Нинова иска вот на доверие от БСП

Корнелия Нинова

Поемам отговорността за загубата на тези избори, искам от вас вот на доверие. Това каза лидерът на БСП по време на заседанието на Националния съвет на БСП.

„Ако не го получа, се оттеглям и избираме нов председател с общопартиен избор. Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези 1 млн. българи и за България, която трябва да променим“, каза Нинова.

„Сигурно ще се чуят много мнения за отговорност“, добави Нинова и посочи, че е чула вече такива на щаба, на ИБ, на областните структури.

„Така е, всеки носи отговорност, но колективната отговорност е безотговорност. Отговорността се носи в 1 лице единствено число“, уточни Нинова.

„Пред нас се очертава и перспективата. Стои въпросът за бъдещето на България, за бъдещите формули на управление. Политолози, социолози, анализатори и политически лидери разсъждават за голяма коалиция ГЕРБ – БСП. Границата е тънка, но в политиката има принципи, които ако прекрачиш – губиш“, коментира още лидерът на БСП.

"Докъде е националният интерес на България, докъде е стабилността на България, докъде е спокойствието на българските граждани и докъде е границата за съглашателство за власт“, попита Нинова.

По думите й със силата, която дават на БСП 1 млн. българи, те искат промяна. „Затова нека днес да очертаем границата“, коментира Нинова.

Тя заяви, че първа грижа на БСП е България. „В днешната ситуация това е председателсвото на ЕС, бъдещето на България в Европа и нейната сигурност. За нас успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС, трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в мандата на 44 ото Народно събрание“, коментира Нинова и заяви, че председателството е каузата, около която всички трябва да се обединят.

Нинова посочи, че ще протече един от най-важните дебати за бъдещето на Европа. „Нашата позиция е, че искаме Европа, силна и солидарна. Нашата отговорност ще бъде да преведем ЕС пред трудности, които предстоят“, посочи Нинова. По думите й това изисква много умело политически да се намери пресечната точка между националните и общоевропейските интереси.

„Нека ние да поставим важните за нас и за България теми в тези бъдещи процеси, а те са външна и вътрешна политика на съюза, политиката за миграция“, изброи Корнелия Нинова.

Тя добави още създаване на устойчива заетост и преодоляване на младежката безработица, подкрепа за малките и средни предприятия, подобряване на връзките между образованието и трудовия пазар.

„Гарантиране на енергийна сигурност и независимост, повишаване на независимостта и ефективността на работата на съдебната власт, запазване на философията относно кохезионната политика за намаляване на контрастите в развитието на регионите“, допълни Нинова.

По думите й следващата грижа на БСП е да променят България. „И ние от това няма да отстъпим. Да я променим в икономиката с повече възможности за малкия и среден бизнес и разбиване на монополите“, каза лидерът на БСП и изброи още образованието, здравеопазването и доходите, както и демографската политика за младите семейства.

Нинова заяви, че в първите дни на парламента „БСП за България“ ще внесе промени в Закона за публичните предприятия, за храните, за предучилищното и училищното образование, промени в НК, увеличаването на доходите на учителите и всичко онова, което са поели като ангажимент в предизборната кампания.

„Усилията ни, работата за промяна продължават. Вярвам във всеки един от вас, вие сте двигателя на тази промяна. Вярвам в тези 1 млн. българи, които ще получат нашия отговор, а той е: Промяната е възможна“, добави лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Във връзка с упреците към БСП и грешките й по време на кампанията Нинова коментира: „Как постигнахме висока консолидация в ляво, ако не сме лявата партия.“

По повод една от групите причини за резултата - свързани с програмата на БСП и посланията, Нинова посочи, че мненията са полярни и обърна внимание, че други леви партии като АБВ и „Движение 21“ имат 1,7 %.

„Очевидно сме обединили лявомислещите хора до степен да се появи мнение, че сме възпроизвели двуполюсния модел от минали години. Следователно и тезата, че не сме лява партия и сме загубили левия вот – не е вярна“, каза тя .

Според нея е нужен задълбочен разговор по същество по темата за идеологически лявата идея за отмяна плоския данък. Тя допълни, че са допуснали интерпретации от страна на своите опоненти, че БСП ще вдига данъците, а това е уплашило много хора. Лидерът на БСП призова в бъдеще да се обсъди внимателно данъчната политика на България в комплекс, за да има цялостна визия по нея.

„Гарант за демокрацията в България е Българската конституция, в чието съставяне, написване нашата партия има ключова роля и принос“, коментира Нинова и подчерта, че през всичките години БСП се е борила за демократичните принципи в българското общество и никога не е посягала на свободата на словото. Нинова отбеляза от грешките, свързан с кампанията.

"За съжаление най-малко коментираната, но представляваща най-голяма опасност за демокрацията - купения вот, корпоративният вот, административният натиск. Има ли в залата някой, от някоя община, който да не е видял с очите си как става това", коментира Нинова и заяви, че и тези избори са показали масово такива порочни практики. Според нея тук стои големият въпрос за преодоляване на тези проблеми, защото това е част от демокрацията.

„Твърди се, че тези две теми – антиевропейската и за демокрацията е отклонила колебаещите се от избора БСП, че сме загубили в последната седмица на кампанията онези, които биха могли да ни изберат. Какво обаче показват отново числата – от тези, които са взели решение в последната една седмица 25, 3 % са избрали ГЕРБ, 20, 2 % са избрали нас, т.е. имаме същото съотношение“, посочи Нинова.

Коментари

Задължително поле