Марешки”.

В разследването бе представено интервю с управителя на въпросната аптека „Марешки”, фармацевт Светла Арабаджиева.

На въпроса как ще обясни, че е дала на пациент лекарство с опаковка на български език, а вътре е турска „Хумира”, управителката отрече някой да е сменял спринцовките вътре в самата аптека. Тя прехвърли топката на фирма „Фармнет”, която е дистрибутор на аптеки „Марешки”. Обясни, че тези лекарства ги получават от склада на „Фармнет” и както ги получат, така ги продават. Тя не знаела какво има вътре. На въпрос на Ахчиева дали знае, че това е много сериозен проблем, защото турската „Хумира” не е разрешена за употреба в България, фармацевтката обвини пациентите, като каза че те купували и продавали „Хумира” и само десет процента от българските пациенти използвали „Хумира”, за да се лекуват. Това е шокиращо, защото излиза че останалите 90 процента, които се изписват по реда на НЗОК и се заплащат от касата, са обект на паралелен износ и че се изнасят за чужбина.

В разследването беше направен опит с произволна аптека в Одрин да се купи турска „Хумира”. Ахчиева за 15 минути успя да уговори турския фармацевт да є продаде без рецепта пет опаковки, всяка една по 515 евро, като във всяка има по две спринцовки. За петте опаковки турският фармацевт беше написал собственоръчно на листче, че иска 2575 евро. От тази сметка излиза, че турската „Хумира” е два пъти по евтина от тази в България. Ако в Турция може да се купи за около 500 евро, в България тя е 1800 лева, а в Германия тя е 1800 евро – т. е. двойно повече.

Кой е пренесъл контрабандно

тази „Хумира”, попаднала в ръцете на Ангел Апостолов от Бургас? Това попита Ахчиева митницата в Свиленград и хващали ли са контрабандна „Хумира” или скъпи лекарства, реинбурсирани от Здравната каса.
От митницата отговориха, че нямали случаи на такива лекарства. Били залавяни единствено лекарства за полова мощ и за натрупване на мускулна маса.

След това по документи бе показана схемата, чрез която от една оригинална опаковка „Хумира”, която влиза в България, се получават две опаковки, но и двете са менте. Едната опаковка е оригинална на български език, а спринцовките са контрабандна „Хумира” на турски език. Те се дават на български пациенти и според тази схема и касата плаща за тях на аптеките. А втората „Хумира”, вече с оригиналната инжекция, но с фалшива опаковка, направена от някой, отива за паралелен износ за чужбина, за Германия, например.

Ахчиева поиска от шефа на здравната каса проф. Камен Плочев да предостави документ за платените опаковки „Хумира” на всички аптеки в България за периода от 1 май до 30 септември. Касата отказала да є предостави тази информация, но Ахчиева съобщи, че разполага с нея и я показа на зрителите.
Показа още два документа – един от аптека „Марешки” на ул.„Демокрация” 92 в Бургас. Документът представлява движението на стоките в аптеката – как са влезли и как са излезли. Вторият документ е декларация на американската компания АбВи, в която се посочва на кои фирми е продала „Хумира” от въпросната партида. И третият беше документът на НЗОК – отчет за вече платени такива опаковки. Съпоставяйки трите документа Ахчиева доказа, че седем опаковки „Хумира” липсват в отчетния документ на касата. Дадени са на пациенти, от същата аптека „Марешки”, но те не се намират в отчета на Дирекция „Лекарства” за доставени „Хумири”.

Защо се губят седем опаковки?

Най-вероятно, за да се загубят следите им и те да станат обект на паралелен износ. Ахчиева показа, че в друга дирекция на Здравната каса – на информатиците, която обработва информацията от цялата страна по РЗОК, с рецепти и ЕГН-та на пациенти, всъщност ЕГН-то на Ангел Апостолов съществува. Съществува, както и датата 29 август и колонка, на която пише „платено”. Това означава, че контрабандната „Хумира” е платена на тази аптека Марешки в Бургас.

По този начин в предаването „Открито” на БНТ бе разкрита парадоксална схема, по която скъпоструващи лекарства, които се внасят в България, на цени за България, по реда на НЗОК, и които се заплащат с публични средства, всъщност се изнасят за чужбина, като паралелен износ с фалшиви опаковки, а на пациентите се продават контрабандни лекарства, които се заплащат от касата. Това на практика е източване на здравната каса. Укрива се броят на контрабандните лекарства, които по тази схема се заплащат от НЗОК.

Ахчиева се обърна към всички 11 органа за борба с корупцията в България и още толкова за борба с контрабандата и ги помоли да попитат управителя на НЗОК защо в документите липсват партидите на скъпоструващите лекарства, които всъщност могат да покажат пътя на лекарствата и да гарантират сигурността на пациентите.

Връзката между Катченко и Марешки

Нина Катченко - собственик и управител на „Трейднет България“
Нина Катченко – собственик и управител на „Трейднет България“

В поредица от разследвания за „Трейднет България” с управител Нина Катченко, Ахчиева показа, че фирмата е направила износ за милиони левове само през тази година на скъпоструващи лекарства за Европа, и по-конкретно за Германия, за немската фирма „Колфарма”. Досега никой не знаеше коя е тази рускиня Нина Катченко, която през 2012 година е купила от майката на Веселин Марешки фирмата „Трейднет България”.

Дори в едно от разследванията депутатът от „Воля” Пламен Христов, за когото Ахчиева беше открила, че Веска Марешка му е издала пълномощно, за да представлява фирмата, се подсмихна ехидно и посъветва Ахчиева да намери Катченко.

И тя я намери. Зрителите чуха най неочаквано интервю със самата Катченко. От екипа на Ахчиева бяха открили рускинята по телефона, като се представиха за рибари, които ловят риба на Волга и в Черно море… Питаха как да открият Веска Марешка във Варна и дали тя ще им разкаже дали може да се лови риба в морето край Варна. Катченко съвсем простодушно по руски си призна всичко. Тя съобщи, че всъщност живее на семейни начала с бащата на Светлана Марешка (съпругата на Веселин Марешки) – 82-годишния Александър Данилович Музюкин. Живеят край Волгоград, в Дубовка, в неговия дом.

Оказва се, че кръгът Марешки купува, внася и продава скъпоструващите лекарства в България чрез аптеките, които са тяхна собственост и ги изнасят чрез свързана с тях фирма от България за Европа на двойно по-високи цени.

Още по темата

  1. Разследване на „Открито“ по БНТ разкри схемата от САЩ до Германия Американски компании продавали лекарства на Марешки в нарушение на антикорупционен щатски закон

  2. Валя Ахчиева, автор и водещ на „Открито“ по БНТ, пред „Труд“: Агенцията по лекарствата спря действията на кръга “Марешки” по паралелния износ

  3. Емил Димитров, шеф на комисията за борба със сивата икономика в НС, пред „Труд“: Трябва да се регулира паралелният износ на лекарства

  4. Кухи фирми и празни складове крият истината за аптекаря Играта с евтините лекарства на Марешки В разследване по БНТ Валя Ахчиева разкри как се ощетяват болните у нас

  5. Бензиностанции пробутват некачествена нафта за качествен дизел Евтините горива – капан за наивници

  6. Агенция „Митници” запечата колонка на Марешки

  7. Марешки се оправдава за запечатаната бензиностанция: Мръсният дизел бил провокация

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Ами същите далавери както с кашкавала на МилкиГруп ОоД. Още се продава , а играчите са на свобода срещу 1000 лв. Пак с Германия е далаверата. Целия свят е далавера. Най-скъпите далавери обаче са оръжията / и там сме в играта / и лекарствата. За другите далавери, после.

  2. Лошото е че Ахчиева като бивша любовница на Доган изпълнява поръчки…

  3. Това е поръчка на Търовска лига – Тони Веков, а тях ги защитава ДПС.А валя Ахчиева и друг път е правила такива поръчкови репортажи, като за Соффарма на Огнян Донев и други, за 100 000лв. и е готово

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.