Новата техника за армията ще се прави у нас

Бойните машини за пехотата и патрулните кораби за ВМС ще са съвместно производство

„Новата техника, с която ще се превъоръжава войската ще се произвежда и у нас. Това каза за “Труд” началникът на отбраната Ген.-лейтенант Андрей Боцев.

Става дума за новите бойни машини за сухопътните войски и патрулните кораби за ВМС. Това ще е и едно от основните изисквания към чуждестранните фирми и компании, които ще кандидатстват за реализация на двата проекта.

По план сухопътните войски трябва да придобият близо 230 бр. колесни бойни бронирани машини от нов тип - с повишена огнева мощ и по-висока бронезащита. Стойността на този проект е около 1,2 млрд. лв. Проектът за модернизация на ВМС пък предвижда превъоръжаване на флота с 2 нови модулни патрулни кораба. Стойността на тази поръчка е 820 млн. лв.

Освен това идеята е 2-та проекта, заедно с този за новия изтребител, да стартират успоредно догодина, като ще се разплащат във времето възможно най-дълго. За да стане това факт обаче, през 2018 г. ще са нужни около 400 млн. лв. на МО, които няма да са от военния бюджет, а ще са целево отпуснати средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България