Ноам Чомски - Пазителят на морала

„САЩ и Великобритания отказват преговори в Украйна в името на собствените си национални интереси, въпреки че тази страна вече е сериозно опустошена от войната.“ Това заявява в интервю за седмичника "New Statesman" Ноам Чомски. Той е американски учен и лингвист, известен с левите си възгледи и критиките към външната политика на САЩ. По думите му, Украйна не е свободен играч, а зависи от Америка.

Ноам Чомски сравнява войната на Русия в Украйна с американската инвазия в Ирак през 2003 г., като твърди, че в Украйна няма мащабно унищожаване на инфраструктура. „Без съмнение Русия може да го направи, може би с конвенционални оръжия. Може да направи Киев непригоден за живеене, както беше Багдад. Може да атакува линиите за доставки в Западна Украйна“, посочва Чомски.

На въпрос дали намеква, че Русия се бие в Украйна по-хуманно, отколкото САЩ в Ирак, Чомски казва, че това е съвсем очевидно. Той посочва, че делегациите на ООН трябваше да бъдат изтеглени, когато започна нахлуването в Ирак, тъй като атаката беше толкова сериозна и екстремна.

„Това е американският и британският стил на война. Вижте жертвите. Всичко, което знам, са официалните данни, а официалните данни на ООН казват, че има около 8000 цивилни жертви в Украйна. Колко цивилни жертви имаше, когато САЩ и Великобритания нападнаха Ирак“, пита Чомски. Той подчертава, че доказателство за сдържаността на Русия е и броят на чуждестранните официални лица, които са пътували до Киев след избухването на войната:

„Когато САЩ и Великобритания разрушиха Багдад, някой чуждестранен лидер отиде ли на посещение? Не, защото когато САЩ и Великобритания влязат във война, те стискат здраво за гърлото. Те унищожават всичко: комуникации, транспорт, енергетика... Всичко, което кара обществото да работи.“

Запитан как може да изглежда евентуалното решение на войната в Украйна, Чомски казва, че на първо място страната никога няма да бъде член на НАТО. „Това е червената линия, за която настоява всеки руски лидер, от бившия руски президент Борис Елцин, до бившия съветски лидер Михаил Горбачов. Украйна получава статут на Австрия по време на Студената война или Мексико днес. Мексико не може да се присъедини към военен съюз, враждебен на САЩ. Няма договор за това, но е напълно очевидно“, обяснява Чомски.

Критиките на лингвиста към американската външна политика не свършват само с Украйна. Точно както Вашингтон провокира Русия с разширяването на НАТО, открито провокира и Китай заради Тайван, твърди Чомски. „САЩ се опитват да обкръжат Китай с пръстен от стражеви държави, въоръжени с модерни прецизни оръжия, насочени срещу Китай“, казва Чомски. Той разкритикува сътрудничеството на САЩ в областта на отбраната със страни като Япония, Южна Корея и Австралия.
„Каква е заплахата от Китай в момента? Заплахата идва от САЩ до, разбира се, Великобритания. В момента Великобритания е просто лакей. Тя вече не е независима държава“, смята ученият.

Ноам Чомски е американски лингвист, философ, един от водещите умове в когнитивната наука и съавтор на теорията за универсалната граматика; историк, политически активист, дисидент по времето на Ричард Никсън, автор на стотици книги, почетен професор в Масачузетския технологичен институт и Университета на Аризона. Учен от еврейски произход, обвиняван в открит анти-семитизъм в изявленията си спрямо държавата Израел заради отношението й към палестинците; хуманист, който отказва да признае клането в Сребреница срещу босненските мюсюлмани от 1995 г. за “геноцид”.

Ляво-либералните политически възгледи на Чомски и също така способността му да защитава безапелационно доводите си го превръщат в “сатаната” на консервативните политически течения в Европа и САЩ, и е разбира се носен на ръце в сърцата на мнозина от опонентите им. По цялата планета, вече трето поколение. Но що се отнася до хуманитарните науки и напредъка в изучаването на езика и съзнанието като универсални концепции за човечеството, там пионерският му принос е отвъд неоспорим.

Станал популярен като утвърден критик на американската външна и вътрешна политика през годините на Студената война, Чомски не се уморява да повтаря, че "САЩ са най-опасната страна в света", както гласи неговото съчинение от 2005 г. Напразно бихме търсили в трудовете му пример за американски президент от следвоенната епоха, чиято политика Чомски да не сравнява иронично с Хитлер.

На 95-годишна възраст, бидейки може би най-цитираният жив учен в света, в епохата на постоянна криза, пазителят на морала запазва моралния плам на млад радикал, загрижен повече за тленността на света, отколкото за своята собствена. Чомски и до днес се противопоставя на империализма, войната и неравномерното разпределение на ресурсите. Вече десетилетия наред той „държи отворени очите на обществото, защото едно приспано общество е само мечта за демагозите“.

 

Интелектуалец дисидент

Презрението на Чомски към лицемерието и противоречията във външната политика на САЩ е познато на всеки, който е чел някоя от многобройните му книги и памфлети. Но сега той е най-оживен, когато обсъжда евентуалното завръщане на Доналд Тръмп и климатичната криза. Чомски остава интелектуалец дисидент – по примера на един от своите герои Бертран Ръсел (който доживява до 97 години и се подвизава в сферата на политиката и философията). Но Чомски все още прекарва часове на ден в отговаряне на имейли от почитатели и критици и преподава лингвистика в Университета на Аризона.

Джордж Итън, британски писател и и журналист

 

Съвременният Аристотел

Ноам Чомски има голямо влияние върху психологията. Той е поляризираща фигура в съвременния интелектуален живот. Най-известен с радикалната си критика на външната политика на САЩ, автор е на безброй бестселъри по тази и сродни политически теми. Като философ и лингвист ще бъде най-добре запомнен в интелектуално отношение, което кара някои да го определят като най-изтъкнатия интелектуалец на нашето време - наравно с Аристотел или Декарт.  

Майкъл Корбалис, университетски преподавател

 

Страхувах се, че ще го вкарат в затвора

С Ноам се познаваме от деца. Аз получих бакалавърска степен по френски от Университета на Пенсилвания. През 1953 г. живяхме известно време в кибуц в Израел. Аз исках да стана механик или шофьор на трактор, но през 60-те години продължих образованието си, защото се страхувах, че ще трябва да издържам сама семейството си, ако съпругът ми отиде в затвора за критикуване на войната във Виетнам. Получих докторска степен от Харвардския университет през 1968 г. за работата си в областта на психолингвистиката и развитието на речта.

Карол Шац, покойна съпруга

Украински корени

Аврам Ноам Чомски е роден на 7 декември 1928 г. в американският град Пенсилвания, в семейството на имигриралия от Украйна евреин Уилям Зеев Чомски и съпругата му Елзи Симоновская от Беларус. През 1945 г. младият Ноам постъпва в университета в Пенсилвания, където учи философия, логика и езици. През 1947 г. започва романтична връзка с Карол Шац, с която се познават от деца и остават заедно до нейната смърт през 2008 г. В началото на 50-те двамата живеят в кибуц, селскостопанска община в Израел, където се насърчава общността на собствеността и равенството в труда и потреблението. Скоро обаче се връщат в Щатите, тъй като Чомски е под натиск от идеологическите и националистически идеи, преобладаващи в кибуца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети