Никола Груевски: Избягах, защото ми казаха, че ще бъда ликвидиран

Никола Груевски. Снимка: A1 On

Бившият македонски премиер Никола Груевски обясни, че е избягал в Унгария от страх за живота си.

В първото си интервю след бягството му през ноември, разпространено снощи по частната македонска телевизия "Сител", Груевски каза, че е избягал, защото "негови много близки хора" му казали, че "ще бъде ликвидиран" в затвора. Преди да получи тази информация, е имал намерение да излежи присъдата, съобща БТА.

"В началото имах намерение да отида в затвора, въпреки че бях политически преследван с някакви напълно луди присъди, които нямат никакво законово основание. В дните, преди да трябва да се явя в затвора, получих информация, според която най-вероятно в затвора има планове за моето ликвидиране", заяви в интервюто бившият македонски премиер.

Информацията за неговото "ликвидиране" дошла от "добре информирани източници в затвора". Груевски обаче не пожела да каже кой е заговорничил за убийството му, отбелязва агенцията.

"Не мога да кажа нищо публично в този момент, защото нямам доказателство, с което да го подкрепя. За да обвиниш някого, трябва да имаш силни доказателства. Но аз имах достоверни източници с тази достоверна информация, която ме накара да променя решението си и да взема решение да напусна Македония, за да потърся убежище на основание политическо преследване", обясни Груевски.

Бившият премиер обясни как е напуснал страната през Албания, преди да стигне до Унгария, където е получил политическо убежище.

"Напуснах Македония много лесно. Заминах за Албания. Отидох в унгарското посолство в Тирана, където подадох молба за политическо убежище. Оттам отпътувах за Унгария по маршрут, подготвен съгласно техни вътрешни консултации, заради това, че съм бил министър-председател дълги години. От съображения за сигурност за мен бе по-разумно да бъда откаран някак до Унгария", каза Груевски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа