Николай Нанков: Реалистичният срок, в който ще заработи тол системата, е краят на 2018 г.

Снимка: mrrb.government.bg

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви пред БНТ, че реалистичният срок, в който предвидената тол система за тежкотоварни коли да заработи и да започне да генерира приходи, е краят на 2018 г. Той допълни, че ако решението на Комисията за защита на конкуренцията се потвърди, до края на тази година би трябвало вече да има сключен договор с изпълнител.
Срокът за изпълнение на обществената поръчка по изграждането на тол системата за тежкотоварни коли над 3,5 тона е седем месеца, заяви министър Нанков, а изпитателният срок е една година. Той предвиди, че генерираният ресурс от тол системата ще възлиза на 500 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в мерки за безопасност по пътищата. Министър Нанков заяви, че едновременно с въвеждането на тол таксите ще има и въвеждане на електронни винетки.
„Това няма да се отразява върху тяхната цена. Въпрос на моделиране е как ще бъде намерен балансът между обществения и публичния интерес. Тарифирането на тол таксите ще е не само на база на теглото на МПС, но и на времеви диапазони. Освен ограничение за движение на тежкотоварни автомобили, в пикови часове ще има по-скъпи ставки за преминаване, за да избере превозвачът по-евтин вариант“, заяви Николай Нанков.

Министър Нанков допълни, че ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите ще се съгласуват с превозвачите. Той заяви, че ограниченията ще са гъвкави.

Целта е максимално да осигурим облекчение в летните пикове часове за българските граждани, които използват тези дни за своята отпуска и почивка, допълни регионалният министър.

По въпрос със строежа на автомагистралите „Струма“ и „Хемус“ министър Нанков заяви, че закъсненията се компенсират.

„Към началото на май следващата година би трябвало да имаме изпълнител за Кресненското дефиле. В рамките на седем години е реалистично магистрала „Хемус“ да се завърши, но това зависи от обжалването на отделните процедури. В рамките на настоящия мандат е реалистично да завършим 75 километра“, заяви Нанков.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.