Новата партия е „Велика България“

Политическият проект на ген. Стефан Янев ще се казва „Велика България” и ще влезе в битка директно за народното събрание през предсрочни парламентарни избори до няколко месеца.

Работният вариант за име е одобрено от действащи офицери и резервисти

Форсират проекта за предсрочни избори

Ген. Стефан Янев дърпа от електората на БСП, занулява „Промяната”

Новият политически проект на ген. Стефан Янев ще се казва „Велика България”, потвърдиха пред „Труд” източници, запознати отблизо с партийното є строителство. Политическото разпадане на част от формациите в коалицията според всички, с които разговаря „Труд”, е налице, светът е в криза, а на нови избори очевидно се разчита да бъдат някакво решение. „Пълната импотентност на президентския проект „Продължаваме промяната” се доказа, пострада Конституцията, която беше пренебрегната, а скъпоструващият компромис с документите на премиера Кирил Петков не оправда безпринципността на конструкцията на коалицията”, отбелязаха категорично политически анализатори.

На въпрос с това име ли ще се регистрира формацията, отговорът бе: „Това е работното име, което към момента събира най-голямо одобрение сред действащи офицери и резервисти от българската армия”.

Както „Труд” вече съобщи, партията ще се цели в патриотичните, но и в русофилските настроения у нас.

Последните на пръв поглед бяха защитени от позицията на ген. Янев по отношение на позицията на страната ни за кризата в Украйна, който ясно каза, че „авантюристичният и незрял подход в политиката е изключително опасен, особено с оглед на военния конфликт в Украйна, неговите измерения и потенциални последствия”. Янев се разграничи от Кирил Петков и ПП още в навечерието на исканата му оставка, но не спечели подкрепата на БСП, защото на „Позитано” 20 отдавна подозираха, че бившият министър на отбраната е с висок рейтинг и би дръпнал от оределия червен електорат при формирането на нова партия. “Велика България” буквално ще занули „Продължаваме промяната”, а бъдещата формацията имала първоначален положителен образ в дипломатическите представителства.

В редиците на БСП има сериозен интерес към политическия проект, който подготвя Янев, признаха пред „Труд” социалисти. Активистите споделят, че са обезверени, че при следващи избори БСП би имала по-добър резултат в сравнение с този на последния вот.

„Ясно е, че щом една партия тръгне надолу, няма много механизми, които да я изведат на водещи позиции. Освен това участието на БСП в настоящото управление, ще довърши левицата”, коментират социалисти. И одобряват антинатовските настроения, подкрепата за русофилството и националния интерес, а на тази основа „БСП ще се окаже сериозен резервоар на партийни кадри за Стефан Янев”.

Проблемът, който стои пред „Велика България”, е форсирането на учредяването на проекта, който бил заплануван да излезе на избори през септември. „Ще се наложи да правим компромиси с кадрите, което е риск в този момент”, отбелязаха лаконично близки до бъдещата генералска формация.

Предсрочни избори през юни е срокът, който вече е фиксиран в политическия ѝ календар. Въпрос на дни е да се очертае профилът є - дали ще има време за регистрация или отново ще се прибегне до коалиционна платформа, по подобие на „Продължаваме промяната”.

Фактор в бъдещата партия, както „Труд” вече съобщи, се очаква да бъде и подалата оставка като зам.-министър на отбраната Ралица Симеонова, която работи много добре с Янев. „Нямам обструкции по отношение на участието в съюзни формати. Не приемам обаче положение, при което българските политици не защитават адекватно интересите ни в тези конкретни формати. Не одобрявам конформисткия подход, който ни превръща в гумен печат за утвърждаване на чужди решения, взети за нашата държава”, отговори Симеонова на въпрос от поддръжници във фейсбук, дали решението е България да напусне НАТО.

Легендата за скараните генерали

Отношенията с Радев ще се тестват през „Равнец“

Разочарованието от Румен Радев заради „Продължаваме промяната” ще принуди политическите инженери да внимават с близостта на двамата генерали и иначе стари приятели. Радев едва ли не се отрече публично от своя бивш съветник по сигурност Стефан Янев, когато след гласуваната оставката заяви: „Като министър на отбраната очаквах повече - и като инициатива, и като ангажимент към проблемите на българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност за ускоряване на процесите за модернизация”. Ден по-рано Радев защити Янев и се изказа срещу смяната му в правителството. 

Анализатори видяха в разграничаването на Радев сценарий за позициониране на „Велика България” като независим от президентството проект. Дали легендата за охладнелите отношения между двамата ще се окаже истина, вероятно ще покаже депутатската листа на „Велика България” в Бургаско, отбелязаха лаконично изборни експерти пред „Труд”.

Тази част на Южното Черноморие се водела „район на Радев”, защото е работил в авиобаза „Равнец” - поделение на военновъздушните сили. „Дори и като служебен премиер ген. Янев въобще не е идвал наоколо, а миналия месец Радев бе на два пъти в региона. Говореше се, че е направил официална вечеря в Интерхотел-България с близки хора, приятели и симпатизанти при закрити врати и голяма тайнственост”, обясниха пред „Труд” бивши военни.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, пред „Труд”: Радев ще има интерес от избори, за да може да наложи Янев с редовен кабинет

Правителството крушира

Към днешна дата кризата в ляво-либералното пространство продължава. Корнелия Нинова и БСП спечелиха битката, но се страхувам, че няма да спечелят войната в компанията, в която се намират. Тъй като компанията им все повече и повече показва висока степен на некомпетентност, на несправяне с проблемите в държавата, с кризите. Напротив, точно обратното - усещането е, че некомпетентността им ще ни хвърли в по-голяма криза, отколкото обективно, външните фактори я определят. БСП губи от коалицията, като в същото време тя є е необходима предвид обтегнатите отношения с Радев.

Виждаме, че той иска да се спаси от девалвацията на имиджа, с който дойдоха ПП, чрез създаването на новия политически проект на генерал Янев. И този нов политически проект на практика е в конкуренция с БСП, защото ще вземе избиратели от там. Вероятно ще вземе и от „Възраждане”, и от ИТН, тоест от хора, които са с ляво-консервативно, русофилски нагласи.

При всяко положение това правителство вероятно няма да издържи още много дълго, а то е ляво либерално. То беше построено да бъде такова и след това да бъде окрупнено. Тъй като то крушира, се наложи президентът да търси нова политическа представителност на самия себе си.

Не може да се каже дали има разрив или не между Радев и Янев - всеки играе за себе си, съобразява реакциите си спрямо интереса. Има неща, по които очевидно Янев пречи на Радев и обратно.

Сериозните взаимни удари между тях започнаха. Именно затова не ми изглежда вече вероятно даже преформатиране на правителството в рамките на този парламент. Все повече Радев има интерес от избори, за да може да наложи Янев с редовен кабинет.

В момента на войната, Янев е яхнал патриотичната вълна в българското общество и допускам, че за да се използва тя, президентът ще има интерес за предсрочни избори, колкото е възможно по-бързо.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред „Труд: Янев не е в състояние сам да спечели бъдещи избори

Политическата система е аморфна

Отдавна е ясно, че място  за нови политически субекти няма, защото нищо ново не предлагат. Като цяло уж изкарват нови лица, но напоследък и това не правят. Така че място няма от съдържателна гледна точка, но понеже е много аморфна политическата система у нас, понеже част от избирателите търсят постоянно нови проекти, нови хора, разочаровани от старите, за нея тече надпревара в политическите среди. Подготвят се няколко проекта, те са към момента леви, защото десни имаме на терен реализирани. Левите са основно така наречените млади леви, които искат да имат нормална социалистическа партия, защото БСП отдавна не е такава, и разбира се, хората около президента Радев, които искат да използват неговия престиж, авторитет и високия му рейтинг, за да извлекат чисто партийни дивиденти. Спекулациите са дали партията на Стефан Янев ще бъде близката до президента. Ясно е, че формално няма да се асоциира с нея Радев, не само защото така заявява той самият, но и защото от позицията на президент, той е способен да моделира общественото мнение по-добре, отколкото, ако е тясно асоцииран с някаква партия. Така може да си позволява да е винаги на страната на популистката теза и по този начин да удря по едно рамо на политическата партия, която си е харесал. В другия случай, разбира се, да съхранява престижа и авторитета, който има.

Ясно е, че Стефан Янев ще прави партия. Сам по себе си сигурно е симпатичен на някаква група хора в страната, но не е в състояние да направи партия, която да има категоричен успех на предстоящи избори - да кажем местни, ако там е целта да се явяват. Таргетът при него са по-скоро гласоподавателите на „Възраждане”, защото ясно е, че той ще се цели в по-проруски ориентираните хора, антинатовски ориентирани. Поне от действията му в последната седмица това проличава.

Въпреки чисто биографичната му свързаност с НАТО, със САЩ, той, заемайки такава по-неутрална позиция, пледирайки че България трябва да има в конфликта в момента по-неутрална позиция, на практика обслужва руската теза. Защото руската политика би спечелила най-много от натовските държави, които се въздържат от каквито и да е било действия.

Проф. Михаил Мирчев, социолог и политолог, пред „Труд”: Рейтингът на „Продължаваме промяната“ е балон и скоро ще се спука

В нашата политическа класа няма мъжественост

По три линии вече се отвори широко място за нов политически проект - разбираме партия или някакво политическо движение. Първо, защото започнаха да се появяват изследвания на мои колеги, които сочат, че рейтингите на ИТН, на БСП, на ДБ се намаляват два пъти. Много чувствително намаляване има при ГЕРБ, макар и относително най-малко. И за сега са устойчиви само ДПС, всички знаем защо. Експериментите с нови партии от 2021 година на практика ката­стро­фираха. Формално се поддържа висок процент рейтинг на „Продължаваме промяната” и Кирил Петков, но те творят конфликти и оспорвани действия, свързани с националните интереси и този рейтинг според мен е балон и скоро ще бъде спукан. Това, което очаквахме през 2021 година - нов проект, с нов лидер, сега, в началото на март, но вече 2022 година, отново сме в същата ситуация. И леви, и десни, и по-разумни, и по-емоционални избиратели са отново пред огромен политически вакуум.

Второ, тази военна операция, която започна на 24 февруари, всъщност от пропагандна гледна точка е изключително едностранчива като реакция и тълкувание. Единственият политик, който се опитваше да балансира и да успокоява тази едностранчивост, беше ген. Стефан Янев. Сега го отнася вълната на високата емоция, на високата антируска емоция. Все още не се е включил разумът в нашето политическо пространство.
И третата причина е, без да искам да засегна някого, но няма мъжественост в нашата политическа класа. Сравнете психологическия образ на Кирил Петков с този на ген. Стефан Янев. Очевидно по тази линия също има вакуум и очаквания. Разбирам колко е деликатно последното, което казах. Но това е от гледна точка на първичния инстинкт на избирателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения