На 24 март 2019 да почерпят

Конопените семена съдържат полезните омега 3 мастни киселини Подходящи са за консумация по време на Великденския пост

Доналд Тръмп: С халифата на „Ислямска държава“ е свършено

Афганит – камъкът на мъдростта Наречен е на страната, в която е открит

За осем наберете дванайсет. Потрес! На гол телефон чифте стандарти…

Вижте как изтребители Су-27 съпровождат американски бомбардировач далеч от руската граница (ВИДЕО)

Военни обезвредиха граната във Варненско

Малко дете се изгуби в гората в Балкана Издириха го при незабавна спасителна акция с десетки полицаи, горски, планински спасители, военни полицаи и доброволци

Националният съвет на СДС дава мандат на председателя на партията да финализира преговорите с ГЕРБ за евроизборите

Президентът Румен Радев удостои Ян Енглерт с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“

Сгъваемият телефон се превръща в таблет Иновацията на 2019 г. - гъвкав екран (ИНФОГРАФИКА)

Кораб с 1300 души на борда бедства близо до Норвегия

Българските превозвачи готвят протест в Страсбург, ако пакетът „Мобилност“ влезе в дневния ред на ЕП

44-годишен мъж е бил ударен от кола в подлеза на НДК

Красимир Каракачанов: Скандалът с апартаментите е неприятен, ще повлияе на резултатите на ГЕРБ

Николай Ненчев се сдоби с второ обвиние

Военният министър Николай Ненчев

Прокуратурата повдигна второ обвинение за длъжностно престъпление на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев.
То е заради договор от 2014-а година – за облекло за Българската армия.

„Труд“ вече разказа подробности за аферата в броя си от 24 ноември. „Оказа се, че фирма, чиято основна дейност е производство и пришиване на пайети – „Лортън“, е спечелила обществена поръчка за 4,354 млн. лв. за ушиване и доставка на полеви облекла“, коментира пред нашето издание депутатът от БСП Манол Генов.

Според бившият вече директор на дружеството в Калофер Ганчо Караджов, основен свидетел по разследването, което се води от Военна прокуратура, цялата работа е нагласена със знанието на министър Николай Ненчев. „Тогавашният началник на политическия му кабинет – един достоен офицер, Илия Налбантов, сподели, че има лична политическа поръчка от Ненчев. Имаше голям натиск „Интендантско обслужване“ да подпише подизпълнителски договор с „Лортън“, каза Караджов пред „Труд“.

Преди два дни Ненчев беше подведен под отговорност заради договора с Полша за ремонт на двигателите на изтребителите МиГ-29.
Днес той отказа да коментира по същество обвинението си, но го обясни с това, че с действията си като министър, бил засегнал нечии икономически интереси, информира БНР. Без да уточнява, чии са те, обвини главния прокурор, че изпълнява поръчката срещу него. Министърът на отбраната се обяви за радикална реформа в прокуратурата.

От прокуратурата дадоха подробности за повдигнатото днес обвинение:

„Обвинението на Николай Ненчев е за това, че в качеството му на министър на отбраната умишлено склонил извършителя – В.Ц. – Директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната” – МО да извърши престъпление по служба в качеството си на възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи, от което са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773 лв.

С Решение № 100/20.10.2014 г. е открита процедура за обществена поръчка с предмет: „Сключване на рамково споразумение по обособени позиции за доставка за военно полево облекло. На 11.08.2014 г. със заповед министърът на отбраната В. Шаламанов е определил В. Ц. за възложител на обществената поръчка.

При проведената обществена поръчка на първо място е класирано „Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена.

Разследването на ВОП-София е установило, че в периода декември 2014 г. януари 2015 г. Николай Ненчев поискал и разпоредил на Началника на кабинета си да предаде на В. Ц., че договор не трябва да се сключи с класираното от комисията на първо място дружество „Лортън“ ЕООД.

В изпълнение на указанията на министъра Ненчев, за времето от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г. В. Ц не изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. В. Ц. не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество – „Интендантско обслужване” ЕАД.

Върху управителя на „Интендантско обслужване” ЕАД пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън“ЕООД, по сила на който това дружество да се определи като подизпълнител на „Интендантско обслужване” ЕАД.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на „Лортън” ЕООД и „Интендантско обслужване” ЕАД .

Николай Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването по делото продължава.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Да го пуснат на бежанците в Харманли, те не подбират от какъв пол си и на колко години!
    Те добре ще го осъдят, проблема е, че на такива плужеци ще им хареса.

  2. Казват, че бил звеновод в свинарика. НЕ – ТОЗИ СИ Е ЕДНА МРЪСНА СВИНЯ!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.