Новата империя на Юрген Клоп

През миналия сезон над 12 милиарда души са гледали клипове на Юрген Клоп в социалните мрежи. Тогава германецът беше треньор на „Ливърпул“. За същия период от време новият му работодател „Ред Бул“ продаде над 12 милиарда кена от своята енергийна напитка. Двете страни са свръхуспешни и се намериха.
Клоп подписа договор до 2030 година като ръководител на на футбола в гиганския глобален проект, който се разпростира на четири континента.
Какво включва той? „Лайпциг“ в момента е на второ място в Бундеслигата и участва в Шампионската лига. 99 процента от акциите на клуба са на „Ред Бул“. Австрийският „Залцбург“ е вицешампион на страната си и също е в турнира на милионерите. Там собствеността е напълно еднолична. В „Лийдс“ - отборът, където играе националът Илия Груве, компанията има 10 процента. Американският гранд „Ню Йорк Ред Булс“ също е изцяло притежаван от концерна. Същото се отнася и за бразилския „Брагантино“. По-малко известен е третодивизионният японски „Омия Ардижа“, който няма друг акционер. Всеки момент „Ред Бул“ трябва да обяви, че е купил 15 процента от „Расинг Париж“. Във френската столица са изключително въодушевени, защото за първи път от 24 години най-вероятно през следващия сезон ще има градско дерби. Ултрасите на клуба излязоха с декларация, че в никакъв случай не искат „Ред Бул“ да стане част от името.
Във всички отбори на компанията има над 200 професионални футболисти. „След 25 години край страничната линия няма как да съм по-въодушевен от участието ми в такъв проект“, каза Клоп.
Задачата на германеца е да бъде съветник, анализатор и стратег в развитието на всички клубове. Клоп няма да се меша във всекидневния им живот, а ще работи само зад кулисите. Преди него подобна длъжност заемаше друг бивш треньор на „Ливърпул“. Французинът Жерар Улие, който почина преди четири години, се грижеше за намирането на таланти за отборите. Най-известното му откритие е Дайо Упамекано. Първо убеди френския защитник да подпише със „Залцбург“, оттам отиде в „Лайпциг“, а сега е титуляр в „Байерн“ и националния отбор. От Клоп ще се очаква да сяда на масата за преговорите с млади таланти, които могат да бъдат бъдещи суперзвезди.
„Виждам своята роля на първа линия като ментор за треньорите и мениджърите в клубовете на „Ред Бул“ - продължи новият директор. - Аз вече съм част от иновативна организация, която гледа в бъдещето.“
Освен футболисти Клоп ще трябва да развива и треньори, които в бъдеще да са готови да водят тези клубове. Някои от сегашните наставници той вече познава добре. Преди повече от 20 години пътят на Клоп се пресече с Марко Розе, който сега води „Лайпциг“. В продължение на шест сезона той игра под ръководството на легендата в първия му клуб „Майнц“. Още оттогава отношенията между Клоп и Розе са прекрасни и постоянно са в контакт. Сандро Шварц, треньорът на „Ню Йорк Ред Булс“, също беше футболист на Клоп в „Майнц“. И там връзката беше запазена през годините. Пепийн Линдерс сега води „Залцбург“, а девет сезона беше помощник на Клоп в „Ливърпул“.
В задачите на новия директор не е само футболът. От него ще се иска да предава философията на „Ред Бул“ и в други спортове, където компанията има интерес. В портфолиото са два отбора от Формула 1, два по хокей на лед, един по колоездене, един по мотоциклетизъм, както и участници в екстремни спортове. Спортните разходи на „Ред Бул“ през 2023 година надвишиха 1 милиард евро.
Казано накратко – Юрген Клоп вече си има своя гигантска империя. И очевидно не се интересува, че мнозина, особено в „Борусия“ (Дортмунд), се отрекоха от него, наричайки го „алчен тип“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят