Нигяр Джафер: Назначаването на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК е приятна изненада

Нигяр Джафер

за управител на НЗОК е „приятна изненада“. Такава оценка направи д-р Нигяр Джафер от ДПС и член на Парламентарната комисия по здравеопазване по БНТ. По думите й, д-р Дечев е добър мениджър с богат опит, който знае тавана на правомощията на новата си длъжност, за разлика от предшествениците си.

Назначаването на д-р Дечев за управител на НЗОК е приятна изненада, заяви д-р Джафер. Рутинно се избират и се освобождават управителите на Касата, като по думите й личностите нямат значение, защото проблемите са в системата.

Приятната изненада при д-р Дечев е, че знае тавана на правомощията си за разлика от предшествениците му, допълни д-р Джафер. Правомощията на управителя на НЗОК са изключително ограничени - той почти няма никакви правомощия, заяви тя.

"Един добър мениджър, който има толкова широк и богат опит, може да използва правомощията си за повишаване на контрола, за регулиране на лекарствената политика, доколкото има такива правомощия. Не може обаче да променя модела", посочи Нигяр Джафер.

До 2010 г. имаше няколко органа, които управляваха Касата - това бяха Общото събрание с широко представителство, Управителен съвет и Контролен съвет, напомни тя, като допълни, че по онова време управителите на НЗОК не са били избирани, но все пак не са успявали да се задържат.

"Искаме отново да се върне разговора дали не трябва да се мине отново към другия модел. Защото само надзорен съвет, назначаван по неизвестно какви критерии, без правомощия на управителя, не води до резултатите, които очакват пациентите, особено пък партньорите на Здравната каса", каза д-р Джафер.

В случая назначаването на д-р Дечев е експертно, но има опасност политическите сили, които го предлагат, да не го подкрепят, защото често се случва управляващите да не успяват да се разберат с управителя на Касата.

"В момента управляващите се страхуват от сериозни реформи в системата - и не само в здравеопазването. Тези реформи искат непопулярни мерки, които хората и обществото няма да приемат съвсем добронамерено и да ги подкрепят. Това има политическа цена. Въпреки това има системи като здравеопазването, където трябва да се предприемат стъпки, защото се оказва, че дъното няма дъно и проблемите стават по-сериозни", посочи Нигяр Джафер.

Кандидатурата на д-р Дечев беше единствена, защото предложените от управляващата коалиция, са онези, които са избирани, обясни д-р Джафер. Лошо е, когато няма конкуренция, допълни тя.

По думите на Нигяр Джафер предишният управител на НЗОК д-р Плочев е бил човек без политически опит и е станал жертва на политическата дисциплина, политическата коректност и политическото двуличие. Касата трябва да бъде оглавявана от хора с богат административен опит - положителен и отрицателен, допълни тя.

Коментари

Задължително поле