Николина Ангелкова: За първи път тази година ще имаме повече туристи, отколкото е населението на нашата страна

Николина Ангелкова

За първи път тази година ще имаме повече туристи, отколкото е населението на нашата страна .Това каза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова по време на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се провежда в София.

„Благодаря, че сте тук, независимо от времето, но нас снегът ни радва, тъй като сме на прага на зимния сезон. За мен това е обещаващо и показва, че ни чака едни доста добър зимен сезон. Добре дошли на едно от най-големите събития в календара на Световната организация по туризъм. Надявам се следващите дни да бъдат много ползотворни за вас и да се докоснете до историята, традициите и атмосферата на нашата страна“, обърна се министър Ангелкова към присъстващите чуждестранни делегати.

„Искам да благодаря на двама човека, които стоят в основата на това събитие. На първо място това е министър-председателят Бойко Борисов, който преди 2 години повярва в потенциала на българския туристически сектор, като го определи за национален приоритет“, заяви тя. По думите й резултатите от обособяването на туризма като отделно министерство вече се виждат.

„Ние имаме една безпрецедентно силна година за българския туризъм. От януари до октомври сме посрещнали повече туристи, откакто имаме статистика за туризма в това. Близо 7,5 милиона чуждестранни граждани“, отбеляза министър Ангелкова, цитирана от "Фокус". „До края на годината очакваме да преминем границата от 8 милиона чуждестранни туристи и за първи път да имаме повече туристи, отколкото е населението на нашата страна“, подчерта още тя.

По думите й приходите от визитите през първите 9 месеца на тази година също са впечатляващи. „Над 5,5 милиарда лева, което е ръст от 14,7% в сравнение с миналата година“, посочи министър Ангелкова. Тя изтъкна, че този резултат е благодарение на подкрепата на цялото правителство. „На второ място искам най-сърдечно да благодаря на д-р Талеб Рифай за това, че повярва в България, за това, че повярва в нас, в Министерството на туризма, в мен, че можем да организираме събитие от такъв голям мащаб и за това, че лично убеди много от присъстващите да бъдат наши гости“, заяви още министър Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика