Николай Ненчев: Делото срещу мен се превръща във фарс

Това дело се превръща във фарс. Обвиненията, че съм причинил щети на руска компания, са пълно безумие. Това каза бившият министър на отбраната Николай Ненчев пред БТВ.

Той посочи, че по делото има развитие и то в положителна посока. Вчера е имало изслушване на свидетели, които „само потвърдиха по най-категоричен начин моята теза – спестени са огромни средства“.

Ако е трябвало да платим на „РСК МиГ“ 1,8 млн. лв. (за ремонт на самолетни двигатели), то по полската сделка сме платили 1,025 млн. лв. Това е огромна разлика, с много по-добри срокове за изпълнение и с много по-добра гаранция. Със сигурност е ощетил „РСК МиГ“, но това слабо ме интересува.

Обвиненията, че съм причинил щети на руска компания, са пълно безумие – да ме съди за това български прокурор, като че ли му го е разпоредил руски прокурор. Очевидно се задействаха българските сили на мрака, каза той.

Според него причината е, че е нарушил корупционни практики.

По думите му България не е имала договор с „РСК МиГ“, а „рамково споразумение, което не ни задължава да подпишем договор. При положение, съм намерил по-добри условия при много по-добра цена и гаранция, естествено, че ги предпочета – все пак това са парите на българския данъкоплатец и не ми е безразлично как ще ги харча“.

Попитан дали новите изтребители ще бъдат втора употреба, той отговори, че не може да коментира. „Ние бяхме финализирали финансовата част. Не бих могъл да кажа коя оферта ще избере новото правителство, засега поне обявиха, че това е „Грипен“, което не беше съвсем коректно. На първо място трябваше да получат добра експертиза“, каза Ненчев.

За мен това не е просто договор за покупка на самолети, това винаги е изглеждало като геостратегически избор, посочи Ненчев.

В отговор на въпрос той посочи, че е прекалено рано да коментира какъв министър на отбраната ще е Красимир Каракачанов, по добави, че има „известно безпокойство“. „Ще бъда внимателен, ще следя действията му и ще реагирам винаги, когато смятам, че се налага“, обеща Ненчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България