На 26 юни 2019 да почерпят

Електрическа буря в кралския двор Jaguar I-Pace изстреля най-болезнената стрела към сърцето на Германия

Опрощават дългове след 10 г. по пътя към Голготата Директива на ЕС чисти борчове на граждани със свободна професия

Трус от 2,9 по Рихтер е регистриран на 25 км южно от Кулата

Заловиха ръководителя на клона на „Ислямска държава“ в Йемен

Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване

Посланикът на САЩ в НАТО: Засега нямаме защита от руските крилати ракети

Експлозия избухна в нефтена рафинерия в Испания близо до Гибралтар (СНИМКИ и ВИДЕО)

Тръмп назначи Стефани Гришам за нов прессекретар на Белия дом

Тома Белев в схема за бетониране на морския бряг В нарушения на закона общинари пробутват „еколога“ като главен изпълнител за доработването на Интегриран план за управление

„Спейс екс“ изведе в орбита нови спътници и атомен часовник (ВИДЕО)

Обърнал се тир блокира пътя Видин-Монтана

Гореща вълна обхваща Европа, температурите скачат над 40 градуса

6,5-литров двигател V12 с мощност 770 коня и задвижване 4х4 прави лятото още по-горещо

Кражбите в Борисовата градина Кметът Фандъкова докладва сделките в парка

Нинова: ГЕРБ внушиха, че ще отклоним България от европейския й път

Въпреки подаваните оставки и спечелването на изборите, парламентарната подкрепа за политиките на ГЕРБ намалява. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на зеседанието на Националния съвет на БСП.„Народното събрание избра правителство и то обяви своите управленски приоритети“, каза Нинова. Тя припомни, че кабинетът на правителството „Борисов“ 1 е било избрано със 162 гласа „за“ и 77 „против“, „Борисов“ 2 със 136 гласа „за“ и 97 – „против“, а кабинетът „Борисов“ 3 е избран със 133 гласа „за“ и 100 „против“.

„Сериозната отлика на сегашния кабинет „Борисов“ 3 спрямо предходните е включването на националистически партии в състава му“, коментира Нинова и припомни, че когато „Атака“ е подкрепяла отделни решения на правителство на БСП това е било представяно като огромен проблем и отстъпление от демократични принципи. „В предизборната кампания за парламентарните избори 2017 представители на ЕНП, политическото семейство на ГЕРБ, определиха нас БСП като популистка партия и призоваха българските граждани да не ни допускат във властта“, заяви лидерът на БСП. Тя допълни, че защитата на българското производство и отказът на БСП да се подкрепи СЕТА е било определено като антиевропейска политика.

„ГЕРБ внушиха, че БСП ще отклони България от европейския й път. Днес те официално си партнират с националистически партии, които настояваха за излизане от членството на ЕС и НАТО“, посочи Нинова и подчерта, че днес ЕНП приема това безрезервно. По думите й тези двойни стандарти показват само едно – не са важни принципите на демокрацията, нито европейските ценности, а властта. „Най-важно е, че двете партии се отказаха от предизборните си обещания“, коментира Нинова и подчерта, че няма друго правителство, което толкова бързо, по-малко от месец след изборите, да е подменило вота на гражданите.

 

Цялата реч на Корнелия Нинова пред Националния съвет на БСП:

Народното събрание избра правителство и то обяви своите управленски приоритети. Правителство „Борисов-1“ беше избрано през юли 2009 година със 162 гласа „за“ и 77 „против”. „Борисов-2“, избрано през ноември 2014 г. със 136 гласа „за” и 97 „против”. Кабинет „Борисов-3“, избран през май 2017 със 133 гласа „за” и 100 „против”. Тези числа показват, че въпреки подаваните оставки и отново спечелване на изборите парламентарната подкрепа за политиките на ГЕРБ намалява, а вотът „против” се увеличава. Сериозната отлика на сегашния кабинет, спрямо предходните, е включването на националистически партии в състава му. Бих искала да припомня, че когато „Атака“ подкрепяше отделни решения на правителство на БСП, но без да е включена в състава му, това беше представено от партия ГЕРБ в България и Европа като огромен проблем и отстъпление от демократични принципи. В предизборната кампания за парламентарни избори през 2017 г., представители на ЕНП – политическото семейство на ГЕРБ, определиха БСП като популистка партия и призоваха българските граждани да не ни допускат във властта. Защитата на българското производство и отказа да подкрепим споразумението с Канада – СЕТА, беше определено като антиевропейска политика. ГЕРБ умело използваха този момент и внушиха, че БСП ще отклони България от европейския й път. Днес те официално си партнират с партии, които призоваваха за излизане от ЕС и НАТО, за изгонване на чуждестранните инвеститори, за прекратяване съществуването на бази на НАТО в България и днес ЕНП приема това безрезервно. Тези двойни стандарти показват само едно – не са важни принципите на демокрация и европейските ценности, важна е единствено властта. Но може би най-важно е, че двете партии – ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се отказаха от предизборните си обещания.няма друго правителство, което толкова бързо – по-малко от месец след изборите, да е подменило вота на българските граждани, които са гласували за тях. По най-наболелите въпроси – бедност и доходи: ОП се отказаха от най-важното обещание – минимална пенсия 300 лева и преизчисляване на всички пенсии. Т.е. 2 милиона и 200 хиляди души останаха излъгани. Корупция и престъпност – нелогично съдебната реформа се приши към Министерство на външните работи, може би защото управляващите гледат на нея като на ПР пред външните ни партньори, а не като усилие за справедливост спрямо българските граждани. И ГЕРБ, и ОП се отказаха от предизборното обещание във всяко населено място да има полицай и съставът на МВР да се увеличи с 1000 души, което се очакваше с нетърпение от всички служители. В петък министърът на вътрешните работи обяви, че това няма да се случи. Т.е. излъгаха приблизително 40 000 служители в МВР, че ще ги подкрепят с нов състав и хората, живеещи в над 5 000 населени места, изложени ежедневно на посегателства срещу тях и имуществото им.

Национална сигурност – И ГЕРБ, и ОП се отказаха от увеличаване състава на Министерство на отбраната с 6 000 души и подсилване охраната на границите. Т.е. излъгаха служителите на Министерство на отбраната, че ще подсилят работата с нови екипи и онези българи, които са ги подкрепили и заради това.

Демография – ОП се отметнаха от искането си за министерство по демографската криза, но по-интересно е, че ГЕРБ се отказаха да изпълнят ангажимента държавата да осигури всички процедури инвитро на двойки с репродуктивни проблеми. Т.е. и тези семейства бяха подведени. Още по-интересно е обаче, че правителството припозна мярка, предложена от нас в предизборната кампания и определена от тях тогава като популистка и невъзможна – става въпрос за безлихвени кредити на млади семейства. Ако го изпълнят би било чудесно, но се съмнявам. И така по груби сметки около 2,5 милиона българи бяха подведени от предизборни обещания и излъгани със следизборни действия от ГЕРБ и патриотите.

Какво обаче има в програмата на правителството: вместо парите от саниране, както обещаха ОП, да отидат за пенсии, това не само няма да се случи, но парите за саниране ще се увеличат. Този път за сметка обаче на хората, които трябва да го съфинансират със собствени средства.това е огромна несправедливост и разделение. Едни български граждани получиха саниране, без да плащат за това, други сега ще го получат, ако си платят. А трета, в малките населени места – никога няма да го получат. А средствата за саниране, извън европейските, идват от данъците, платени от всички българи. Всичко това се прави на фона на проверка от Прокуратурата, проверка на Европейската банка за развитие и заключение в доклад на служебния кабинет за нарушения в процедурите по саниране, завишени цени и нагласени договори.

Другият приоритет е строителството на магистрали. Мнозинството отказа НС да създаде комисия за разглеждане сигналите за злоупотреби и лошо качество на строителството, въпреки изнесените факти за нарушения и съмнения за корупция и започналата прокурорска проверка. Т.е. там, където има прокурорски проверки, проверка от европейски институции, съмнения за корупция, правителството „Борисов-3″ отказва да преразгледа позицията си и увеличава финансирането и усилията си в тези политики.

Приоритетите образование и здравеопазване на ГЕРБ и ОП се видоизмениха неузнаваемо до закон за вечните концесии (извън задължителната европейска директива) и закон за удължаване срока за строителство върху земеделски земи, променили своето предназначение.

Някак странно изглеждат първите крачки на мнозинството в законодателната дейност на фона на предизборните речи на ОП за прекратяване на концесиите, изгонване на инвеститорите и връщане на националното богатство в ръцете на народа. На 25 март – прекратяване на всички грабителски концесии. На 27 март – удължаване срока на концесиите и превръщането им дефакто във вечни. Катарзис в името на народа или в името на властта и нейната употреба за лични цели. Това отстъпление беше завоалирано със спиране на приватизацията. Коя приватизация? На останалите 2% държавна собственост ли? Внушението „понеже сме отговорни към държавната собственост, спираме приватизацията” трябваше да скрие истинските им действия за отдаване на вечна концесия на природни богатства. Още едно действия на партия ГЕРБ е показателно за този стил на двойственост в политиката им – внесеното предложение за проведения референдум с 240 мажоритарно избрани депутати и 1 лев субсидия за партиите. На въпрос защо го правите, като знаете рисковете за държавното устройство и представителната власт – отговорът е: защото знаем, че няма да мине. Значи целта е да се хвърли прах в очите на хората, но не и да се реализира волята на 2 милиона души. И още един аргумент в тази посока – защо това предложение се прави от отделни депутати, а не го внесе правителството – защото ще се разпадне, преди да е заработило. ОП не биха го подкрепили, тъй като ще останат извън парламента. Значи едните го внасят, защото знаят, че няма да стане, а другите не го подкрепят, защото ще изпаднат от властта. Чудесна симбиоза от „принципност” и „грижа” за народния вот.

Има обаче една тема, по която всички се съгласихме за общи действия – бъдещето ни като пълноправен член на ЕС и председателството ни на Съвета на ЕС. Ние даваме подкрепата си за този приоритет, при условие, че тези въпроси се обсъждат предварително и решават в Народно събрание. Г-н Борисов се съгласи на това условие. Оказа се обаче, че това е само красиво намерение. Без дискусия в парламента, дори без информация в Народното събрание на парламентарна България, правителството „Борисов 3” определи българския еврокомисар. Заради игрите с подмяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева загубихме важен ресор „Финанси” и получаваме дигитализация. Това е добър пример за „уважение” към институциите на България – в случая парламента, но и за разминаване между думи и дела на премиера Борисов. На думи той търси национално съгласие и е обединител, а на действия – парламентът няма никакво значение в парламентарната република и принципът е: аз решавам – вие изпълнявате. Т.е. „преоблякъл се Илия пак в тия”.

Два пъти да правиш едни и същи грешки в политиките. Два пъти да ги правиш с едни и същи кадри, два пъти народът да те сваля от власт и да смяташ, че третият път по същия начин ще има различен резултат е липса на всякаква прозорливост.

Поради коренно различните ни идеи за развитието на България, поради всички тези отстъпления от предизборни ангажименти, подмяна на идентичност на цели партии в управляващото мнозинство, разрушаване на основни принципи за разделение и контрол на властите в парламентарната република, БСП за България е опозиция и алтернатива.

Благодаря ви за отговорното към 1 милион българи решение, което Националният съвет взе на заседание на 31.03.2017г. да бъдем опозиция, да бъдем последователни, да не предаваме онези близо един милион българи, които ни определиха като алтернатива. Първите действия на парламентарната ни група, в изпълнение на решенията на Националния съвет, показват тази алтернатива. ГЕРБ и ОП и ние, като опозиция, внесохме първите си закони. Те – закон за концесиите, ние – закон за преизчисляване на всички пенсии. Те – закон за земеделски земи за удължаване срока на строителството по Черноморието, ние – промени в ГПК, които спират злоупотребите от частните съдебни изпълнители и защитават правата и имуществото на гражданите. Внесохме решение за комисия, която да отстрани проблемите с неизплатени заплати и осигуровки и нарушаване трудовите права на работещите. Ще внесем закона за храните в защита на българския производител, закона за възрастните хора, закона за държавните и общински предприятия, закон за младежта, социален пакет за компенсиране на енергийно слабите от увеличението на цените, промени в закона за образованието. Заявихме, че представляваме работещите, че ще защитим гражданите от монополите, че ще направим всичко по силите си да се увеличат доходите им и го правим. Нашите обещания стават реални действия за разлика от политическите ни опоненти, чиито предизборни ангажименти се оказаха красиви думи, забравени на другия ден след изборите. Предлагам ви да обсъдим внесеното от тях предложение за референдума, макар и да не е задължителен, той показва желание у мнозина сънародници за промяна. Ние, Националният съвет, имаме своя позиция и тя е:

Решение на НС от 6.11.2016г. Подкрепя въвеждането на смесена избирателна система с мажоритарен избор. Предлага на държавните институции, научни и обществени организации, на специалисти, да се включат в обсъждането и разработването на проект за такава избирателна система. Трето, призовава политически сили за разумно отношение при промяната на избирателната и политически системи, за отговорно отношение към нашата държава. Четвърто, призовава българските граждани да разглеждат промяната на избирателната система като част от промяната на политическата система , като възмоножност за утвърждаване и разширяване на демокрацията. И пето – парламентарната група на „БСП лява България“ да внесе в НС декларация, основана на тази позиция и да потърси подкрепа от други парламентарни групи.

Декларацията е внесена в НС, но не е приета. Предлагам да вземем решения да възложим на ИБ и на ПГ да изготвят и внесат в Националния съвет предложение за смесена мажоритарна пропорционална система.

Що се отнася до задачите пред партията:

– Изцяло работата досега беше подчинена на подготовката и провеждането на двата национални вота. Това до известна степен наруши работата на комисиите и съветите към НС, макар че съветите работеха по предизборната платформа. Сега работата им е да предложат експертни предложения и предложения за политики, които да се осъществяват чрез органите на партията и дейността на ПГ.

– Считаме, че е необходимо да се активизира дейността на хоризонталните структури и те излязат със свои инициативи – МО, ветерани, жени – социалистки – да представят своя план за работа до края на годината.

– Стартират срещи с областните съвети и общините – преминахме две тежки кампании. БСП е заявила, че ще бъде твърда опозиция на управляващите в НС и това трябва да се случва и по места. Ще направим анализ на поведението на представителите на БСП в местната власт като опозиция в местните парламенти.

– Очакваме от всички по-горе посочени съвети, комисии, хоризонтални структури, да бъдат предложени общонационални инициативи, които да бъдат защитавани и реализирани от партията в следващ период.

– Народните представители да организират приемни дни и заедно с общинските съветници да дават пресконференции по места за актуални проблеми и въпроси.

– Срещи с неправителствени структури, които ни подкрепиха на изборите и обсъждане техните инициативи и разширяване на кръга с гражданския сектор.

– Обучение на новите народни представители, новите общински председатели, съветници, кандидати за кметове и общински съветници.

Основната ни задача е да сме активна, ясна и аргументирана опозиция. Последователни към хората, които ни подкрепиха и категорична алтернатива. Един милион българи са с нас. Вероятно и други разочаровани от предателството на патриотите и ГЕРБ ще потърсят друг избор. Да направим всичко по силите си с работата си да ги убедим, че ние сме този избор.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. само безродните подлоги може да се срамуват от това….

 2. Вместо да хвърля поредната димка ГЕРБ-символа на мрака и застоя другарката Баба Яга да вземе да си подреди къщичката,щото май само крясъци писъци се чуват от там в последно време.

 3. Костофффффф,сливенски римлянин,ева мамата на дръжавата

 4. „Тя припомни, че кабинетът на правителството „Борисов“ 1 е било избрано със 162 гласа „за“ и 77 „против“, „Борисов“ 2 със 136 гласа „за“ и 97 – „против“, а кабинетът „Борисов“ 3 е избран със 133 гласа „за“ и 100 „против“.“ На следващите ще е 125 на 102, на по-следващите 118 на 107… а от там нататък ще е „само“ 115 на 110. Кака Кури що се прави на ощипана? С 1:0 боли най-много. Значи е можело и да биеш, ама не си!….

  1. какво па те интересува?! герб и бсп са двете страни на същата европалачинка.

   1. В речта БСП е спомената 7 пъти, фамилията Борисов – 6 пъти, а ГЕРБ – 13 пъти… Пленум на БСП ли е водила Нинова или на ГЕРБ? 😉 Ако всеки гледа собствената си паничка и вършее в собствения си двор, много от проблемите ще изчезнат.

 5. И свинефермата герб и крадливите мръсни комунисти да си нахакат в задния двор европейския път и евроатлантизма.

 6. Не беше ли Нинова, която каза в предизборната кампания, че БСП ще прави коалиция с Патриотите, че Европейските ценности западат и се засилват националните ценности? Тотално Ниново и БСП-йско лъжене, партия-паметник от миналото, котило за Свински и Газови олигарси.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.