Николай Нанков, ГЕРБ: Ще станат вече 4 години без нито един саниран блок

Народният представител от ГЕРБ и кандидат за депутат Николай Нанков отправи остри критики към бездействието на "Продължаваме Промяната" във връзка с проекта за саниране на жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). "Ще станат вече 4 години без нито един саниран блок", констатира той и зададе въпросите си по темата към към ресорния регионален министър Виолета Коритарова.

"Получих вчера последния отговор и още не мога да повярвам колко са нахални ПП да говорят, че са оставили “омесена питка”. Или как беше се изразил Асен “приятелят на истината” Василев - "с чужда пита помен правят", написа бившият регионален министър във фейсбук.

Според него процедурата по първия етап на т.нар. "безплатно саниране" е силно забавена, което създава сериозни рискове за десетки хиляди български семейства. "ПП са "омазали" цялата процедура по Етап I - т.нар. безплатно саниране на жилищни сгради!", категоричен е той.

Нанков изтъкна, че въпреки 4-годишното забавяне, няма нито една санирана сграда, а критиките му се основават на официален одитен доклад на служебния регионален министър инж. Виолета Коритарова.

Цялата позиция на Николай Нанков:

"При срещите ми с хората навсякъде ме питат защо още не е започнало санирането на жилищни сгради по ПВУ. Ще станат вече 4 години без нито един саниран блок. И понеже не обичам празните приказки, а винаги залагам на фактите, зададох въпроси до служебния регионален министър инж. Виолета Кориторава.

Получих вчера последния отговор и още не мога да повярвам колко са нахални ПП да говорят, че са оставили “омесена питка”. Или как беше се изразил Асен “приятелят на истината” Василев - “с чужда пита помен правят”. А всъщност под тяхно ръководството и по-специално на техния регионален министър са били грубо погазени всички правила. Оплели са се като патета в кълчища - то са нарушени срокове, неравно третиране на проектните предложения, неправомерно забавяне на класирането, разглеждане на възражения, внесени извън установения срок, ненужно изпращане до АУЕР на обследванията за енергийна ефективност, неотстранени забележки в оценителните листове и като за капак - неосигурен административен капацитет.

Направо се хванах за главата. Просто е нямало повече какво да оплескат. Нека имаме предвид, че това са констатации в официален одитен доклад. Давам си ясна сметка, че темата няма да е интересна на повечето медии, но това няма да омаловажи факта, че ПП са “омазали” цялата процедура по Етап I - т.нар. безплатно саниране на жилищни сгради! Заложили са цъкаща бомба за следващите министри - не могат да започнат процедурата отново, защото ще излязат от сроковете и на практика ще я провалят. Трябва да продължат да работят въпреки огромното забавяне и в крачка да преодоляват капаните, както ги нарече инж. Коритарова. 

А какво ще прави бъдещият регионален министър в редовно правителство след изборите - той ли ще обере недоволството на хората, ако санирането пропадне?! 

Ако се включа в кулинарната стилистика на Асен “приятелят на истината” Василев, то бих казал - ами той и за домакиня не става. Купихме му всичко - и безглутеново брашно, и мая, и зехтин (вместо масло), а и всичко необходимо. Омесихме му тестото. Оставаше само да опече питката. А той я изгори. 

За съжаление и бъдещият регионален министър, а най-вече и хората няма да отидат на нивата като питката в народната приказка, а под кривата круша… под кривата круша на Промяната. Защото с тези си действия хубавците от ПП могат да опропастят съдбите на десетки хиляди български семейства, вече платили от джоба си сериозни суми за участие в Програмата. 

P.S. При желание се запознайте с целия отговор на МРРБ, заслужава си…

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2024. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика