Нинова към Конгреса на БСП: ГЕРБ си правят дискотека със сини и червени лампи

Председателят на БСП Корнелия Нинова откри четвъртото заседание на 49-тия Конгрес на БСП с остри критики към политическата система в България.

"Корупцията е държавна политика, този модел ни убива. За нас проблемът не е в смяната на конституцията или смяна на модела на управление, а в прилагането на основния закон на държавата", каза Нинова пред делегатите на най-висшия форум на социалистите. По думите й вече 30 години политиците у нас са си създали икономически кръгове. Още в първите минути на словото си към делегатите на форума, Нинова призова червените да защитят Елена Йончева.

"Защитаваме Елена и държавността", каза Нинова. И допълни, че "корабът на управлението потъва, а патриотите го напускат първи".

Правителството мисли само за собственото си оцеляване, няма идеи за развитието на България, каза още Нинова. Докато те си правят дискотека и си пускат сини и червени лампи, населението се топи, каза още председателят на БСП и така се обърна индиректно с премиера Бойко Борисов, който преди седмица използва репликата, за да обърне внимание на своите по места да се вслушват повече в думите на хората.

"Визия за България ще прерастне във възия за всеки регион", каза Нинова. Този амбициозен план за развитие има един проблем и това са кадрите и работната ръка, предупреди своите председателят на БСП. И се обяви против вноса на работна ръка. Нямаме кадри- ще си произведем, каза още Нинова. И поиска да се плащат стипендии и осигурена работа за младите специалисти.

"Поне три неща държавата трябва да направи - по-ниски данъци за слаборазвитите райони, по отношение на земеделската земя - да се изхранва българския народ с нея, а не за търговски и инвестиционни цели, и трето - много инвестиции във високи технологии", обобщи Корнелия Нинова. И продължи с подобряването на социалната политика. "Младите у нас да имат безлихвени кредити при закупуване на жилище и семейно подоходно облагане. А за пенсионерите - преизчисляване на всички пенсии. По отношение за средната класа, която в годините на Прехода убихме- държим и предлагаме отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно данъчно облагане".

Болниците не са търговски дружества, отбеляза Нинова и посочи, че в програмата на БСП е записано, че само държавните и общинските болници да могат да ползват средства от НЗОК.

По отношение на образованието Нинова заяви, че висшето образование трябва да бъде обвързано с икономиката. И отново припомни, че БСП настоява за "един учебник за един клас".

Такава различна България, каквато искаме да направим, може да има по-голяма тежест в Европейския съюз, посочи Нинова. И заяви, че изборите за Европейски парламент са изключително важни за всички граждани на ЕС.

"Левицата в Европа допусна своите грешки. В някои държави колегите влязоха в коалиция с нашите опоненти, изкушиха се от джендър идеологията и неолиберализма", категорична бе Нинова.

И така отново постави разделителна линия между основните политики, които лансират европейските социалисти в лицето на ПЕС. Малко преди началото форума в НДК лично лидерът на ПЕС Сергей Станишев отбеляза пред репортери, че разделителни линии между БСП и ПЕС изглежда в този момент като "прострелване в крака.

Коментари

Задължително поле