Николай Николов: "София - град за хората" пак остави крайните квартали на произвола на съдбата

Визията за София, която главният архитект Здравко Здравков представи в четвъртък вечерта на площад "Света Неделя", отново засяга само централната градска част, а аз исках да чуя и видя нещо и за крайните квартали. Това коментира общинският съветник от БСП Николай Николов, който присъства на презентацията "София - град за хората" на главния архитект на столицата.

"Презентацията на арх. Здравков беше хубава, но аз останах с впечатлението, че той е загрижен повече за бизнеса, отколкото за хората, каза Николай Николов. - Истината е, че София е град на хората и съвсем не е само идеалният център. София е и на крайните квартали, и на крайградските райони. Там положението е много тежко, но засега не забелязвам желание от страна на управляващите да променят нещо. Граждани от крайните квартали постоянно ме канят на срещи и съм напълно наясно с проблемите им. Скоро проверявах сигнал в "Сердика". Отидох през нощта, за да проверя оплакването на гражданите от липсата на осветление по улиците. Бях с кола, но съжалих, че не съм с бронетранспортьор. По улиците "Свобода", "Христо Станишев" и 279 не само, че няма осветление, но и настилката беше надупчена като швейцарско сирене. От дъжда дупките бяха пълни с вода и улиците бяха непроходими. Хората там са оставени на произвола на съдбата. Не е по-различно състоянието и в другите крайни квартали. И е съвсем наложително да ни покажат визия за тяхното развитие, а не да си говорим постоянно и само за центъра".

По време на дискусията, след презентацията на главния архитект, Николай Николов засегна и друг проблем - този за сигурността на гражданите в удължената пешеходна зона по бул. "Витоша" от ул. "Алабин" до площад Света Неделя. "Арх. Здравков призна, че гражданите все още се притесняват да ходят по пътното платно в тази зона. За мен това притеснение е напълно обосновано, тъй като там минават трамваи. И ще е много трудно хората да свикнат да вървят по двете платна край линиите, коментира Николай Николов. - Къде по света има пешеходна зона, по която да върви трамвай?! Този въпрос с колегите от БСП в СОС го повдигнахме още при дебатите за приемане на доклада за удължаване на пешеходната зона. По време на презентацията в четвъртък отново не чух от арх. Здравков решение на този проблем".

Общинският съветник от БСП засегна темата и за велоалеите. "Продължавам да твърдя, че в София велоалеи няма. Има някакви велоотсечки, които дори не са изградени така, както трябва, коментира Николай Николов. - Безумни решения като това на ул. "Г. С. Раковски" не само, че не улеснява велосипедистите, но дори пречи на трафика от автомобили и на градския транспорт. Проблемът е, че продължавам да виждам доклади в СОС, в които има заложено изграждане на така наречени "велоалеи" с дължини от по стотина метра. А помним, че кметът Фандъкова беше обещала на велосипедистите 200 км велоалеи! Това за мен е крайно несериозно отношение от страна на управляващите в Столична община. Говорят за намаляване на трафика, а с нищо не мотивират хората да използват екологичния транспорт с велосипеди. Дори точно обратното затрудняват придвижването на хората с колело".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика