Нинова: Законите за хора с увреждания ще стоят в парламента цяло лято, а майките в палатките, докато ние почиваме

Законите за хората с увреждания ще стоят в парламента цяло лято, както и майките на деца с увреждания в палатките, а ние през това време ще почиваме. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъжданията на проекторешението на БСП за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание.

Лидерът на БСП заяви, че днес омбудсманът Мая Манолова ще внесе законови промени след разговорите с майките на деца с увреждания. Тя уточни, че ако те отговарят на исканията на майките, оглавяваната от нея партия ще припознае промените. „Нямали сте били материал за работа - ето ви един материал“, каза Нинова във връзка с предложението на Мая Манолова.

По думите й министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се е ангажирал докрая на юли да внесе закон. „Какво ще се получи - тези закони ще стоят в деловодството до септември, а ние през това време ще почиваме. Заедно със законите в деловодството, майките и децата ще лежат в палатките“, каза Нинова.

Лидерът на БСП призова управляващите да бъдат честни и откровени и да кажат, че не искат да работят през август. „Ние заставаме с лицата си, с имената си и ви казваме, че от името на майките на децата с увреждания искаме отмяна на ваканцията. Вие ми кажете от чие име говорите, че искате да си почивате по плажовете“, каза Нинова.

„Две изречения като че ли показват цялото ви отношение към проблема. Едното ви го спестих – то беше на премиера Бойко Борисов: „Да ми се махат от главата“. Второто го чухме днес и тук, то беше: „Стига с тази една палатка““, каза Нинова във връзка с изказването на Вежди Рашидов от парламентарната трибуна. По думите й това казва всичко.

„Палатката не е една, палатките са много, не са само пред парламента, а в цялата страна. Тези майки дадоха ясно да се разбере, че няма да се махнат от главата на премиера, защото се борят за живота на децата си. Няма накъде повече да отстъпват. Би ми се искало този дебат и вашите аргументи да ги бяхме изнесли отпред. Моля ви колеги, които се изказахте оттук, идете на 10 метра от парламента и го кажете на майките. Тук ви е лесно зад стените, нали“, заяви лидерът на БСП.

По думите й към репликите „Да ми се махат от главата“ и „Стига с тази една палатка“ може да се добави репликата: „Ще живеете със 138 лв., ако спрете да пушите“. По думите й това е реплика, изговорена от депутат на ГЕРБ към човек с един крак. Корнелия Нинова поясни, че става въпрос за бездушие. Лидерът на БСП заяви, че тук идва голямата тема защо парламентът е с лош рейтинг. Тя призова управляващите да опровергаят това усещане като гласуват за отмяната на ваканцията на депутатите.

„Нашето високомерие е причина за това отношение на хората към нас. Многократно сме поставяли този въпрос - политическата класа да се осъзнае и да почнем сами да се откажем от привилегии. Не сме ние от БСП виновни за това състояние на българския парламент“, каза Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика