Никола Козлево скъсва с бедността и калните улици

Жителите на общинaта са благодарни на кмета Ешреф Реджеб за бла- гоустрояването на селата

Някои общини още отлагат генералните си ремонти за годината, а в шуменската Никола Козлево вече са преасфалтирали две улици със собствени приходи, ремонтирали са и читалището. "Общината има амбициозна строителна програма", казва кметът Ешреф Реджеб.

Най-належаща била дългата близо километър ул."Христо Ботев" в село Вълнари. "За по-малко от 2 месеца успяхме да я обновим. Тя води до основното училище и градината, децата газеха в кал. Бяхме длъжни да се погрижим", коментира кметът. В с.Цани Гинчево ул."Дружба" никога не е имала асфалтово покритие, а сега край гладкото трасе са изградени тротоари, бордюри, дори подпорни стени. Пак със собствени приходи са подменени водопроводите в с.Ружица и Никола Козлево. Преди ремонта нощем загубите на вода стигали 6 л/s, сега са сведени до 1,4 л, казват от кметството.

Благоустрояването продължава - търсят се изпълнители за ремонт на улица в Църквица. И на нея е детската градина и училището. За ул."Охрид" във Вълнари и за ул."Камчия" в Крива река. Предстои и корекция на река "Хърсовска" в Каравелово, изрежда зам.кметът Иван Иванов.

Ръководството подчертава, че голяма част от ремонтите поверяват на 60 местни строители, назначени в общинските предприятия "Никола Козлево" и "Еко система - Никола Козлево" ЕООД. Така са по-евтини, но и по-качествени.

Вече са превърнали срутваща се военна сграда в уютна зала за тържества за 200 души. Преди дни завършили и ремонта на НЧ "Пробуда 1906" в Никола Козлео. За 270 000 лв., отпуснати с постановление на Министерски съвет, е подменен покрива, дограмата, ремонтирана е фасадата, всички стаи са шпакловани и боядисани. Киносалонът, затворен от десетилетие, отваря врати на 20 и 21 май за първите театрални спектакли. В с.Пет могили общинските строители обновили ОУ "Св.Климент Охридски" за 200 000 лв. - половината по "Красива България", останалите от общинския бюджет.

Ще ремонтират и стадиона във Вълнари за 250 000 лв, отпуснати от Министерски съвет. Той ще побира 1 000 души и там ФК "Никола Козлево", водач в групата си, ще провежда домакински мачове, доволни са местните фенове.

Общинските предприятия нямали нужната категория и затова на външен строител било поверено обновлението на СУ "Цанко Церковски" за 765 000 лв., което върви в момента.

Освен за строители, общината е осигурила и 36 работни места в предприятието "Социални дейности", създадено по ОП "Развитие на човешките ресурси" с 380 000 лв. 12 души поддържат градинки, а 14 готвят и разнася топъл обяд на желаещи срещу 2,50 лв. Проектът е до есента, но услугата ще се запази, казват от общината.

Доволни са, че вече не се "славят" като най-безработната община - от 68% безработица през 2015 г., сега нивото й е 37,4%. Много са помогнали и различни програми на Министерство на труда и социалните грижи - от 2016 г. до момента работа са имали около 400 души.

Общината продължава с грижата си за най-бедните и за втора година е раздала на 1 248 социално слаби жители по 50 талона, с които могат да купят 100 хляба. "Струва 62 400 лв. от собствените ни приходи, но е важно и хората го оценяват", казва кметът Реджеб. Кметството продължава да подпомага и млади семейства - дарява по 200 лв. при женитба и при раждане на бебе.

 

Снимки Камен Андонов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони