Нинова за Борисов: Да заявиш открито, че няма да изгоним руски дипломати - това е много смела постъпка

„На Бойко Борисов не му е било лесно, но е най-вярното и отговорно решение, изненадах се от много крайната позиция на Цветанов и от квалификацията му към БСП като антиевропейска партия, той нападна президентската институция директно – каза, че Румен Радев работи за чужди интереси”, коментира пред БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова взетото днес решение България да не гони руски дипломати във връзка със случая „Скрипал”.

„Да заявиш открито, че няма да изгоним руски дипломати, тъй като няма доказателства – това е много смела постъпка, а не снишаване”, посочи тя.

„Много погрешно впечатление е, че БСП е антиевропейска партия (…) Не защитаваме руските интереси, а европейските и българските национални интереси”, каза още Нинова.

„Европейски интерес ли е да има мир, а не война? Европейски приоритет ли е принципът „невинен до доказване на противното”, европейско ли е да вземам решения информирано”, попита Нинова.

„Сега България е председател на Съвета на ЕС – сега е времето да сме мост между ЕС и Русия, после е Австрия – следващия председател на Съвета”, каза тя.

По отношение на срещата ЕС – Турция във Варна, Нинова не смята, че тя е историческа.

„Последните 3 месеца има 12 срещи – в Брюксел, Истанбул…И тези 12 са преминали в много сериозни конфликти. Нищо историческо няма, това е търсене на диалог. Няма резултат от срещата”, каза още Нинова.

„Някой с нечисти пари ще направи България зависима държава, затова ние настояваме да се знае истината, да се прекрати тази сделка (с „Инерком”). КЕВР да си влезе във функциите, законът и наредбата им позволява това”, коментира лидерът на БСП продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

„Смятаме, че Борисов стои зад тази сделка. Няма как държавната банка (за развитие – б.ред.) да предприеме тези действия и принципалът да не знае. Премиерът говори, че има документ от чешката страна, оказа се, че чешкият премиер не му го е давал. Освен това Гинка Върбакова санира блокове за 8 млн. в различни градове – кой дава парите за санирането? Правителството. По тази логика тя е близка до властта”, посочи Нинова.

Коментари

Задължително поле