Нинова: Да не се подписва договорът за добросъседство с Македония е лична позиция на Валери Жаблянов

Дайте да го прочетем и ще кажа точка по точка за какво сме за и против, посочи лидерът на БСП

„Да не се подписва договорът за добросъседство с Македония е лична позиция на Валери Жаблянов. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред Дарик радио. По време на срещата със Зоран Заев, го подкрепихме в усилието му да подобри отношенията“. Според нея целият регион ще има полза от това. „Стана такава суматоха за този договор, а никой не го е виждал. Дайте да го прочетем и ще кажа точка по точка за какво сме за и против“, посочи тя.

„Правителството е пред пълен провал за председателството на Съвета на ЕС. Не може председателството да е едни кражби на едни плочки пред НДК“, обясни председателят на БСП.  Според нея приоритетите и политиките отдавна е трябвало да са внесени в парламента. „Борисов подписа някакви приоритети с тройката, но не сме ги приели в парламента и обществото не ги е чуло“, допълни тя и посочи пример, че естонският премиер е обсъдил с техния парламент, преди да подпише. „Борисов си прави каквото иска и си живее в премиерска република“, коментира тя.

Нинова заяви, че е попитала Борисов дали по време на срещата си Меркел се е съгласявал да имаме квота за мигрантите. „Ако да - колко ще приемем, ако не – ще има ли наказателна процедура? Той не ми отговори. Борисов твърди, че нямаме проблем с мигрантите, но ги хванаха по средата на България в автобус, който катастрофира“, каза още тя.

По повод предложението на управляващите за изслушване на генералите в парламента, преди да бъдат назначени от президента, Нинова обясни, че е нарушение на Конституцията. „Те искат да добавят със закон и парламентът да се намесва“, допълни тя. Нинова обясни, че в закона пише, че това изслушване няма да влияе на решенията на президента. „Тогава защо го правят? Отговорът е – за да се запознаем. Това е парламент, а не сайт за запознанство. Сега има комисия, в която могат да ги изслушат“, категорична е тя. Нинова коментира друг мотив за внасянето на този закон - за да се повиши авторитетът на армията. „Парламент с подкрепа от 9% ще повиши авторитет на армия с подкрепа от 32%. Как ще стане това?“, попита лидерът на левицата .

Председателят на БСП припомни, че на КСНС са постигнали съгласие за няколко неща и са поставили срокове. „Още вътре стана ясно, че те няма да ги изпълнят. До 20 юни да има конкретен план как ще се попълни личният състав на МВР и отбраната. Мина тази дата и такъв план няма. Говорим за високи технологии – самолети, фрегати и т.н., а няма хора, които да ги управляват“, каза още тя. По нейните думи в отбраната искат 6000 души, в полицията също се нуждаят от хора. „Те ходят със скъсани кубинки, купуват си сами униформите. До 30 юни трябваше да има конкретен план за ускорена модернизация на армията. Не само, че не стана ускорена, а онзи ден МС е спрял модернизацията. Против съм едно да се говори, друго да се прави. Доколкото зависи от мен, това няма да се случи“, категорична е тя.

„Трябва да се спре да се краде от парите за интеграция на ромите. Наляха се много пари през годините, а резултат – никакъв“, акцентира Нинова. Тя е на мнение, че непременно трябва да се образоват тези хора, но предложението да се обикаля из селата с полицаи и да ги водят на училище, не изглежда работещо. „Няма училища в малките населени места. Трябва да се преразгледат делегираните бюджети“, каза тя.

По повод паметника на Бузлуджа, Нинова обясни, че намерението на левицата за него е в дългосрочен план. „На първо време трябва да спрем да се руши. Много важно е какво мисли архитектът, който има авторски правата. Той има проекти това да стане музей за история на България“, обясни лидерът на БСП.

По повод предстоящото й пътуване за Ню Йорк, като вицепрезидент на Социалистическия интернационал, Нинова обясни, че там ще говори за политиките на промяна, от която обществата имат нужда. Според нея трябва да се потърсят решения на въпросите за все по-голямото обедняване, разстоянието между политическите елити и народите им. „Ще говоря по темата какво се случва с лявото по света и конкретно в Европа. Ще поставя въпроса за световните войни и резултатите от тях“, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България