Продължава издирването на момчето, което изчезна в Дунав

На 20 юни 2019 да почерпят

Луис Енрике напусна националния отбор на Испания

САЩ въведоха санкции срещу руска финансова компания

Земетресение от 6,5 по Рихтер в Западна Папуа в Индонезия

Военни и индустриални обекти с американско присъствие са били атакувани в Ирак

„Американ Еърлайнс“ закупува 50 от най-новите модели пътнически самолет на „Еърбъс“

Борис Джонсън е начело и след третия кръг на изборите за приемник на Тереза Мей

Партиите излизат на пазара, НС няма идеи за контрол на покупките ДПС предложи дарения без лимит, ГЕРБ - безплатни партийни клубове

Два български ТИР-а катастрофираха в Румъния, шофьор е загинал Причина за инцидента е спукана гума на единия от камионите, съобщават от МВнР

Бой между деца в София прати 11-годишен в „Пирогов“

12 000 лева глоба за шум на открито (обзор) МВР поема контрола върху нарушителите на закона

Болниците стопили дълговете си с 30 млн. лв.

19-годишна българка е арестувана в Гърция за разпространение на детска порнография

Данъци и осигуровки за обезщетение след уволнение

Николай Петров: Най-сериозната болест на българското здравеопазване е липсата на категорични регламенти

Здравният министър проф. Николай Петров

„Най-сериозната болест на българското здравеопазване е именно липсата на достатъчно категорични регламенти“, заяви пред БТВ новият здравен министър Николай Петров, бивш директор на Военномедицинска академия

„Ще вървим към рамка от правила, която да няма авторско право и тя трябва да е на ниво държава”, каза министър Петров.

По думите му той е получил предложението да стане министър на здравеопазването от премиера Бойко Борисов, но президентът Румен Радев е помогнал за неговото спешно уволняване като военен, за да може да заеме настоящия си пост.

„Не съм имал колебания дали да приема”, категоричен беше той.

„В периода от три години, в които бях началник на Военномедицинска академия успях да подредя една голяма система. Резултатите бяха много добри и мисля, че тези резултати могат да се пренесат на по-високо ниво”, поясни Петров.

Към новият здравен министър се обърна Николай Шишков, служител на „Автомагистрали”, който пострада при тежката катастрофа на АМ „Хемус”, отнела живота на негов колега и на още един шофьор.

Шишков оцелява като по чудо и е настанен в Окръжна болница „Св. Анна” със счупен таз, счупен крак и разкъсано сухожилие на ръката. Там претърпява и операция.

Въпреки тежките наранявания, Николай е изписан на 15-ия ден, тъй като клиничната му пътека била свършила. Напуска болницата на носилка и с линейка, която струва на семейството допълнителни 100 лв.

Според ръководството на болницата не е имало предпоставка Николай да остане по-дълъг период от време в лечебното заведение, въпреки че не е можел да ходи и му предстои рехабилитация.

„Първо бих искал да попитам здравния министър нормално ли е да ме изпишат в това състояние. Второ, при положение, че съм здравно осигурен, нормално ли е да си заплатя превоза с линейка, при положение, че съм приет по спешност. И една молба към него – нека се преразгледат тези пътеки, да се видят тези закони и да се помага на хората”, каза той.

„Лекуващият екип трябва да направи баланса между интереса на пациента и здравната полза за него и разходите, които те реализират”, коментира здравният министър. По думите му решението Николай да бъде изписан е взето именно от лекуващия му екип, защото не е имало клинични показания, че той трябва да продължи да лежи в болница.

„Този човек е имал нужда от един престой в рехабилитационна клиника, за да се раздвижва”, поясни Петров.

„Тук влизаме в противоречие, че клиничната пътека покрива едно стандартно лечение, но лечението при различните пациенти продължава различно”, каза здравният министър. По думите му трябва да се помисли при продължително лечение дали сумата за всеки пациент като разход на болницата да не остава същата като размера на максималната клинична пътека.

„Клиничната пътека е начин за вкарване на рамка, на шаблон, с мотива, че така ще се осигури еднакъв стандарт, еднакво качество на услугата в Силистра, в Бургас, в София. Това от една страна е добре, но оттук нататък тази система трябва да се развива. Сега клиничните пътеки не покриват придружаващите заболявания”, допълни още Петров.

По думите му настоящата система е свършила ролята си, но категорично трябва да се помисли и в нова посока.

„Трябва да имаме регистър на психично болните и то работещ и категоричен”, смята здравният министър Николай Петров по повод агресивното поведение на мъжа от Бургас, ритнал възрастна жена.

По думите му има хора с психични отклонения, които притежават разрешителни за оръжия, тъй като системата не е затворена.

„Тя трябва да се затвори. Всички институции, които имат отношение към това трябва да имат информация за пациентите”, категоричен е той.

„Аз ще настоявам за повече пари за здравето, но първо трябва да докажа, че промените може да се направят и с по-малко разходи. Решен съм да направя точно това”, заяви здравният министър.

По думите му спестовността не е най-доброто решение, но определено върши работа.

Здравният министър заяви, че неговото министерство ще работи и със специалистите по здравни грижи.

„Това са най-онеправданата прослойка в системата на здравеопазването – тези, които най-много работят, най-малко са платени и имат най-малка перспектива”, поясни той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.