Николай Цветанов: Няма риск за измами с бързи кредити заради теча от НАП

Изтичането на лични данни от системата на НАП не увеличава риска за измами с бързи кредити. Това заяви Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране по БНР. По думите му, ако има измама с отпускане на заем, то тя може да се извърши единствено със съдействието на човек от кредитиращата институция.

„Няма някакъв допълнителен, огромен риск за потребителите. Има същият този стандартен риск, който съществуваше и преди това, най-малкото защото същата тази информация седи като публична информация за по-голямата част от хората в различни публични регистри“, посочи експертът.

“Процесът по кредитиране не е толкова опростен както се опитват да го представят в медиите. Той включва различни етапи. На първо място по идентификация на потребителя и след това по неговата верификация. Само в първата част по процеса по кредитиране се събират повече данни от тези, които бяха изтекли в НАП. След приключване на този първи етап, в който на практика се извършва една проверка на лицето, което се представя за кандидат, започва верификацията на данните. Целта на всички следващи стъпки в процеса е компанията да се увери, че именно това лице, чиито лични данни са представени, е лицето кандидат за кредит“, обясни Цветанов.

Коментари

Задължително поле