Одежда всяка тука оставете Най-добрите нудистки плажове по света и у нас

Букурещ раздава ваучери за закупуване на еко коли

Проливен дъжд наводни част от Русе

Галена дефилира по бански в Маями Фолк певицата се разходи рамо до рамо с известни манекенки

Един от задържаните надзиратели във Варна остава в ареста, другите – под домашен арест

Пентагонът подкрепи решението на Тръмп да покани Путин в САЩ

Протестиращите в Шарково се разграничиха от политическите партии

Голям залък Какво обичат да си похапват световните лидери

Близо 240 преселници без документи задържаха в Турция

Премиерът Борисов откри „Арена Шумен“ (СНИМКИ) През август стартира "Хемус" от Белокопитово до Търговище

ВМРО чества в Смилево годишнината от Илинденското въстание

Руските балерини отслабвали с бяло вино

„Арена Шумен“ – впечатляваща архитектура и функционалност

И днес не взеха втора проба за чума в Болярово

Гръцка туристка падна от лифта в Драгалевци, няма опасност за живота й

Ние сме общество хамелеон Математически анализ относно проблемите на страната ни в най-богатия съюз

Розови балони...

Всеки ден у нас е крачка назад. Такова е усещането на една част от хората – тези, които мислят и преживяват (почти) като мен.

Крачка назад от Европа. Крачка назад от демокрацията. Крачка назад от модернизирането на обществото. Крачка назад от нормализирането на страната. А обяснение на това, което ни се случва отдавна, е дадено от… математиката. Да, от математиката!

Казвам го като бивш математик, даже като някогашен кандидат на математическите науки. Защо ли? Защото членството на България в Европейския съюз може да се сравни с математическата задача за налагане на строго подредена, подчиняваща се на стриктни правила решетка върху анархистична система, която генерира хаос (и той не е пренебрежимо слаб) и чиято структура има сериозни дефекти, силни вътрешни напрежения и „изгаря” много вътрешна енергия чрез триене.

България е анархистичната система. Европейският съюз е строго подредената решетка.

Според математическата теория на системите, възможните решения на тази задача са няколко и те могат да бъдат описани по следния начин като реакция на анархистичната система спрямо наложената й строго подредена решетка:

Първо, системата се подчинява на решетката и разумно приема нейните правила и норми, нейната структура, нейните канали за вътрешен и външен обмен на вещество, енергия и информация.

Второ, системата отхвърля решетката и „излиза” от нея, защото категорично отказва да приеме нейните правила и норми, нейната структура, нейните канали за вътрешен и външен обмен на вещество, енергия и информация.

Трето, системата се стреми да се адаптира към решетката, но това става бавно, трудно, на приливи и отливи и по метода на пробите и грешките.

Четвърто, системата се съпротивлява на решетката, но макар и твърде продължително и нерядко против волята й, тя е принудена да я приеме.

Пето, системата се съпротивлява срещу решетката, която накрая се „отказва” от нея, принуждавайки я да я напусне или да остане изолирана в нейната периферия.

Шесто, системата мимикрира, т.е. „отгоре” се създава видимост сякаш се е адаптирала към решетката, но „отвътре”, като същност, тя си е останала по-старому съвсем същата.

И така, нашето поведение, сиреч случващото се у нас, отговаря на шестото възможно решение – мимикрията.

Цялото ни развитие, ако то е развитие, през последните 10 години е мимикрия.

Ние сме общество-хамелеон.

И, забележете, от всички възможни решения последното, т.е. мимикрията, е е най-неефективното, най-стратегически безпътното, най-разнормализиращото, най-деструктуриращото системата и най-дърпащото я назад и надолу.

Това е така, защото при това решение се хаби най-много енергия (анархия) и се поражда най-много ентропия (хаос), пропиляват се най-много ресурси, нерви, шансове и надежди. А се хаби най-много енергия и се поражда най-много ентропия, защото при това решение, т.е. при такова поведение на системата, тя изразходва двойни усилия – от една страна, да създава видимост на промени, чрез които да „излъже” решетката; а от друга страна, да продължава да живее в безотговорност и безредие, които поглъщат безценни количества от нейните жизнени сили и не позволяват да се роди така лелеяното ново качество на живот.

Ето това правим ние – разграждаме настоящето си и профукваме бъдещето си, защото лъжем себе си и залъгваме другите, хвърляме пясък в очите на Европа и се самобаламосваме. Водим пуст и опустошаващ ни живот на най-обикновена и най-обидна мимикрия – да създаваме видимост, че сме нещо и да си живеем сякаш сме нищо. Отгоре някакво лустро, някакви оплетени в търчи-лъжи политици, някакви гръмки цели и бъхтания в гърдите Булгар, булга-ар!, някакви имитации на държава и общество, а отдолу – мутризация и чалгизация, пасивност и апатия, безразличие и безхаберност, мразене на другите и различните и псевдопартиотарство и псевдоживуркане.

Математиката го е доказала – най-глупавото, което може да направи една система, в случая едно общество, това е да мимикрира, да се прави, че е нещо отгоре и да не прави нищо отдолу; да лъже другите и да мами себе си; да се изживява като жертва на външни сили и вътрешни врагове и да не се опитва да пожертва частица поне от себе си, за да си промени битието и съзнанието.

Затова не е странно, че в обществото-хамелеон, в обществото от хамелеони, който е по-хамелеон, той е по-отгоре, който е най-хамелеон е най-отгоре, а който е по-по-най-хамелеон е по-по-най-отгоре.

Остана само да ви кажа коя задача за хамелеони засега математиката не е решила.

А тя е следната: Какъв е цветът на хамелеона, поставен пред огледало? И това само на пръв поглед е друга, съвсем различна тема за размисъл.

 

Песимисти, но не на всяка цена

Икономическите възприятия на българите като цяло остават по-скоро негативни през последните месеци, но се движат в положителна посока, сочи ежемесечното национално представително изследване на “Галъп интернешънъл”.

Докато преди две години 47% от анкетираните са очаквали влошаване на общото икономическо положение на страната, сега този дял се е свил до 28%. 39% очакват положението да остане същото, а 15% – да се подобри. Сега сме в една от фазите на най-нисък песимизъм за икономиката в последното десетилетие, отбелязват от социологическата агенция.

 

От блога на автора.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. ТАШАК. ЩО НЕ ОБЯСНИ ЧЕ ПАРИТЕ КОИТО ЕС ИЗНАСЯТ С ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ, ЕЛЕКТРОДРУЖЕСТВА, КОНЦЕСИИ И ДРУГИ СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ПАРИТЕ КОИТО ДАВА ПО ПРОЕКТИ. ДА НЕ БИ НЯКОЙ НАИВЕН БЪЛГАРИН ДА СИ ПОМИСЛИ ЧЕ ЕЙ ТАКА НЯКОЙ ЕВРОГЕЕЦ ЩЕ СЕ ЗАГРИЖИ ЗА ДОБРУВАНЕТО НА БЪЛГАРИНА

  1. Че нормално. Все пак има свободно движение на хора, стоки и услуги. Като има работеща икономика ще има износ повече, като няма ще има внос. В тоя ред на мисли днес съобщиха, чев бюджета са влезли с 2 милиарда лева в повече а вноса намалява за сметка на износа. Заплатите на учителите растът и сега са 750 лева стартова. Пак трябва да ти светне ламБата, че малко, по малко отлепяме от изтока. А това, че нямаме хранителни вериги, електродружества и големи частни фирми си го обясни с национализацията и ограбването по съвецки модел. Там където се намесва държавата в частните дела може да се изнася газ и да се говори за пушки. Там и речника на хората е пъдарски и се пише от чужди никове с различни извинения. Да за Русия говоря и руските тролове.

 2. ся квот да говорим прав си, ма няма как да си признаем щот ще си опикаем работата и после ще се наложи да работим като нормалните хора.

 3. Много лошо е когато изкъпеш бебето и го извърлиш с мръсната вода и легена.

 4. Той Георги Марков го е написъл. От съветския сме в европейския съюз. Разликата е че пия безплатно кафе в уаитроуз и взимам 110 паунда на ден защото в древната ми и горда родина Бойко суджука ми дава 350 лв минимална заплата.

  1. древна, древна, колко да е древна. Има няма 1500 години. Добре, че бяхме ние руснаците да ви освободиме и създадем. Иначе още щяхте да говорите на турски. Ма къкто сме ви създали тий и ще ви затрием. Помнете ми думата.

 5. Жителите на град Самара, които са другата България ни дават знамето и от така наречения татарстан тръгва подписка в подкрепа на войната. Царя освободител не желае да воюва, но явно накрая скланя.
  В боя българското опълчение заедно с руските дворяни и народа на великата Рус изковава свободата ни.
  След това започва трагедията. Русия се отрича от нас и подкрепя ония мегодяй сърбите. След това Сталин който иска да владее света ни разсипва държавата, а накрая ссср се предаде за без пари независимо че се бяха клели да умрат в ядрена заря но комунизма да възтържествува. Предадохте ни на капиталистите, как не ви е срам!

 6. Поредното мрънкане на поредния словоблудстващ непотребник. Гя яде кюфтетата като съветник на Гоце, не рева. И сега нямаше да реве, ако някой беше оценил великия му експертен потенциал и го бе поканил пак да се ръси това, което най-малко има – ум. Така и не си даде сметка, че Гоце го покани като някакъв вид алиби – зер нали Слатински минаваше за „десен“, та Първанов да демонстрира колко е надпартиен и национален президент. Но дори и Гоце скоро разбра, че кухо дрънчащите дърдорения на „съветника“ не впечатляват никого, освен малка групичка илитерати, омагьосани от умението на Слатински да плете словеса.. Слатински е празно дрънкало, типичен пример за псевдоинтелектуалец. Кух, непотребен, с мания за величие.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.