Николина Ангелкова разговаря с Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай. Двамата обсъдиха актуални за сектора теми по време на най-голямото международно изложение за професионалисти в туристическата индустрия World Travel Market в Лондон.

1-19Акцентът в разговора беше предстоящото второ съвместно събитие с организацията в България - Международният конгрес на световните цивилизации и древните маршрути към СОТ. Той ще се проведе в България между 14 и 16 ноември следващата година. „2018 г. е Европейска година на културното наследство, което прави уместен акцента, който искаме да поставим върху културно-историческия туризъм“, каза министър Ангелкова. „Надяваме се на присъствието на всички министри на туризма на държавите, които членуват в СОТ, а за модератор на конгреса поканихме известния водещ на CNN Ричард Куест“, каза министър Ангелкова пред Талеб Рифай.

С генералния секретар на СОТ тя разговаря и за развитието на вътрешния туризъм в България.

„За нас е от изключително значение да насърчим и популяризираме този тип туризъм. Активната ни дейност бележи положителни резултати както във вътрешния туризъм, така и от страна на гостите от други държави“, заяви министър Ангелкова и подкрепи твърденията си с официални данни на статистиката.

До септември месец тази година общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е 7 492 630. Това е ръст с близо 8 процента спрямо същия период на миналата година. В активните летни месеци от юни до септември над 5,3 млн. са чуждестранните туристи, посетили нашата страна. Увеличението е 5,7%, допълни министър Ангелкова и посочи, че Министерството на туризма вече активно подготвя следващия летен сезон и отсега 5-звездни хотели за Лято 2018 са резервирани.

„Водим преговори със световните туроператори , сред които са ТУИ, "Томас Кук", "Дер Туристик", за да поставим добра основа за следващия летен сезон“, допълни министърът на туризма и отбеляза, че по данни на Българската народна банка 5,2 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за първите 8 месеца на годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа