Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Нова екстра предлагат в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Нова екстра предлагат в Клиниката по лъчелечение към Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив, където вече се извършва метаболитна брахитерапия.

„Там се откриват 3 нови помещения – т. нар. „активни легла“, в които ще се провежда лъчелечение с радиофармацевтици на доброкачествени и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза. Терапията ще се прилага и при множествени костни метастази“, обясни началникът на клиниката д-р Мария Влайкова.

Новите „активни легла“ ще изолират настанените в тях от другите  пациенти, а по време на сеансите медицински екип ще извършва видеонаблюдение и проследяване в реално време. Изолирането е необходимо, защото пациентите приемат радиоактивни препарати – радиофармацевтици. Последните представляват комбинация от радиоизотоп и помощно химично съединение, които заедно постъпват в човешкото тяло и се натрупват избирателно по пътя на естествения метаболизъм.

Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е единствената в България, която разполага с кибернож – роботизирана стереотактична радиохуриргия, два мултимодални линейни ускорителя, 3D и 4D компютър томографи. Първите пациенти вече преминаха успешно лечение с киберножа. Над 10 години клиниката има опит в работата с най-модерната и към момента апаратура за лъчелечение – линейните ускорители. Нейните предимства са не само във високия технологичен клас, но и в големия, трупан ежедневно, опит на лекарите. В клиниката работят четирима лекари с над 30-годишен стаж, двама специализанти и трима физици с над 10-годишен опит в работата с линейни ускорители, допълни д-р Мария Влайкова.

Двата високотехнологични линейни ускорители за лъчелечение са напълно взаимнозаменяеми и през тях преминават по 100 пациенти дневно. Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ предлага най-краткият срок за планиране на лъчетерапия с линейни ускорители – от 1 до 3 работни дни, и е единствената в Южна България, където се облъчват и деца. В клиниката се провежда и съвременно комбинирано съчетаване на лъчелечение с таргетна терапия или химиотерапия. Методът дава възможност за по-ефективно лечение на злокачествени и доброкачествени образувания в областта на глава и шия, карцином на шийката на матката и на ректума. Клиниката изписва химиотерапевтици – платина, ербитукс и кселода.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.