Николай Павлов - Финансист в енергетиката

Осъзнавам отговорността да поема поста и основната цел на моята работа ще е запазване на енергийната стабилност на страната и нормално функциониране на сектора. С тези думи служебният министър на енергетиката Николай Павлов седна на стола на Теменужка Петкова в период на рекордно потребление на ток, спрян износ и аварии с парното. Факт е, че тези проблеми са вече в миналото.

Въпреки че е заемал редица постове по върховете на енергетиката, информациите от типа “нещо повече” за Николай Павлов в медийното пространство липсват. Причината най-вероятно се крие зад признанията на негови колеги през годините, че “не е от хората, които обичат много да говорят и да са център на вниманието, но за сметка на това действа”.

Четохме, че бил поредният представител на Хасково във властта, но в официалната му визитка е записано, че е роден през 1975 г. в Димитровград. Сигурно е, че от началото на 2016 г. бе изпълнителен директор на “Булгаргаз” ЕАД и според мнения отвътре, а и според финансови отчети, за кратко постига стабилни икономически резултати на дружеството.

Има дългогодишен опит в банковия сектор в областта на финансовата отчетност. Последователно е заемал длъжностите финансов директор и член на управителния съвет на “Национална електрическа компания” ЕАД, член на съвета на директорите на “Контур Глобал Марица-изток 3” АД и надзорния съвет на Хидроенергийния комплекс “Горна Арда”, финансов директор на “Булгаргаз” ЕАД.

Магистър е по финанси и международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство.

В първото си изявление пред медиите като министър Павлов също говори като финансист, от какъвто определено има нужда енергетиката през последните години. Очертава запазването и подобряването на финансовата стабилност на държавните енергийни дружества като приоритет, продължаването на процеса на либерализация на електроенергийния пазар и проектите за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси. Още в първия си ден като министър получи доклада на Световната банка за либерализация на електроенергийния пазар и се ангажира с неговото публично обсъждане. “Досегашният ми опит ме е научил, че активният диалог с потребителите ни прави по-добри, а това е от полза за всички”, казва той.

Спокойствие. Това е често срещана дума сред събеседниците, с които говорим за Павлов. Дори Теменужка Петкова на изпроводяк обяви, че е “спокойна за българската енергетика в следващите няколко месеца”. В дочут разговор служебният министър-председател Огнян Герджиков, който е далече от сектора, казал за Павлов: “Това е силен министър.”

Според запознати, дори да са го натискали за някоя кадрова промяна, Павлов бил човек, който няма да смени директор само по подозрения. Едното не е за сметка на другото, защото проверките в дружествата, разпоредени от премиера, продължават в сектора на енергетиката с пълна сила. След встъпването си в длъжност събрал шефовете на дирекции в министерството и в прав текст обявил, че иска да се работи бързо, прозрачно и спокойно.

Павлов беше първият, който поиска обяснение от “Топлофикация София”, след като половин София остана без парно и топла вода.

Днес е в Азербайджан за участие в третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, което определено показва, че в сектора има динамика.

Преди дни Павлов съобщи още, че няма промяна по отношение на плановете за доставка на произведеното от “Атомстройекспорт” оборудване за АЕЦ “Белене”. Очакванията са то да пристигне през април, а доставките ще са за сметка на руската страна.

Според запознати основното оръжие на Павлов е лесно да печели съюзници. Към сложните дилеми подхождал на принципа “три пъти мери, веднъж режи”. За него обаче твърдят, че като каже “не”, връщане няма. Особено когато отговорът му е облечен с факти и аргументи.

Обича тениса

Извън енергетиката за Николай Павлов разбрахме, че е семеен с едно дете.

Скромността му и извън министерството се подкрепя от факта, че не ползва автомобил или охрана от НСО. Обича да ходи пеша, когато има възможност, и разбира се, да прекарва малкото си свободно време с най-близките си хора. Има ли час-два за спорт, предпочита да ги прекарва на тенис корта. Владее свободно английски език.

ЗА НЕГО

Познава добре сектора

Служебният министър на енергетиката е професионалист и определено е добро попадение. Проведохме две срещи с него, една при министър-председателя Огнян Герджиков, другата лично с него. Николай Павлов е човек от бранша, който познава добре българската енергетика. Той има много добри знания и виждания за развитието на сектора. Министърът е изключително премерен човек, не мисля, че ще има перипетии през този месец и половина, защото има абсолютно пълната подкрепа от всички в бранша.

Николай Вълканов, зам.-председател на УС на Българската минно-геоложка камара

Браншът го приема позитивно

Не познавам Николай Павлов, но от колегите в гилдията чувам само добри отзиви за него. За сектора е важно той да подкрепи назрелия проблем с по-рестриктивните прагове на емисиите в българския въгледобив и мисля, че ще се справи с тази задача. В гилдията няма никакви отрицателни мнения и становища за него, а това ми говори, че браншът го приема позитивно.

Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” и председател на Съвета на ректорите в България

Притежава сериозна подготовка

Николай Павлов притежава сериозна подготовка, знае и плюсовете, и минусите на българската енергетика. Определено е диалогичен човек - от тези, които предпочитат да говорят по-малко, а да действат тогава, когато има нужда от решения. Сигурен съм, че ще е полезен за този тежък сектор, независимо че в случая е в ролята на служебен министър за два месеца. Всички сигнали за него подсказват, че където е нужно, ще избере правилните стъпки по немалкото проблеми в енергетиката.

Професор Атанас Тасев,

енергиен експерт

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети