21 акта за разходки в паркове и събиране на компании в Разградско 13 са разследванията за нарушена карантина

Как да опазим психичното си здраве по време на пандемията от COVID-19

Голямо количество контрабанден тютюн и наркотици са открити при полицейска операция на ОДМВР-Благоевград

Турското правителство ще плаща 60% от заплатите на служителите, засегнати от COVID-19

Проф. д-р Валентин Игнатов, Ректор на МУ Варна: Честит 7-ми април – Световен ден на здравето!

В Банско събират подписка всички жители да бъдат тествани за коронавирус

Радев: Дарил съм заплатата си още в началото на извънредното положение

Цвета Караянчева: Поклон пред хората в бели престилки

Националният оперативен щаб ще инспектира кооперативните пазари в страната

Шуменски деца с електронна книга за лекарите

Свлачище от скална маса блокира пътя Кричим-Девин

Борис Джонсън е получил кислород, но не е бил интубиран

15-годишна опита да се самоубие, лекари спасиха живота й

Пожар избухна в апартамент в Русе

Ню Йорк може да използва паркове си за погребения на жертвите на COVID-19 като крайна мярка

Николай Нанков: Премиерът и аз гласувахме „за“ БСП да получи Бузлуджа

Предложението за прехвърляне на паметника „Бузлуджа“ на БСП днес беше отхвърлено с 12 на седем гласа на заседание на Министерския съвет. Това коментира пред медии министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Министърът коментира, че фактологията по казуса е ясна и напомни, че на политическата партия е напомняно пет пъти с писма за необходимостта от сключване на договор с областния управител, за да бъде финализирана процедурата по предоставяне на собствеността върху паметника и БСП да го придобие.

„Законът се промени през месец февруари тази година, за което са гласували всички присъстващи в залата депутати, включително тези от БСП. Законопроектът за изменение на Закона за държавната собственост беше подкрепен от БСП и на заседание на парламентарна комисия, а сега са учудени защо не могат да придобият собственост“, подчерта Нанков.

На Министерския съвет е предложен вариантът, отговарящ на искането на партията за безвъзмездно предоставяне право на ползване в срок до десет години. „Предложихме максималния срок, докато другите процедури са за купуване чрез търг или отдаване под наем чрез тръжна процедура. Имахме първоначално положително становище от областния управител на Стара Загора по предложената процедура, а в последствие пристигна и отрицателно, така че докато не се постигне консенсус по отношение на процедурата, за момента е сложен край“, заяви министърът. Премиерът и аз гласувахме „за“ приемане на решението, информира той.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството няма планове за комплекса, каза още Нанков. „Има много медийни интерпретации от политически лидери, други юридически лица и публични институции, но няма нищо отправено официално“, коментира министърът. От становищата на областния управител на област Стара Загора, в чието управление е обектът частна държавна собственост и в продължение на години се стопанисва и охранява, става ясно, че трябва достатъчен финансов ресурс, за да бъде рехабилитиран паметникът, но това е нецелесъобразно, добави той.

Според Нанков има спекулации по темата от представители на БСП. „Съдействахме изцяло на БСП в рамките на 15-20 дни да им представим възможностите и законосъобразно решение на казуса с акт на Министерския съвет, което е основната критика на вицепремиера Валери Симеонов – да предоставим за безвъзмездно ползване имота на политическа партия. Законът го позволява, има такава възможност, но МС не взе подобно решение“, обясни Нанков.

Обектът е опасен. Задължение на областния управител е да охранява, да осигури безопасност и сигурност за посещаващите го или да забрани посещения.

Днес се коментираше и темата дали зад искането на БСП стои реално намерение. Такова не беше заявено, а само желание за стопанисване в рамките на 10-годишен период според законовата процедура, без инвестиционен проект и информация за бъдещо стопанисване и експлоатация, посочи министърът.

Имаше и среща при кмета на Казанлък преди около 10 дни, но от нея не се произведе процедура. Местната общност се е обединила около идеята паметникът да не бъде предоставен на политическа сила, а да се търси финансов източник и инструментариум за стопанисването му, съобщи регионалният министър.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.