Нинова към управляващите: Не рекетирайте кметовете!

Вторият акт, който депутатите от БСП предприемат след исканата актуализация на бюджета, е жалба до Конституционния съд. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

Ето текста на декларацията:

Уважаема г-жо Председател,

Уважаеми 20-ина народни представители от управляващото мнозинство,

В момента ГЕРБ и ОП подготвят бюджета за 2018 година и затова още от сега искам да поставим няколко въпроса. Държавният бюджет не е счетоводство от приходи и разходи. Той е най-висшата форма на правене на политика. Досега многократно сме  обръщали внимание на факта, че умишлено занижавате приходната част, за да се реализират излишъци по две причини. Първата е ПР-ска и я оставяме на страна – да се похвалите, че имате излишъци. Втората обаче е важна и бих искала да обърна внимание на нея по-сериозно. Този излишък се разпределя не както е определила Конституцията през Закона за държавния бюджет, а еднолично – с решение на премиера и постановление на МС т.е. субективно. Днес в конкретния случай ще говоря за преразпределение към местната власт, защото миналата седмица ние, от „БСП за България“, имахме  национална среща с кметове, издигнати от нас и избрани в общините си. Днес говоря от тяхно име.Тъй като са избрани пряко от жителите на тези общини, и от името на хората там.

Уважаеми колеги,

Всеки от нас има право на собствено мнение, но нямаме право на собствени факти. Фактите са: още през август 2016 г. 43 общини получават с решение на МС 27 млн.лв. Даже след подаване на оставка, през ноември, МС раздава още 50 млн.лв. На 14 декември още 15 млн. лв. с решение на МС и така да не продължавам – около 1 млрд.лв. Не сме против да се финансират общините. Против сме начина, по който го правите. Вместо да внесете актуализация на бюджета и тук – в парламента, да решим- как се финансират общините, вие го правите еднолично, от премиера Борисов и то по политически начин. Предимно към общини, управлявани от ГЕРБ, поощрявате удобните и наказвате неудобните кметове, а чрез тях и хората, които живеят в тези общини. Разделяте българските граждани по користен, партиен и лобистки принцип.

Ще поставим още един проблем. Предупреждаваме ви, в 2018 г да спрете с порочната практика – да прехвърляте на мастната власт, на общините, задължения, без да предвиждате финансиране за това. В последните две години направихме анализ – със 100 нормативни актове сте прехвърлили на местната власт задължения, без да им осигурите финанси за това. Ще дам само два конкретни примера. Прехвърлихте им незаконното строителство, а ДНСК си остана с бюджета, щата, а задължението отиде към общините. Прехвърлихте им професионалните гимназии, без бюджет, и част от тях ще бъдат закрити, защото кметовете не могат да се справят. Големите общини ще се справят, но средните и малките не успяват – трупат задължения, влошава се услугата към населението, закриват се общински болници, страдат общински училища.

Говорим напоследък много за Европа на две скорости, а на колко скорости живее България? Вижте големите градове и малките населени места, които все повече и повече обезлюдяват. Министърът на регионалното развитие се е превърнал в министър на магистралите. Но нямате политика по регионите и как да започнем да преодоляваме тези различия. Обратно – чрез тази политика, която провеждате през бюджета, задълбочавате различията. Животът не е само в нашите кабинети на жълтите павета. Животът е там, където нямат болница, нямат училище, нямат работа. Живеем в две Българии – нашата, на политиците, луксозната,  и тази, която е истинската. Загърбвайки другата, истинската, министрите ви оказват безпрецедентен незаконен натиск върху кметовете. Ще дам пример. Казвате им, че ако не се включат във ВиК асоциациите, ще им спрете финансирането по оперативни програми и по ПУДООС. На какво основание ще го направите това? Какво искате от едно печелившо общинско дружество ВиК, например Троян, където хората са решили, че то ще работи като общинско. Включително и вашите съветници от ГЕРБ са подкрепили това решение. Където водата е на ниска цена, а дружеството печели. Натискате ги да влязат във ВиК асоциацията, за да поемат загубата на други губещи дружества, в резултат на което цената на водата ще се качи в пъти. И отгоре на това им казвате, че ако не го направят, няма да им дадете пари по други програми. Управлявате с натиск! Не рекетирайте  кметовете!

Водите абсолютно сбъркана политика към местната власт и то умишлено. И това се корени в две неща – Закона за бюджета и в Закона за публичните финанси. Настояваме за актуализация на бюджета в тази зала. Това е парламентарна република, бюджетните средства се разпределят в парламента, а не субективно от един човек в държавата. Не сме премиерска република и искаме да се внесе актуализация на бюджета. Излишъкът ви расте все повече и повече - защо тогава миналата седмица взимате 400 млн.лв. кредит за съфинансиране по оперативни програми? Защо задлъжнявате България, след като имате велик излишък? Внесете го тук този бюджет и да видим какво се случва – има ли го излишъка, няма ли го и защо взимате нови кредити.

Втората причина за това състояние е Законът за публичните финанси, където вие с изменение допуснахте отношенията държава – общини или изпълнителна и местна власт, да се уреждат през Закона за публичните финанси, с акт на Министерски съвет. Това противоречи на Конституцията. Поради което, втори акт, който предприемаме след исканата актуализация на бюджета, е тази жалба до КС. Събрали сме подписи и от „БСП за България“ предприемаме крайната мярка – искаме отмяна на този член от Закона за публичните финанси, който си приехте и който ви дава възможност да изопачавате бюджетната и финансовата политика на страната в тяснопартиен, користен и лобистки интерес. Отиваме в Конституционния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика