Борисов представи инвестиционните възможности в България пред делегация от Катар

Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за преходния период след Брекзит

Борисов свика министрите заради състоянието на пътищата и битовата престъпност "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън", каза премиерът

Министър Вълчев: Намаляването на административната тежест е важна задача пред МОН

Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви Мария Габриел

Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал

81 училища във Великотърновско работят по проект „Твоят час” Нетрадиционните форми са йога и хвърчаща класна стая

Четирима души пострадаха при сблъсък на два влака в Кентъки

Мъж, опитал да убие брат си, застава пред Темида

Жена е била убита в Перник, задържана е дъщеря й

Причината за катастрофата в Египет е несъобразена скорост (СНИМКИ)

Украйна поиска ЕС да наложи санкции на Герхард Шрьодер

20 българи са пострадали при катастрофа на туристически автобус в Египет

Николина Ангелкова: Ще бъде актуализирана стратегията за устойчиво развитие на туризма

Снимка: Благой Кирилов

Работим по актуализирането на Стратегията за устойчиво развитие на туризма и към нея ще бъде разработен конкретен план за действие. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм.

Туризмът е хоризонтална политика и за да имаме отлични резултати, е нужна екипна работа с всички заинтересовани страни. Ние ще продължим активното си партньорство както с всички ангажирани институции и организации, така най-вече и с представителите на туристическия бранш, защото само с общи усилия можем да постигнем устойчиви резултати, подчерта министърът. Тя даде примери с рекордната 2016-а за растеж в туристическата индустрия, който трябва да се поддържа всяка година.

Министър Ангелкова обърна внимание върху важността на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и предстоящите промени за групиране на плажовете според тяхната функционалност. За нас е важно това, което ни е дала природата, да го използваме по най-добрия начин, каза тя. Вече сме в активния летния сезон и ви уверявам, че Министерството на туризма стриктно ще следи дали всеки спазва законите. Ще има мобилни групи, които вече са на Черноморието. Те ще реагират на постъпили сигнали и ще правят постоянни инспекции как се стопанисват обектите. Създадено е звено, което да следи състоянието на черноморската вода съвместно с компетентните институции. Това е от решаващо значение за гарантиране качеството на продукта и сигурността на туристите, акцентира министърът.

Тя увери също, че ще продължи съвместната работа с НАП, МВР, прокуратурата дали се спазват стриктно законите. Паралелно туристическата администрация полага постоянни усилия за намаляване на административната тежест за бизнеса и сивия сектор. Ще подкрепяме всяко начинание, което е от полза на българския туризъм, увери Ангелкова и допълни, че се обмисля премахване на прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене. Част от документите, които се изискват от фирмите, ще бъдат набавяни по служебен път от екипа на министерството. Ще се създаде и туристически инспекторат като звено към министерството, който ще извършва контролните функции, произтичащи от Закона за туризма. Чрез него ще се прави стриктен контрол дали се спазват всички изисквания, което също ще повиши качеството на услугите.

Работи се и по създаването на звено за премахване на звезди на туристически обекти, които не покриват нормативите. С обмисляното премахване на прекатегоризацията ще има ясни правила кога ще се отнемат звездите. Очаква се звеното да заработи, когато промените в Закона за туризма влязат в сила, стана ясно от думите на министъра.

Министърът съобщи още, че скоро ще приключи процедурата по създаването на два нови съвета, които да подпомагат туристическата администрация. Съветът по законодателството в сектора ще обсъжда всички законови и подзаконови нормативни документи, за да се намерят най-добрите решения за намаляване на административната тежест на бизнеса, както и за оптималното функциониране на сектора. Ще има и Съвет по маркетинг и реклама, който да предлага и обсъжда дейностите по Програмата за национална туристическа реклама. Съставът и на двата съвета включва експерти от научните и образователните среди и представители на туристическия бранш.

Министерството подготвя и формирането на Съвет по комуникациите към институцията, който ще разработи нови инициативи за атрактивното представяне на България като целогодишна туристическа дестинация
По отношение недостига на добре подготвени кадри в сектора министър Ангелкова изтъкна, че е много важно да се поддържа пряка връзка с гимназиите по туризъм. Предстои да се организира тематична среща с директорите на тези учебни заведения, както и да се съгласуват учебните им програми с конкретните нужди на бизнеса. В близко време министерството ще представи начален проект за изграждане на Центъра за квалификация към ведомството.

Тази година Министерството на туризма ще преведе над 300 000 лв. на МВнР, за да наемем допълнително консули и лица, които да обработват визите за руски граждани, каза пред журналисти Ангелкова. „Това е само за територията на Руската федерация. Със сигурност ще успеем и тази година да издаваме визи в рамките на 24 часа. Това се ползва изключително добре и е много добър опит. Парите ще бъдат преведени от нас, за да засилим капацитета“, заяви Ангелкова.

“Тази година се запазват тези облекчения, които реализирахме миналата след провеждане на междуправителствената комисия. Имаме доста добри отзиви от страна на всички руски туристи“, каза още Николина Ангелкова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Какви са мерките, които хмм мин на туризма взима за създаване условия за почивки по морето на ниско платените българи с деца, пенсионери и инвалиди? Хората от тези групи не могат да си позволят да почиват дори 1 ден на морето, а някои имат спешна нужда. Какви са мерките за опазването на околната среда по морето. Само за около 2 седмици, през май, видяхме 6 мъртви делфинчета по плажа на Албена. Някои имаха големи дупки по телцата си, едното беше съвсем малко бебе. Питахме, но никой не знаеше причината. Може тая на снимката да е чула нещо за мъртвите делфинчета изхвърлени по пясъчната ивица на Албена?

  2. Грозната дръглеста герберска кранта пак са я изтървали от коневръза. Тази овца си няма хабер от туризъм, но на парцала Борисов разбирачи не му трябват, важното е някой да вдига гарга за лошия матриял. А фактите говорят, че тези година сезона започва с 40% минус. Ако искат да отчитат ръст в икономиката благодарение на туризма са объркали. На тази грозна кранта и давайте по-малко дрога, че не и понася.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.