Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Николай Николов: Операция като в Хитрино не беше правена никога у нас

Снимка: МВР

„В България подобна операция не е правена никога – с катастрофирали и течащи жп цистерни. В нея се включиха повече от 700 човека на терен”, коментира спасителната операция след тежкия инцидент в с. Хитрино директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов пред БТВ.

„До последния ден можеше да има взрив. Газът е по-тежък от въздуха, не го виждаш, не го усещаш на миризма, една искра и го запалва”, посочи той.

„Смърт, вижда се смърт. Страхотна бъркотия, хората пищят, отвсякъде гори”. Така описа първите си впечатления Николов. По думите му екипите на място веднага са взели правилното решение – пожарникарите са се разделили на две групи – едните спасяват хората, а другите – охлаждат цистерните.

„Никой не знае при такава ситуация за какво отива, първото съобщение беше, че има силна експлозия, горят много къщи. Тук трябва да се преодолее страхът, да защити собствения живот и да се помогне на другите”, обясни Николов.

Той отрече обвиненията, че пожарникарите са закъснели.

„Много добре се вижда, че селото се дели на две – нашите първи сили пристигат отдясно и нямат визуална връзка с останалата частна селото. Хората са били съвсем навреме – в 6:02 ч.”

„Още първия ден казах, че не е вярно, че сме закъснели. Това е невъзможно да се случи в нашата система, тя е изключително стройна – всеки знае какво прави. Действията на нашите момчета са повод за гордост”, каза още той.

Николов нарече недобронамерени изказвания твърденията, че екипировката на пожарникарите е недостатъчна.

„В момента екипировката на нашата служба е на най-високото си ниво, хората никога не са били по-добре екипирани”, подчерта той.

„Поздравления! За 10 дни нямаше нито един инцидент. Хората се справиха перфектно”, каза още той.

Според личното му мнение причина за инцидента е била високата скорост. Инфраструктурата е разрушена, няма как да се оцени състоянието й сега, посочи той.

Цистерната почти сигурно не е изпускала газ преди инцидента, тъй като тя е била ревизирана от товарача. Катастрофата обаче е изключително тежка. Цистерните тежат над 70 т, те се търкалят, подскачат, качват се една върху друга.

„Цистерната не се е взривила, но се е разкъсала. Оттам се е разпространил облакът с газ и първата искра го е възпламенила”, обрисува механизма на инцидента Николов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.