НИМ на експедиция за икони от Македония

На иконата на Св. Св. Кирил и Методий пише „Просветители български. Тия и се написаха буквите български. Празникът им е на 11 май”.

Има пропуски в образованието на важни чуждестранни държавни дейци

Шефът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров реагира остро в открито писмо заради изявленията на Анатолий Карпов пред bTV за произхода на кирилицата от Византия. И директно организира експедиция до Охрид:. „Във връзка с някои пропуски в образованието на важни чуждестранни държавни дейци по повод произхода на кирилицата, кръщението на Русия, кой какви книги е разнасял по света, НИМ организира експедиция до град Охрид в „македонската земя”, за да заснеме две старинни икони.“ Проф. Димитров е поръчал и копия на иконите, които ще бъдат поставени на съответното място в средновековната експозиция на НИМ. Иконите са от епохата на Възраждането и едната е на Св. св. Кирил и Методий, като на нея пише „Просветители български”. Шефът на НИМ специално отбелязва и допълнителния надпис върху иконата: “Тия и се написаха буквите български. Празникът им е на 11 май”. Втората икона, който ще бъде изложена чрез копие в НИМ е на „Св.Седмочисленици” и над образите на светиите пише „Св.Седмочисленици Просветители болгарски”. „Та това може да дойде от „македонската земя” в края на Х век. Български просветители и български букви. По признание на самите местни зографи, рисували иконите“, зъвършва писмото си проф. Божидар Димитров.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Голяма част от българите също мислят, че Кирил и Методий са създали кирилицата, а те са създали глаголицата, по поръчение на Византия, техният баща се е наричал Лъв (византиец, не е славянин), но за майка им Мария се предполага, че е славянка. Кирилицата е създадена от техните ученици, главно в Преславската книжовна школа и е кръстена в чест на Св. Кирил Философ. Създадена е на основата на букви от старогръцката азбука, като са добавени новосъздадени старобългарски букви, каквито няма в старогръцки, защото те отговарят на специфични звукове в старобългарския език. В Русия са занесени църковни книги, написани на тази старобългарска азбука и те получават кирилицата от България, както и Киприян от Велико Търново става техен Патриарх. В Моравско, Кирил и Методий са разпространявали глаголица, а не кирилица. В Хърватско, в Чехия, Словакия са изучавали глаголицата до наши дни. Без истерии, трябва да се провежда умна, дългосрочна просветителска дейност не само в чужбина, а и у нас. Но доброжелателно, приятелски, защото никой не уважава и обича тези, които го ругаят и обиждат. Какво да кажем, напр. за 17 % от американците, които мислят, че шоколадовото мляко идва от кафяви крави!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.