Министър Николай Нанков: Съдбата на античния град край Благоевград ясна до 5 май, тогава се произнасят експертите от министерство на културата

"Каква ще бъде съдбата на античния град и и артефакти край Благоевград ще стане ясно до 5 май, тогава ще се произнесат експертите от министерство на културата. Разбирате ,че аз не съм специалист и не мога да дам становище, но каквото и да бъде решението на експертите, ние ще го приемем,включително разглеждаме и хипотезата да се измести трасето на магистрала Струма. Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков в Благоевград, който дойде в неделя, за да връчи купите на победителите от Планинското рали и използва визитата си, за да види сам с очите си какво е открито от археолозите край благоевградското село Покровник .

Ако се вземе решение да се заобиколи античния град, то новата процедура за изместването на трасето на магистралата ще отнеме поне 2 години и ще струва още милиони, но това не е толкова важно, когато се касае за обществен интерес, за нас той е водещ., но все пак това е само една хипотеза, уточни министър Нанков.

Иначе той обяви,че ще бъдат отпуснати всякакви средства, за да се изнесат и консервират най-ценните находки. До момента изразеното становище на археолозите от БАН е,че няма нужда да се измества трасето, а просто с кран да се извадят и запазят наистина най-ценните артефакти открити край Благоевград.

В случая ние не искаме да сблъскваме двата интереса на строителите на магистралата и социализирането и експонирането на археологическите находки. За цялото протежение на магистрала Струма са отпуснати над 8 млн. лева за археология, а за находището античен град са дадени малко над 2 млн. лева. Археолозите вървят точно по график.

Аз съм в постоянна връзка с министъра на културата Банов, аз не съм експерт и се вслушвам в неговото становище по казуса. Експертен съвет към министерство на културата вече се събира миналата седмица, очакваме сега тяхното крайно заключение, каза министър Нанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България