ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Мъж загина на място при тежка катастрофа на път Е-79

Хванаха товарни автомобили със сладки и сокове без документи и с изтекъл срок на годност

Стадиони вместо нов самолет на властта (обзор) Фалконът ще бъде ремонтиран в Женева

Николай Николов: Бюджетът за спорт в София трябва да е поне 1% от общия на СО

Бюджетът за спорт в София трябва да бъде поне 1% от общия на Столична община. Това заяви общинският съветник от БСП Николай Николов в коментар по повод предстоящото приемане на Бюджет 2019 в края на януари. За миналата година за спорт бяха отделени едва 0,2%.

„Управляващите в Столична община все още не са входирали тяхното предложение за Бюджет 2019, което ще бъде внесено за гласуване на следващата сесия в края на месеца. А днес е последният срок за това, коментира Николай Николов. – Досега основно от медиите разбираме, че Бюджет 2019 на СО ще бъде рекорден – 1,6 милиарда лева. Очаквам от цялата тази сума за спорт да бъдат отделени или отново 0,2%, или дори този процент да бъде намален на 0,1“, каза Николов, съобщават от пресцентъра на БСП-София.

На днешното заседание на СОС беше гласуван отчетът за изпълнение на сесия за програмно финансиране през 2018 година, обявена по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта.

„От него става ясен един много неприятен факт – срещу отделените от Столична община 282 377 лева за финансиране на спорта в образователни институции, районни администраци и малки населени места, представянето на софийските училища в Ученическите игри в най-популярните спортове като футбол, баскетбол, волейбол, атлетика, хандбал на национални ниво, е трагично, коментира Николай Николов. – Има спортове и възрастови групи, в които софийските училища дори не са в Топ 10 в класирането. Няма как да приема обяснението на заместник-кмета Тодор Чобанов, че Столична община не цели да произвежда шампиони. Това изказване е пълен абсурд за мен. Спортът, освен грижа за здравето, е и начин за изграждане на характер и навици у децата. А характерът се гради чрез мотивацията на тези деца да печелят спортните състезания, в които участват. Според протоколите на Министерство на образованието, Министерство на спорта и на Българската асоциация „Спорт за всички“ от Училищните игри за 2018 година, в класиранията в различните възрастови групи представителите на София са изпреварени от градове като Етрополе, Правец, Несебър, Силистра, Хасково, Ботевград, Монтана, Видин… Какво повече да говорим!?“.

Николай Николов заяви, че традицията на Столична община е спорадично да организира само празници на спорта, което по никакъв начин не показва устойчивост и развитие на физическото възпитание у подрастващите в града. „Категорично смятам, че бюджетът за спорт, отделян от Столична община, трябва да бъде увеличен на поне 1% от общия. Освен това трябва да бъдат заложени повече критерии, с които да бъде ефективно контролирано изразходването на заделените средства, заяви общинският съветник от БСП. – Спортът е здраве и е най-добрата превенция от зависимостите от алкохол, цигари и наркотици. Освен това намалява агресията у децата и предпазва от затлъстяване. А българските деца са на трето място по затлъстяване в Европейския съюз по официални данни. Затова ние, общинските съветници, сме длъжни да направим необходимото, за да осигурим на подрастващите достатъчно ефективна възможност да спортуват, а не управляващите в СО да използват спорта за техен евтин пиар“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.