Нинова: БСП ще гласува против правителство на ГЕРБ, ще подкрепи „Има такъв народ“, но под условия (ВИДЕО)

Кадър от фейсбук

БСП ще гласува против правителство на ГЕРБ, ще подкрепи „Има такъв народ“, но под условия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след заседание на Националния съвет на партията.

Що се отнася до парламентарната работа и формиране на правителство – Националният съвет прие следната позиция. При предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ ПГ на „БСП за България“ да гласува против. При предлагане на правителство в мандата на „Има такъв народ“ да се проведат консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него при условие, че кандидатът за министър-председател и излъчилата го партия публично заявят готовност за следното:

Първо, бързи и последователни действия за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици.

Второ, борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите и възстановяване на парламентаризма.

Трето, обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата за управление на оперативните програми, реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната“, заяви Нинова.

Четвъртото условие е свързано с прозрачността на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС за програмния период 2021-2027 г. и представяне на преработен Национален план за възстановяване и устойчивост. 

„Пето, изменение в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот. И сега още едно условия – ако партията, която предлага правителство или излъчения от него кабинет смятат да осъществяват действия по своя инициатива или на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири или предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на ПГ на „БСП за България“, категорична бе Нинова.

„Вече знаете, че Националният съвет изрази позиция за подкрепа за втори мандат на президента Радев и вицепрезидента Йотова. Предстои Националният съвет да одобри предложения от Изпълнителното бюро обхват на тези политики за разговори с тях. Издигането и утвърждаването на кандидатите за президент и вицепрезидент ще се осъществи по реда на нашите уставни изисквания“, коментира Нинова.

„Отчетохме всички като наша обща грешка и една от грешките на кампанията това, че по време на кампанията за парламентарни избори не издигнахме или не подкрепихме кандидатурата за президент и вицепрезидент. Да, това е отчетено като грешка. Не, не съм се извинявала. Нито от мен някой е искал това днес на заседание на Националния съвет, нито смятам, че това е решение на проблема“, каза тя. 

„Много обективно, много разумно и с аргументи обсъдихме всички причини за загубата, както и какво трябва да предприемем оттук нататък“, добави Нинова. 

https://www.facebook.com/bstv.bg/videos/379596896483465/

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика