22 млн. евро заем за 4 нови станции

Петролът поевтиня с още 5% само за ден

На 84 площадки в София учат децата на безопасност на движението Фандъкова: Повдигнахме над 330 и осветихме 200 пешеходни пътеки

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Загубите в системата са над 60% До 2025 г. са осигурени 800 млн. лв. за водния сектор в най-големия град

Отказахме офертата за изтребители Ф-18 Остават Ф-16, “Грипен” и “Еврофайтър”

Патриотите си тръгнаха от МС, без да обявят решение Очаква се утре сутрин Валери Симеонов да направи изявление

До 5000 лв. за далечни роднини

Меган Маркъл – бременна и сияйна на благотворително събитие

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 21 ноември 2018

Груевски във фейсбук: Продължавам борбата за македонската кауза

Белият дом загуби битка със Си Ен Ен Върна акредитация на журналист

Лекарският съюз иска отпадането на вторичния профилактичен преглед Пациентите масово не се явяват на него и парите оставали неусвоени

Председателят на ВКС е нарушил установения ред на държавното управление

Замесиха „Берое“ в уреден мач

Над 460 км второ и третокласни пътища ще бъдат обновени с пари от ОПРР

Николай Нанков се срещна с представители на Християндемократическия съюз в Щутгарт

Снимки: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се срещна днес с представители на Християндемократическия съюз от региона на Щутгарт. С тях министърът коментира предизвикателствата към регионалната политика, децентрализацията и местното самоуправление. Това съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

Председателят на регионалната партийна група на ХДС д-р Йоахим Пфайфер посочи, че регионът на Щутгарт включва 189 общини, гъсто населен е и това създава много предизвикателства към инфраструктурата в него.

Николай Нанков запозна членовете на регионалната група на съюза с административно-териториалното устройството на страната и политиките и функциите, които изпълнява министерството. Той подчерта, че основните инвестиции на местно ниво са по линия на общините.

Регионалният министър коментира кохезионната политика като един от най-важните инструменти на европейско ниво и подчерта, че България е един от най-добрите примери за ефекта от нея. От 2007 г. регионите в България започнаха, макар и бавно, да догонват средното европейско ниво по определени показатели, но проблемът е, че междурегионалните различия се задълбочават и отчитаме негативна демографска тенденция, посочи Николай Нанков. Затова усилията ни са насочени към промяна на модела на регионална политика, създаване на нови инструменти и преодоляване на предизвикателствата на модела „център – периферия“, допълни той. Министърът запозна представителите на Християндемократическия съюз с инвестициите по линия на оперативните програми за развитие на регионите през миналия и настоящия програмни периоди.

В рамките на последните три години, особено през последната, работим усилено за въвеждане на тол система в страната, съобщи регионалният министър. Той обясни, че до момента в България се използва винетна система, която е несправедлив модел. Ако страната ни не е богата на природни и други ресурси, ценност за нас са преминаващите през нашата територия пет европейски транспортни коридора. Прогнозите ни са от средата на 2019 г. пътният сектор да започне да генерира три пъти по-голям ресурс, основно от тежкотоварния трафик, информира Николай Нанков. За пример той направи сравнение със ставките в България, Сърбия и Унгария.

Представителите на регионалната група на Християндемократическия съюз проявиха интерес към системата на кадастъра у нас. Те поставиха въпроси и за мерките за повишаване на енергийната ефективност в жилищния сектор. В отговор регионалният министър ги запозна с целите и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Той подчерта, че санирането се разглежда не само като опаковане на сградите с дограма и изолация, а изцяло се подобрява енергийната им ефективност. Министърът отбеляза, че чрез програмата се създават икономически, социални и икономически предпоставки за развитието на жилищния фонд и затова тя ще се надгражда във времето.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.