Николина Ангелкова в Бургас: Къмпингуването трябва да се регламентира

Добър пример е Гърция, където нарушителите се наказват с глоби до 150 евро и 3 месеца затвор, заяви министърът на туризма

Къмпингуването трябва да се регламентира. Това заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. На среща в общината, която бе домакинствана от кмета на Бургас Димитър Николов, бяха обсъдени проблемите на туризма и нуждата от чиста околна среда. Присъстваха още зам.-министърът на екологията Красимир Живков, народният представител и бивш екоминистър Ивелина Василева, председателят на КРИБ Бургас Стоян Караненов, областният управител Вълчо Чолаков и др.

Нерегламентираното къмпингуване води до тонове отпадъци, затова за този вид туризъм трябва да има специално определени места. В тази връзка ще предложим необходимите промени в закона за устройство на територията. Гърция е добър пример, защото там има такъв регламент и нарушителите се наказват до 150 евро и 3 месеца лишаване от свобода, каза министър Ангелкова.

Тя добави, че що се отнася до нарушения, вече има случаи, за които е сезирана прокуратурата.

70 на сто от приходите от туризма са от морския туризъм.  От май до октомври 6,5 милиона чужди туристи са посетили страната ни, което е 18 на сто ръст и тази година надграждаме, посочи Николина Ангелкова.

Изградили сме 19 мобилни центъра за разделно събиране на отпадъците, заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Благоеград, Бургас и Русе са бенефициенти  и имат възможност да кандидатстват за инсталация за биоразградими отпадъци.

19. 9 е броят на туристите на глава от населението на Бургас, 39 000 тона хранителни отпадъци се генерират в региона годишно, коментира Ивелина Василева и припомни, че до 2020 година България има ангажимент да генерира минимум 50 на сто от биоразградимите хранителни отпадъци, спрямо 2014.

Стоян Караненов посочи, че вече всеки турист търси зеленина и природа, а не застрояване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България