Николай Дойнов изследва черната дупка

В новата книга на Николай Дойнов не става дума за „черни дупки“ в галактиката, както ги вижда квантовата механика, а за не нещо съвсем друго: ерозията на човешкото, изчезването на емпатията в обществото, вълчата конкуренция, срива на моралните ценности, които озлобиха българите и доведоха до отчуждение, бедност, език на омразата и нечувана престъпност през последните 30 години. И все пак финалът на книгата илюстрира, че в „черната дупка“ всъщност има любов (разказът „Среща“).

Премиерата на новата книга с къси разкази „Относно: черната дупка в сърцата“ (ИК „Труд“, 2022) се състоя на 12 септември 2022 г. в кино„Влайкова“ в София и беше уважена от г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България. Събитието се водеше от Игор Марковски, а участие взеха Деян Енев, Николай Пенчев, Олег Ковачев и Симеон Владов.

Илияна Йотова поздрави Николай Дойнов и разшифрира заглавието на книгата – това е метафора на драмата в човешката душа. Тя разказа спомени за 80-те години, когато е чела сп. „Родна реч“ и е познавала поезията на Дойнов: „Много отдавна аз не съм чела толкова интересни разкази. След последния разказ останах с впечатлението, че целият живот е илюзия, но в същото време има и оптимизъм, че никога не е късно за любов. Тази книга ни помага да избягаме от клишетата, да ценим думата, да внимаваме как я употребяваме“.

Илияна Йотова предложи артистичният клуб на кино „Влайкова“ да излезе наяве, за да се чуе мнението на творческата интелигенция: „Нека върнем интелигенцията в публичния живот! В тези трудни времена се загуби българската култура, именно българската духовност ни прави нация вече 1300 години“.

След импровизирано изпълнение на Николай Пенчев на саксофон думата взе Деян Енев, в чиято рецензия се казва: „Късият разказ е територия на неочакваното, той прилича повече на стихотворение. Чрез късия разказ ние разширяваме вътрешното си зрение, а добрият разказ е наръчник по себепознание. Той трябва да е написан така, сякаш е първият къс разказ в света. Това се постига трудно. Николай Дойнов постига свобода при изграждането на текстовете, описва света около нас, населен от героите, които всички ние виждаме и познаваме. Той не робуват на клишета, а се радва на умението си да пише, затова разказите му успяват да превъзмогнат най-трудното: да скрият усилието и да откроят играта.

Героите му са мутри, министри, учители, старчета, момичета в различни агрегатни състояния, пазач на паркинг, китайци, които не са китайци...“.

Деян Енев открои разказа „Майсторът“ – шедьовър според неговата оценка.

Николай Дойнов раздаде на публиката безплатно книгата си и обяви, че събира дарения за читалището в пострадалото от наводнения с. Каравелово. Той прочете няколко свои разказа, които впечатлиха с талантливото изобразяване драмата на героите, на безскрупулното поведение на един министър, ерозията в душите на героите.

„Бих искал да напиша стотния си разказ. В българската литература има колоси на късия разказ, които постепенно се забравят, а днес се величаят едни ерзац автори. В моите разкази аз не раздавам морални присъди, много от случките са измислени, образите са обобщение на наблюдавани от мене събития, хора, факти. Няма литературна стълбица на успеха! Общувал съм лично с Любомир Левчев, той нарисува мой графичен портрет – такива личности като него вече няма“ – заяви в края на вечерта Николай Дойнов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура