Нова екстра предлагат в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Нова екстра предлагат в Клиниката по лъчелечение към Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив, където вече се извършва метаболитна брахитерапия.

"Там се откриват 3 нови помещения - т. нар. "активни легла", в които ще се провежда лъчелечение с радиофармацевтици на доброкачествени и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза. Терапията ще се прилага и при множествени костни метастази", обясни началникът на клиниката д-р Мария Влайкова.

Новите "активни легла" ще изолират настанените в тях от другите  пациенти, а по време на сеансите медицински екип ще извършва видеонаблюдение и проследяване в реално време. Изолирането е необходимо, защото пациентите приемат радиоактивни препарати - радиофармацевтици. Последните представляват комбинация от радиоизотоп и помощно химично съединение, които заедно постъпват в човешкото тяло и се натрупват избирателно по пътя на естествения метаболизъм.

Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е единствената в България, която разполага с кибернож - роботизирана стереотактична радиохуриргия, два мултимодални линейни ускорителя, 3D и 4D компютър томографи. Първите пациенти вече преминаха успешно лечение с киберножа. Над 10 години клиниката има опит в работата с най-модерната и към момента апаратура за лъчелечение - линейните ускорители. Нейните предимства са не само във високия технологичен клас, но и в големия, трупан ежедневно, опит на лекарите. В клиниката работят четирима лекари с над 30-годишен стаж, двама специализанти и трима физици с над 10-годишен опит в работата с линейни ускорители, допълни д-р Мария Влайкова.

Двата високотехнологични линейни ускорители за лъчелечение са напълно взаимнозаменяеми и през тях преминават по 100 пациенти дневно. Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ "Свети Георги" предлага най-краткият срок за планиране на лъчетерапия с линейни ускорители - от 1 до 3 работни дни, и е единствената в Южна България, където се облъчват и деца. В клиниката се провежда и съвременно комбинирано съчетаване на лъчелечение с таргетна терапия или химиотерапия. Методът дава възможност за по-ефективно лечение на злокачествени и доброкачествени образувания в областта на глава и шия, карцином на шийката на матката и на ректума. Клиниката изписва химиотерапевтици - платина, ербитукс и кселода.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве