Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Емил Нешев, ПСС: Предстои транспортиране на тялото на загиналата в Рила жена

Пожарникари и доброволци потушиха голям пожар край Трявна

Никой не контролира озверелите кучета у нас 90 от 100 от четириногите на село са вързани на синджир и освирепели от глад

Живи аларми на синджир – в това се превръщат 90% от кучетата, които се взимат, за да се отглеждат като домашни любимци от безотговорни стопани у нас. Оставени на самотек, животните озверяват и стават опасни. Никой не знае какъв е броят им и не контролира собствениците им. Това посочиха от фондация „Четири лапи” пред „Труд”.

Трагедията от пазарджишкото село Мокрище, при която домашен, изнемощял питбул уби 3-годишно дете, е последният пример докъде води тази практика и липсата на контрол от страна на институциите, заяви Явор Гечев от организацията.

„Това се случва единствено благодарение на безотговорността на хората, животните няма как да бъдат обвинявани. Емблематичен пример е за това как не трябва да се отглеждат нито деца, нито животни. 90 на 100 от кучетата на село се отглеждат по този начин – вързани на синджир, без да се полагат необходимите грижи за тяхното възпитание, за тяхното лечение, за храненото им. Те са оставени на самотек като живи аларми. Колкото по-силно лаят, колкото по-злобни са, толкова по-доволен е стопанинът, защото има кой да му пази градината. Практиката не е само на село, защото много от тези хора, дойдоха и в града. Много хора си взимат домашен любимец, защото има някаква модна тенденция: взимат го, за да печелят от него – дали от разплод, дали от боеве”, уточни той.

Никой не знае колко са домашните кучета у нас и как се гледат. Последният отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета за 2016 г. показва единствено броя на регистрираните официално. Към 2016 г. те са 33 882, докато през 2015 г. са били 29 215.

Въпреки ръста, регистрацията и чипирането на кучета остава непопулярна мярка, защото с годината контролът върху собствениците на кучета е почти нулев. Той трябва да се осъществява от общините, както и от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), но усилия в тази посока липсват, отчитат експерти.
„Масово общините не контролират собствениците, които живеят на тяхна територия. Това трябва да стане чрез проверки. Когато животно се отглежда при условия, които са в нарушение на Закона за защита на животните, а това включва и отглеждането на къс синджир – трябва да има санкции и от страна на БАБХ”, уточни Гачев.

Статистиката сочи, че на година има поне 2 случая на инциденти с домашни кучета, като често те са от по-едри породи. В тях попада и този от свищовското село Козловец от началото на 2017 г., когато двете кучета на Петър и Велика убиха 80-годишната баба Гина. Година по-късно Районна прокуратура – Свищов внесе в съда обвинителен акт срещу стопаните на кучета.

„Породата няма значение. В общи линии, който иска да си гледа питбули, ще продължи да го прави. При такъв занижен контрол, колкото и да забраняваме, питбули ще се отглеждат. В крайна сметка породата сама по себе си не е виновна. Много ми се иска някой ден притежаването на домашен любимец в България да е по-скоро лукс, отколкото начин да се спестят пари от охрана или нещо друго”, допълни Гечев.

Съдът в Пазарджик реши
Пуснаха от ареста стопанина на питбула убиец

Районният съд в Пазарджик освободи вчера без мярка за неотклонение 35-годишния Димитър М., обвинен за неполагане на грижи за питбула, нахапал смъртоносно 3-годишно дете. Случаят е от 29 януари в пазарджишкото село Мокрище. Там вързаното на двора куче от бойна порода уби малкото момченце, което се приближило до него.

Стопанинът на животното е чичо на детето, което дошло от другия край на циганската махала. Димитър М. бе зад решетките за 72 часа, но съдиите не са открили достатъчно доказателства в подкрепа на обвинението му. Прокуратурата може да протестира пред Пазарджишкия окръжен съд.

На среща при вътрешния министър
Специалисти от Холандия идват да обучават зоополицаите

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев събра на среща представители на най-големите организации работещи с животните – Фондация „Черити лапи”, Фондация „Animal rescue”, представители от Столична община, както и главния секретар на МВР Младен Маринов, за да обсъдят концепцията на МВР за работата на зоополицията.

„Ще работим върху това да осигурим специалисти от Холандия, които да помогнат с обучаването на зоополицаите”, каза пред „Труд” Явор Гечев от Фондация „Четири лапи” и разкри, че обучението тук в България е много по-евтино от това в Холандия.

„Създадохме зоополиция с 433 служители, които ще се занимават с тази тема. През 2017 г. в страната са образувани 60 досъдебни производства за престъпления, свързани с неупражнен контрол над животно, вследствие на което е причинена телесна повреда или смърт”, посочи по-рано в парламента Валентин Радев.
Той поясни, че при подаден писмен сигнал за агресивно куче се отива на оглед и се извършва проверка от инспектор на районната администрация и представител на неправителствената организация. В случаи, в които сигналът за агресивно куче е с неизвестен адрес, се изпращат и полицаи от местното управление, които да съдействат за установяване на адреса.

Радев уточни, че съгласно Закона за ветеринарно-медицинска и Закона за защита на животните, Българската агенция по безопасност на храните осъществява контрола по защитата и хуманитарното отношение към животните.

Проверка
София, Пловдив и Варна
с най-много четириноги в регистъра

Най-много кучета за миналата 2017 година са регистрирани в София, Пловдив и Варна, показа проверка на „Труд”. В столицата те са 11 399, докато по данни от регистъра в Пловдив регистрираните кучета там са 5104. За тях таксата е 30 лв., а санкцията за „незаконен” домашен любимец е от 50 до 200 лв. Общо 4653 пък са кучета с документи във Варна.

Най-малко са регистрирани в община Лом, където скитащите кучета са пет пъти повече от официално записаните. Едва 22 кучета са регистрирани в общината през миналата година. Домашните любимци в крайдунавския град са много повече, но стопаните им предпочитат да не плащат по 10 лева такса, коментираха еколози.

Данъкът в община Бургас, където са регистрирани 3500 четириноги, е близо три пъти по-висок, а за да се стимулират стопаните да регистрират домашните си любимци, таксата за цяла година е 25 лева.
Почти на половина са регистрираните домашни кучета в община Търговище, където са записани близо 2000 за миналата година. След масираните проверки за законността домашните кучета от страна на кметството, през 2017 г. в регистрите й бяха вписани над 1400 домашни кучета. От кметството се договориха с ветеринари цената на чипа, ваксинирането и ваденето на паспорт да струва 15 лв. по време на кампанията.
В областния град Монтана миналата година са регистрирани 39 кучета, а само в първия месец на тази година в местната управа са записани 133 домашни любимци.

Иван Ласкин:
Ако аз изям дете, ще ме осиновите ли

Иван Ласкин избухна във фейсбук заради случая с убитото от питбул 3-годишно дете. Според него всички, които искат да осиновяват това четириного са, истински дебили.

“Еколози” искали да осиновят кучето-убиец! Абе, дебили прости, ако аз изям дете ще ме осиновите ли? То бива платена дебилщина ама минахте всички норми. Колко от вас дрисльовци е носил килограми каменна сол на гърба си с километри в планината, защото чифтокопитният дивеч има нужда от сол за да изкара зимата? Носите хартийки на жълтите павета, посраняци такива. Видя ли “зелен”, то той веднага ще позеленее, защото ще му счупя мандибулата! Капути платени!Защо не протестирате в гората където циганите я опустошават с бракониерство? Защото ви е страх, мърльовци! Да не ви опънат на някой дънер! Ловците сме 135 000, пачаври “зелени”. Не ни ядосвайте!”, написа Ласкин.

Агресия
Жертви на ярост

Акция през 2017 г. на прокуратурата разкри два концлагера за кучета край Варна. В село Звездица бяха открити 67 животни отглеждани при жестоки условия, а за разбиването на приюта участва на евродепутатът Емил Радев. Негодните да раждат четириноги са били убивани, а малките болни кученца са били давани за храна на прасетата.

Четириноги домашни любимци станали жертви на човешка ярост и в Лом. Преди два месеца Районният съд наказа с 1000 лева глоба мъж, който пребил до смърт кученце заради враждата си със съседи.

Проблемът идва
от вилните зони
Във Варна се оплакват от агресивен стопанин

От агресивен стопанин с насъскан питбул са се оплакали преди няколко дни хора от варненския квартал „Възраждане”. Кучето било разкъсало няколко котки и вдигнало местните на крак. За инцидента разказа за „Труд“ Светла Димитрова, представител на Анимал хоуп-Варна.
В същото време в Лом са подадени два сигнали за агресивни бездомни кучета. За да овладее проблемът, общинската управа е сключила договор с ветеринарни специалисти, които обезпаразитяват и кастрират скитащите четириноги.

Преди броени дни наша читателка сигнализира, че пътувала с автомобил от Банско към София се наложило да спре за вода на отбивка. Докато почивали със съпруга, изневиделица от гората изскочили две овчарски кучета и ги погнали, спасили се с бягство в автомобила.
В Тъговище и на много други места в страната най-голям проблем са вилните зони, от които всяка зима се пускат стотици кучета.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Я не обвинявайте кучетата..Вижте себе си..

  2. Хахаха… сега е редно изнемощялото куче да изяде съдиите…

  3. у нас за убито куче се влиза в затвора, но за убита пенсионерка – никога…

  4. Що, бе, нали назначиха нови хора – „Животинска полиция“ . Гледай сега ква работа пада, с мерак.

  5. Имало е неравности и детето само паднало в устата на кучето.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.