Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му

Румен Овчаров: Целта на подновяването на енергийната стратегия на България е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми

Алекс Петканова закъса с педикюра

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМС Откраднали данни за поддръжка на кораби и планове за ракети

Иван Христов и Андрей Арнаудов пред „Труд”: Чужди продуценти идват да черпят от нашия опит

Радосвет Радев: Страната ни е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света

Вежди Рашидов с нова изложба в галерия „Сан Стефано“

Тръгва филм за непобедения генерал В ролята на военачалника е Никола Николов, а на писателя Иван Вазов - Любомир Петкашев

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години (СНИМКИ И ВИДЕО)

САЩ отложиха повишаването на митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара

Стойко Сакалиев: Харесвам политиката на Путин

Близо 200 страни се договориха за правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата

Сняг и поледици днес, в седем области е обявен жълт код

САЩ подкрепиха решението на ЕС за „Северен поток 2“ и санкциите срещу Русия

Ева Грийн: Аз съм мечтателка Звездата говори за киното, еротиката и Европа

Нова дрога „Перник“ зарибява с ниска цена Криминалисти хващат два пъти по-евтин синтетичен наркотик

Дрога „Перник”, предлагана на „шведска маса” заедно с други наркотици върху капака на автомобил в циганския квартал „Шести”. Снимки: МВР

Заловени са дилъри, снабдявали циганския квартал „Шести” в Нова Загора

Евтина дрога, наричана “Перник” от дилъри и наркомани пробива на черния пазар заради ниската си цена, научи “Труд”.

Синтетичният наркотик е коктейл от няколко вида психотропни вещества, в основата на които е метамфетамин, познат още под името пико, обясниха криминалисти. Такъв вид пико е засечен за първи път в циганския квартал “Шести” още през миналата година, сега е заловен отново там.

Дрогата “Перник” се търси най-вече, защото дозата върви по 8-10 лв., докато обикновеното пико се търгува по около 20 лв. Името е дошло от миньорския град, където се смята, че са произведени първите количества. Заради ниското качество, множеството вредни остатъци от химикали и добавки като пудра захар, брашно и тебешир, дрогата била вредна за наркоманите, действала им като удар с винкел.

Акцията на сливенската Областна дирекция на МВР била проведена на 24 и 25 ноември в нова Загора. Започнала, когато в района на жп-гарата в града е бил спрян за проверка лек автомобил “Нисан”. Колата карал 27-годишен мъж от Казанлък, а с него е пътувала 24-годишна жена от Карнобат. При претърсването на автомобила били намерени електронна везна, епруветка и бяло кристалообразно вещество, което при полеви тест реагирало на метамфетамин. Оказало се, че самият шофьор е надрусан, най-вероятно със същия коктейл “Перник”, затова ще бъде съден и за шофиране под въздействие на дрога.

Над 40 тона наркотици са унищожени в пещи от Агенция „Митници” за последните седемнадесет години. Дрогата е задържана при акции на МВР и митниците. Спипаните количества се унищожават, когато има влезли в сила присъди или за тях има издадено постановление на прокуратурата.
Над 40 тона наркотици са унищожени в пещи от Агенция „Митници” за последните седемнадесет години. Дрогата е задържана при акции на МВР и митниците. Спипаните количества се унищожават, когато има влезли в сила присъди или за тях има издадено постановление на прокуратурата.

Предполага се, че иззетото лабораторно оборудване е използвано за синтез на синтетичния наркотик в домашни условия. На втория ден от акцията бил заловен 36-годишен жител на квартал “Шести”, който доброволно предал на полицаите доза “Перник”, която си купил за своя употреба.

През лятото на 2017 г. след продължително наблюдение на дилъри, снабдяващи циганското гето, полицаите ги обградили и заловили, докато продават на “шведска маса”. Така се казвало когато на капака на своя автомобил пласьорите нареждат дози с марихуана, хероин, хапчета “екстази”… Именно тогава за първи път било хванато и евтиното пико, наричано “Перник”.

Иначе от няколко години Сливен се слави със своите домашни лаборатории и “готвачи” на пико, които доставят дрога за туристите в Бургаско.

 

Пикото се „готви“ в домашни условия

Полицай от ГДБОП държи на мушка „готвач” на дрога , спипан при синтез в домашни условия.
Полицай от ГДБОП държи на мушка „готвач” на дрога , спипан при синтез в домашни условия.

Синтетичният наркотик метамфетамин, наричан “пико” “кашкавал” и др., се добива по-лесно от амфетамина, за който се изисква специално оборудване и познания по химия. Смята се, че името “пико” идва от популярна немска фирма за производство на модели влакчета.

Добива се и в домашни условия, а тези, които го правят, на жаргон се казват “готвачи”. Целта е почти без разходи да се правят големи количества, които след разреждане и продажба на дребно да умножават всеки вложен лев от 60 до 70 пъти.

След гълтане, пушене или венозен прием изостря сетивата, а сърцето започва да работи с двойно и тройно по-голямо натоварване. Предизвиква безсъние до 2-3 дни. При честа употреба “изпържва” мозъка и води до зависимост.

 

Опасност

Предупреждават за канибализъм при наркомани

03-03Нов вид наркотик се предлага на подрастващите, сигнализираха от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград. Дрогата има много наименования, но особеното при нея е, че кара потребителите си да бъдат крайно агресивни. На външен вид новият наркотик прилича много на соли за вана и е с много наименования – “Синьо кадифе”, “Ванила скай”, “Ураганът Чарли” и “Облак 9”. Химичният състав на веществото е такъв, че позволява то да се внася съвсем легално през границата – като соли за вана.

“Бяло вещество, което е под формата на кристали, може и да е прахообразно и се ползва така, както кокаинът и амфетите. Но действието му върху мозъка е много драстично, поради което наркозависимите стават неконтролируеми”, обясни д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград. Една доза се продава за около 20 лева. “Действието трае до 30 мин и причинява халюцинации. Може да предизвика и желание за консумация на човешка плът. Мозъчните клетки подават фалшиви сигнали на рецепторите очи, уши, нос. Надрусаните с този вид дрога виждат около себе си различни неща. Скачат да ядат хора, защото не виждат тях”, обясни д-р Любенова. Новата дрога може да причини и спиране на дишането, високо кръвно налагяне, инфаркти и инсулти.

От националния център по наркомании заявиха, че веществото е от групата на катиноните (пиролидинофенон) или така наречените “соли за вана”. Веществото е класифицирано под името 3,4-Methylenedioxypyrovalerone/MDPV. На пазара на наркотици е засечено за първи път в Токио през 2007 г., а по-късно и в Европа. В България има данни за три случая на изземване от митниците през 2010 г., а през 2011 г. България е една от първите държави, поставила веществото под контрол. През 2013 г. MDPV е идентифицирано от НИКК-МВР в 2 случая на територията на страната ни. За периода 2013-2018 г. няма докладвани данни за наличие на веществото на българския пазар. Никъде в доклади не се споменава за желание за ядене на човешко месо, казаха от националния център по наркомании.

Нова програма в 13 училища във Варна

Деца от прогимназията учат за зависимостите

25% от младежите опитват отровата

Даниела Фархи

Нова програма за превенция на употребата на наркотици започва в 13 варненски училища. Тя ще обхване прогимназиалния курс и ще се осъществява в часовете на класния, съобщи Светлана Коева, шеф на общинската дирекция “Превенции”. Програмата е разработена съвместно с доц. Пенка Кожухарова от катедра “Педагогика” в Шуменския университет и е одобрена от Националния център по наркомании.

“За учителите са подготвени методически ръководства, а за децата от пети до седми клас – учебни тетрадки, чрез които ще се запознаят с вредата не само от наркотичните вещества, но и от алкохола и тютюна”, разясни Коева. Според нея превенцията в прогимназиалния курс е наложителна, за да се намали броя на учениците в гимназиите, които посягат към дрогата.

Изследвания на дирекция “Превенция” сочат, че близо 25% от тийнейджърите са опитали наркотици. “Целта ни е децата да са наясно с рисковете от по-ранна възраст. Такова е желанието на учителите и родителите, които ни провокираха да започнем програмата. Предстои в нея да се включат още училища”, разясни Коева.

Анкета сред тийнейджъри

Българчетата първи в Европа по употреба на отрова

Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на наркотици. Това показват данни от изследвания сред тийнейджъри на възраст между 15 и 16 години. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години. “Има и изключения, когато възрастовата граница е по-ниска – между 11 и 13 години. При тези деца семейната картина обикновено е много тежка – имат разведени родители, самите родители са зависими от наркотици или алкохол”, коментира д-р Борислав Станчев. Според доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците, най-често у нас се употребявала марихуана (8,3%). Екстази взимали 2,9 на сто, амфетамин – 1,3 на сто, а кокаин – 0,3 на сто. Изследване сочи, че в България наркотиците са най-леснодостъпни в цяла Европа.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.