Николай Денков: Няма да остана в служебния кабинет

Министър Николай Денков

Няма да остана в служебния кабинет. Досега съм участвал в 4 служебни кабинета, стига толкова. Трябва да дойде и ново поколение, което да управлява тази система. Нямаше разговори, защото аз се включих в ръководството на "Продължаваме промяната". Това е осъзнато решение. С включването в това ръководство беше затворен пътят към влизането в служебни кабинети. Това каза за Bulgaria ON AIR министърът на образованието акад. Николай Денков.

"Важно е да се увеличи комуникацията с избирателите. Ние трябва да повишим избирателната активност. Следващият парламент трябва да бъде представителен. Най-голямата опасност е да няма достатъчно комуникация между кандидатите за народните избиратели и техните избиратели. Има пряка връзка между наличието на корупция и на големи схеми за отклоняване на средства и благосъстоянието на хората. През последните месеци показахме, че ако бъдат блокирани тези канали за изтичане на стотици милиони левове годишно, то тези средства се насочват към хората. Това са средствата, с които ние увеличихме бюджета на образователната система, пенсиите на хората и здравната система", добави Денков.

"Много неща могат да се отчетат като успех. Вече споменах доброто финансиране на образователната система. Това беше приоритет през цялото време. Нямам предвид само заплатите на учителите, които бяха увеличени два пъти, а и безплатните детски градини. Ще има много дългосрочни последствия от промените, свързани с деполитизацията на училищната система. Ние това лято ще проведем над 400 конкурса за директори, които ще протекат по съвсем различен начин", каза Денков.

"Там, където ще отпада материал, има няколко такива случаи, където се предлага да отиде в допълнителните предмети или в профилираната подготовка, това може да стане веднага. Просто се казва на учениците този раздел няма да ги учите. Това се прави в случаите, в които се преценява, че материалът не е достатъчно подходящ за възрастта на учениците. Тази промяна може да изисква две-три години. Ако местите част от предмета от едно място на друго, вие трябва да имате цялата картина, за да кажете как ще го направите, за да могат всички промени да влязат в действие", поясни акад. Денков.

По думите му се създава много по-равномерен ритъм на обучение и почивка, така че през ноември, коледната, междусрочната и пролетната ваканция да има поне по 4-5 дни, за да могат да си починат децата и учителите. Той добави, че е важно да има баланс в учебните и неучебните дни.

"Всяко нещо, което предлагаме в областта на висшето образование, среща съпротива, която показва може би някакви страхове, но те са неоснователни. Ние предлагаме методика за доброволно обединение на висши училища. Не знам защо има такава съпротива. Системата на висшето образование трябва да бъде малко по-отворена за промени, защото няма как да се подобрим, ако не се променим", коментира акад. Денков.

"Всички наблюдения, които имам, показват, че учителските заплати на това ниво, което поддържаме, е достатъчен стимул, за да влязат кадри в образователната система. Това, което е необходимо, е да въведем още по-голяма грижа за новите учители. Има една доста интензивна подмяна на поколенията в образователната система. До скоро преобладаваха хората, които са в предпенсионна и пенсионна възраст. Обсъждаме с колегите промяна в обучението на педагозите в университетите. Това, което очевидно липсва, е повече практика", заяви Денков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование