Нинова пълни листите с лични протежета

Автомобилният състезател Крум Дончев е фаворит на председателя на БСП Корнелия Нинова за водач на депутатската листа поне в Търговище.

Кристиан Вигенин ще води листата в Пловдив в знак на благодарност

Стоян Мирчев и Александър Симов ще са лицата на кампанията в София-област и в Благоевград

Филип Попов по женска линия в Кюстендил

Само лоялни на себе си кадри смятала да сложи председателката на БСП Корнелия Нинова на избираеми места в кандидатските листи за предстоящите парламентарни избори. Това признаха пред “Труд” членове на Националния съвет на БСП. Гонката на враговете с партиен билет, като кмета на Перник Станислав Владимиров и лидера и един от основните червени дарители Георги Гергов, била точно заради първите места за 45-ия парламент, които са запазени за протежета на шефката. 

Според черновите на списъците, Стоян Мирчев, който е един от най-твърдите привърженици на Нинова и на крайните мерки за изключване на партийни членове, е определен за водач на София-област. На предишните избори Мирчев-младши беше водач в Силистра. В знак на благодарност Кристиан Вигенин, който преди беше водач в Ямбол, сега, заради доклада, с който се иска изключването на Гергов ще води червената листа в Пловдив-град. Атанас Зафиров, който е член на Изпълнителното бюро, ще бъде пръв в Ямбол, а в Бургас -Петър Кънев. 

Задължителни водачи на листи ще бъдат още Манол Генов, който ще оглави списъка от кандидат депутати за Пловдив област, Христо Проданов - Пазарджик, Георги Свиленски - Велико Търново, Крум Зарков - Русе, Александър Симов е направил заявка за Благоевград, Румен Гечев - Плевен, Хасково Ленко Петканин, Габрово - сегашният кмет на Дряново Трифон Панчев. 

Нинова отказала на Дора Янкова водаческо място за Смолян и се опитвала да лансира бившата секретарка на Янкова - Рабие Кьосева. В Шумен отново ще е водач Иван Иванов, а в Търговище - новия любимец на Нинова - Крум Дончев. В Сливен - ген. Кольо Милев, а за Разград - Таско Ерменков. Филип Попов бил нежелан в родния Видин и затова щял да води листа в Кюстендил, откъдето е съпругата му.

Калоян Методиев също в топ списъка

Червената лидерка първа в София и във Варна

За втори път откакто е председател на БСП, Корнелия Нинова ще се изправи като водач в т. нар. лидерски район - 25 МИР, София. Там по традиция начело на листата на ГЕРБ е премиера Бойко Борисов. На последните парламентарни избори Нинова изпрати в битката за Варна Стефан Данаилов - Ламбо. Сега на Нинова ще се наложи да застане начело и в морската столица. Причината е, че организацията във Варна се тресе от скандали заради противоборството между Борислав Гуцанов и напусналия БСП Красимир Янков.

На избираеми места в столични райони ще бъдат поставени и Красимир Премянов, Светлана Шаренкова, Иван Ченчев.

Освободеният от президентството Калоян Методиев, както и дъщерята на покойния Димчо Михалевски - Петя, също са в топ списъка на Нинова.

Вяра Емилова от Изпълнителното бюро на БСП, която влезе в ролята на “върти къща” на “Позитано” 20, ще води в Силистра. Емилова изигра важна роля при преките избори за лидер на БСП.

Ирена Атанасова, която е зам.-председател на партията, ще е водач в 23 МИР в София. Тя завежда отскоро и публични политики. Стефан Бурджев ще бъде водач на листата в Ловеч, а Димитър Данчев - във Видин.

Чистка и в гражданската квота

Корнелия Нинова ще изчисти емблематични лица от гражданската квота като проф. Иво Христов и журналиста Тома Томов. Причината била, че и двамата не изпитвали особени симпатии към свръхамбициозни жени. Нона Йотова обаче задължително ще запази място и в следващия парламент, както и проф. Георги Михайлов.

На “Позитано” 20 ще трябва да запазят избираеми места и за потенциални коалиционни партньори, с които по традиция червените правят “ветрило”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика