Нова книга за споделената грижа за деца с бъбречни заболявания

За Деня на българския лекар излезе от печат най-новата книга "Диалог между родител и лекар с грижа за детските бъбреци" с автор проф.д-р дм Димитричка Близнакова, директор на Медицинския колеж във Варна.

Монографията в три части с акцент върху клиничната и практическата страна на бъбречните заболявания при децата дава необходимите и полезни съвети към родителите как да ги наблюдават, кои симптоми издават съществуващ проблем при тях и как да са  особено  внимателни, когато има  случаи на фамилна обремененост.

Книгата е истинско помагало, което разглежда психологическия аспект на взаимотношенията, свързани с бъбречните заболявания и особено хроничните, между семейство -дете, родител -лекар, дете-детска градина, училище.

Написана на достъпен език, книгата е споделена тревога и грижа за здравето на децата. Както посочва авторката, в нея педиатричната медицина слиза от академичната си непрестъпност и опитва най-трудната стилистика-"приказка", за деца и възрастни.

Тя се посвещава на покойния вече доайен на педиатрията във Варна доц.д-р Емил Дянков, който е бил председател на Българската педиатрична асоциация -Варна и бивш Републикански консултант по педиатрия за Североизточна България.

Презентацията на книгата пред студенти, преподаватели и приятели ще бъде на 19 октомври в Деня на българския лекар в I аудитория на Медицински университет във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони