Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

Ние сме общество хамелеон Математически анализ относно проблемите на страната ни в най-богатия съюз

Розови балони...

Всеки ден у нас е крачка назад. Такова е усещането на една част от хората – тези, които мислят и преживяват (почти) като мен.

Крачка назад от Европа. Крачка назад от демокрацията. Крачка назад от модернизирането на обществото. Крачка назад от нормализирането на страната. А обяснение на това, което ни се случва отдавна, е дадено от… математиката. Да, от математиката!

Казвам го като бивш математик, даже като някогашен кандидат на математическите науки. Защо ли? Защото членството на България в Европейския съюз може да се сравни с математическата задача за налагане на строго подредена, подчиняваща се на стриктни правила решетка върху анархистична система, която генерира хаос (и той не е пренебрежимо слаб) и чиято структура има сериозни дефекти, силни вътрешни напрежения и „изгаря” много вътрешна енергия чрез триене.

България е анархистичната система. Европейският съюз е строго подредената решетка.

Според математическата теория на системите, възможните решения на тази задача са няколко и те могат да бъдат описани по следния начин като реакция на анархистичната система спрямо наложената й строго подредена решетка:

Първо, системата се подчинява на решетката и разумно приема нейните правила и норми, нейната структура, нейните канали за вътрешен и външен обмен на вещество, енергия и информация.

Второ, системата отхвърля решетката и „излиза” от нея, защото категорично отказва да приеме нейните правила и норми, нейната структура, нейните канали за вътрешен и външен обмен на вещество, енергия и информация.

Трето, системата се стреми да се адаптира към решетката, но това става бавно, трудно, на приливи и отливи и по метода на пробите и грешките.

Четвърто, системата се съпротивлява на решетката, но макар и твърде продължително и нерядко против волята й, тя е принудена да я приеме.

Пето, системата се съпротивлява срещу решетката, която накрая се „отказва” от нея, принуждавайки я да я напусне или да остане изолирана в нейната периферия.

Шесто, системата мимикрира, т.е. „отгоре” се създава видимост сякаш се е адаптирала към решетката, но „отвътре”, като същност, тя си е останала по-старому съвсем същата.

И така, нашето поведение, сиреч случващото се у нас, отговаря на шестото възможно решение – мимикрията.

Цялото ни развитие, ако то е развитие, през последните 10 години е мимикрия.

Ние сме общество-хамелеон.

И, забележете, от всички възможни решения последното, т.е. мимикрията, е е най-неефективното, най-стратегически безпътното, най-разнормализиращото, най-деструктуриращото системата и най-дърпащото я назад и надолу.

Това е така, защото при това решение се хаби най-много енергия (анархия) и се поражда най-много ентропия (хаос), пропиляват се най-много ресурси, нерви, шансове и надежди. А се хаби най-много енергия и се поражда най-много ентропия, защото при това решение, т.е. при такова поведение на системата, тя изразходва двойни усилия – от една страна, да създава видимост на промени, чрез които да „излъже” решетката; а от друга страна, да продължава да живее в безотговорност и безредие, които поглъщат безценни количества от нейните жизнени сили и не позволяват да се роди така лелеяното ново качество на живот.

Ето това правим ние – разграждаме настоящето си и профукваме бъдещето си, защото лъжем себе си и залъгваме другите, хвърляме пясък в очите на Европа и се самобаламосваме. Водим пуст и опустошаващ ни живот на най-обикновена и най-обидна мимикрия – да създаваме видимост, че сме нещо и да си живеем сякаш сме нищо. Отгоре някакво лустро, някакви оплетени в търчи-лъжи политици, някакви гръмки цели и бъхтания в гърдите Булгар, булга-ар!, някакви имитации на държава и общество, а отдолу – мутризация и чалгизация, пасивност и апатия, безразличие и безхаберност, мразене на другите и различните и псевдопартиотарство и псевдоживуркане.

Математиката го е доказала – най-глупавото, което може да направи една система, в случая едно общество, това е да мимикрира, да се прави, че е нещо отгоре и да не прави нищо отдолу; да лъже другите и да мами себе си; да се изживява като жертва на външни сили и вътрешни врагове и да не се опитва да пожертва частица поне от себе си, за да си промени битието и съзнанието.

Затова не е странно, че в обществото-хамелеон, в обществото от хамелеони, който е по-хамелеон, той е по-отгоре, който е най-хамелеон е най-отгоре, а който е по-по-най-хамелеон е по-по-най-отгоре.

Остана само да ви кажа коя задача за хамелеони засега математиката не е решила.

А тя е следната: Какъв е цветът на хамелеона, поставен пред огледало? И това само на пръв поглед е друга, съвсем различна тема за размисъл.

 

Песимисти, но не на всяка цена

Икономическите възприятия на българите като цяло остават по-скоро негативни през последните месеци, но се движат в положителна посока, сочи ежемесечното национално представително изследване на “Галъп интернешънъл”.

Докато преди две години 47% от анкетираните са очаквали влошаване на общото икономическо положение на страната, сега този дял се е свил до 28%. 39% очакват положението да остане същото, а 15% – да се подобри. Сега сме в една от фазите на най-нисък песимизъм за икономиката в последното десетилетие, отбелязват от социологическата агенция.

 

От блога на автора.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. ТАШАК. ЩО НЕ ОБЯСНИ ЧЕ ПАРИТЕ КОИТО ЕС ИЗНАСЯТ С ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ, ЕЛЕКТРОДРУЖЕСТВА, КОНЦЕСИИ И ДРУГИ СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ПАРИТЕ КОИТО ДАВА ПО ПРОЕКТИ. ДА НЕ БИ НЯКОЙ НАИВЕН БЪЛГАРИН ДА СИ ПОМИСЛИ ЧЕ ЕЙ ТАКА НЯКОЙ ЕВРОГЕЕЦ ЩЕ СЕ ЗАГРИЖИ ЗА ДОБРУВАНЕТО НА БЪЛГАРИНА

  1. Че нормално. Все пак има свободно движение на хора, стоки и услуги. Като има работеща икономика ще има износ повече, като няма ще има внос. В тоя ред на мисли днес съобщиха, чев бюджета са влезли с 2 милиарда лева в повече а вноса намалява за сметка на износа. Заплатите на учителите растът и сега са 750 лева стартова. Пак трябва да ти светне ламБата, че малко, по малко отлепяме от изтока. А това, че нямаме хранителни вериги, електродружества и големи частни фирми си го обясни с национализацията и ограбването по съвецки модел. Там където се намесва държавата в частните дела може да се изнася газ и да се говори за пушки. Там и речника на хората е пъдарски и се пише от чужди никове с различни извинения. Да за Русия говоря и руските тролове.

 2. ся квот да говорим прав си, ма няма как да си признаем щот ще си опикаем работата и после ще се наложи да работим като нормалните хора.

 3. Много лошо е когато изкъпеш бебето и го извърлиш с мръсната вода и легена.

 4. Той Георги Марков го е написъл. От съветския сме в европейския съюз. Разликата е че пия безплатно кафе в уаитроуз и взимам 110 паунда на ден защото в древната ми и горда родина Бойко суджука ми дава 350 лв минимална заплата.

  1. древна, древна, колко да е древна. Има няма 1500 години. Добре, че бяхме ние руснаците да ви освободиме и създадем. Иначе още щяхте да говорите на турски. Ма къкто сме ви създали тий и ще ви затрием. Помнете ми думата.

 5. Жителите на град Самара, които са другата България ни дават знамето и от така наречения татарстан тръгва подписка в подкрепа на войната. Царя освободител не желае да воюва, но явно накрая скланя.
  В боя българското опълчение заедно с руските дворяни и народа на великата Рус изковава свободата ни.
  След това започва трагедията. Русия се отрича от нас и подкрепя ония мегодяй сърбите. След това Сталин който иска да владее света ни разсипва държавата, а накрая ссср се предаде за без пари независимо че се бяха клели да умрат в ядрена заря но комунизма да възтържествува. Предадохте ни на капиталистите, как не ви е срам!

 6. Поредното мрънкане на поредния словоблудстващ непотребник. Гя яде кюфтетата като съветник на Гоце, не рева. И сега нямаше да реве, ако някой беше оценил великия му експертен потенциал и го бе поканил пак да се ръси това, което най-малко има – ум. Така и не си даде сметка, че Гоце го покани като някакъв вид алиби – зер нали Слатински минаваше за “десен”, та Първанов да демонстрира колко е надпартиен и национален президент. Но дори и Гоце скоро разбра, че кухо дрънчащите дърдорения на “съветника” не впечатляват никого, освен малка групичка илитерати, омагьосани от умението на Слатински да плете словеса.. Слатински е празно дрънкало, типичен пример за псевдоинтелектуалец. Кух, непотребен, с мания за величие.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.