Гръцки, американски и британски самолети ще летят с нашите на „Тракийска звезда 2018“

Отпада издаването на хартия на шест вида удостоверения

Йорданка Фандъкова е първият носител на наградата „Лидер на промяната“ Отличието е учредено от Съюза на транспортните синдикати

Великобритания разработва нов изтребител

Млада певица се обяви против насилието над жени 20-годишната Алекс Крумова пише текста на „Сянка“ на връх Монблан

Париж преименува метростанции в чест на героите от Мондиал 2018

Поредна българка изчезна в Гърция

Доживотен затвор за Герман Костин, убиецът на 5-годишния Никита

Тръгват проверки на ваканционните апартаменти във Варна Валери Симеонов: Сезонът върви добре въпреки лошото време

След скандал в спешното пиян изтрезнял в полицейския арест

Зареждат хотелите с листовки за риска от свинска чума

Работодателите против промените в Наредбата за медицинска експертиза и организацията на ТЕЛК

Вицепремиерът Каракачанов: Това, че в България тайно кацат самолети с нелегални мигранти на военните летища, е фалшива новина

Ръст при наетите непълнолетни работници Тази година те са с 20% повече

Турция пак иска обяснения от бивши наши граничари, имало нови доказателства по делото

Никола Манев – живот в светлината Излиза биографична монография за именития художник

Никола Манев

Художникът Никола Манев изрича афоризма: „Светлината е пъпната връв, която ни свързва с Вечността.“

Ще прочетете тази универсална мисъл в новата луксозна монографична книга „Пленникът на светлината“ написана от Елка Няголова и Валерий Пощаров. Изданието е на Икономическия университет във Варна, получил като дарение 30 картини от именития ни художник. Текстът проследява биографично пътя на Манев, зад голите факти грее душата на артиста – семейството, превратностите, любовите, криволиците на вдъхновението, способността да се учиш от класиците и да останеш уникално свой. Той е българинът, подредил 165 изложби в Европа, Америка и Северна Африка. Никола Манев не просто е патриот космополит, маршрутът Париж – Чирпан му дава размах да бъде гражданин на света.

Ето как определят авторите на книгата тази междунационална идентичност: „Съдбата му се е превърнала в кръстовище без светофари, на което се срещат за кратко или по-дълго знакови личности – Марк Шагал и Ив Монтан, Апостол Карамитев и Людмила Живкова, учителят Васил Стоилов и колекционерът меценат Жорж Екли, оня „Малък принц“ Коцето Казански и приятелите художници Стоимен Стоилов, Лъчезар Ошавков, Анди Лекарски…“

На страниците на това чудо на полиграфията греят най-известните картини на Манев – „Земя от сънища“, „Каньонът“, „Поднебесен град“, „Странната планета“, „Материя на светлината“, „Нощ над Венеция“, „Дървото на живота“, „Прераждане на светлината“, „Огледални пирамиди“, „Домът на Минерва“, „Триумф на светлината“, „Залез над Париж“, „Магични огледала“, „Везувий“, „Селения“.

В още над 50 цветни изображения ще видите архивни снимки, репортажни моменти от откриване на негови изложби, приятелства с велики хора на изкуството, с известни политици, ценители на изкуството. Елка Няголова и Валерий Пощаров умеят да разказват увлекателно – от битовите подробности до академичния изкуствоведски анализ – за тази амалгама от бохемски начин на живот и високо изкуство, която е еманация на личността Никола Манев. Ще разберем и как се отнасят големите европейски нации към хората на изкуството, как меценатите във Франция успяват да оценят таланта… За да си зададем отново въпроса защо у нас вече 28 години творческите личности във всички жанрове на изкуството са пренебрегнати и какво неоценимо богатство за родната култура са хора като Манев.

В предговора четем: „Приятелството ни датира от 1982 г. И за да е толкова дълго и истинско, навярно немалка роля има „кръстникът“ му. А това беше поетът Любомир Левчев. Красиво е, че сега и той очаква с трепет тази книга. Да обозреш в писани редове живота и личността на Манев, е все едно да вкараш Ниагарския водопад в бутилка! Но това е видимата и „осветена“ страна на художника. Мнозина ще преоткрият уж познатия Никола Манев и ще го видят в неговата дълбочинна същност.“ Финалните страници събират оценките за творчеството на художника, дадени от Ален Боске и акад. Антон Дончев, както и фотоси от приятелствата му със Светлин Русев, Георги Калоянчев, Георги Йорданов, Емил Стойчев, Стоимен Стоилов, Любомир Левчев, Димитър Киров, Богдана Карадочева и Стефан Димитров и още десетки представители на родния артистичен елит.

Премиерата е днес, 18 май от 18 ч. в галерия „Академика” на Икономическия университет във Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Красив поетико-философски животопис на планетарния художник-пленник на светлината!
    За възможността естетически да се насладим на монографията – благодарност към Икономически университет – Варна, финансирал издаването и лично на Ректора проф. д-р Пламен Илиев за неговата сърцаjа и далновидна културна политика.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.