Нинова вдигна бариера за евролистите пред Станишев

Нашите кандидати в Европейския парламент ще отстояват категорично позиция срещу Истанбулската конвенция, ще настояват за отпадането на санкциите срещу Русия, собствени ядрени мощности за България и отпадането на двойните стандарти в ЕС. Това обеща от трибуната на 49-тия Конгрес на БСП председателят на партията Корнелия Нинова.

Така обаче тя постави явна бариера пред лидера на ПЕС Сергей Станишев, тъй като ПЕС настоява за ратификация на документа във всички държави на ЕС. Преди десетина дни самият Станишев отбеляза, че позицията на България спрямо Истанбулската конвенция е решен правно-политически, тъй като има решение на Конституционния съд. А говоренето по темата в момента е "удар в празно пространство. Нинова направи обръщение не само към делегатите от Конгреса, но и към българските избиратели.

"Показахме ви, че властта не е самоцел. Няма вечни предедатели на партията, нашата партия се крепи на членовете и симпатизантите си", каза Нинова. И припомни, че само БСП е въвела в момента пряк избор на своя председтел с 8-годишен мандат.

Минути след конгресната реч на Нинова, Сергей Станишев отговори на въпроси на журналисти в кулоарите на форума. И посочи, че спорът за неговото място в евролистата на БСП вреди на партията.

"Има вариант с вътрешни противоречия сами да подарим победата на ГЕРБ или да не постигнем необходимата мобилизация на избирателите си", каза Станишев. Част от вътрешната опозиция в Столетницата също коментира неофициално в паузата, че "поставянето на темата дали лидерът на ПЕС ще е водач в листата и въобще дали да присъства в нея е "нон сенс и обида за БСП".

Коментари

Задължително поле