Николай Радулов: Една трета от щатовете в ДАНС и разузнаването са незаети

"Назначават се неподходящи кадри и такива близки до властта"

Разузнаването, Държавната агенция за национална сигурност и МВР страдат от хронично недофинансиране и липса на хора и реално не могат да вършат своята работа в среда от различни заплахи за държавата. Това заяви експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов по БТВ.

"Дали можем да реагираме навреме по получена предварителна информация за заплахи е много сериозен въпрос, когато разузнаването е с 38% недокомплект и бюджетът не стига за истинска разузнавателна дейност", посочи той. По думите му липсващите кадри в ДАНС са 33%, а в МВР – 20%.

Радулов разкритикува разделянето на администрацията в МВР на специална и гражданска, защото по начина, по който това е направено, намаляването на чиновниците във ведомството ще се забави с 12-13 години.

По думите му „много обли” критерии позволяват назначаването на неподходящи кадри в силовите структури, а на ръководните позиции има други проблеми: „Въпреки изискването службите да са деполитизирани, те непрекъснато се реполитизират. Назначават се хора, които са близко до съответната власт”.

В същото време, законовите рамки позволяват злоупотреби: „ЗСРС позволява абсолютно всеки да бъде законно и тайно следен без да е извършил престъпление – законът разрешава използването на СРС срещу хора, които се занимават с престъпна дейност; срещу хора, които не знаят, че им помагат и срещу хора, които са свързани както с едните, така и с другите”.

Според него бежанската вълна може да се използва от разузнаванията на страни от Близкия Изток, които така да внедряват свои информатори в Западна Европа. „Големи са групите от турски граждани, които работят в цяла Европа. Сред тях има противници на режима. Турция използва всички сили и средства на разузнаването си, за да ги тормози и изнудва, някои от тези хора изчезват”, отбеляза експертът.

По темата с модернизацията на армията, той се изказа в полза на закупуване на техника за сухопътните сили като първи приоритет, защото именно този род войски участва на мисии и тези военнослужещи са изложени на най-голяма опасност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България