82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Нова комбинирана терапия за тежко онкоболни въвеждат в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Лъчелечение, съчетано с таргетна (прицелна) терапия, се извършва вече в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, съобщи началникът на клиниката по лъчева терапия д-р Мария Влайкова. Според нея комбинирането на двете терапии е един от най-успешните методи при лечение на пациенти със злокачествени тумори на главата и шията, които са един от най-тежките онкозаболявания.
Таргетната терапия е нов вид системна противотуморна терапия, фокусираща се директно върху раковите клетки. „При плоскоклетъчни карциноми, каквито са повечето тумори на главата и шията, има свръхпроизводство на епидермален растежен фактор, като той стимулира оцеляването на туморните клетки и метастазирането им. Като противодействие се използва медикаментът „Erbitux“ (Cetuximab). Той е моноклонално антитяло, което се свързва с този растежен фактор и блокира или намалява нивото му.
Освен това този медикамент има директно действие върху туморните клетки. Това е единствената таргетна терапия, одобрена в ЕС за лечение на плоскоклетъчните карциноми като злокачествените тумори на главата и шията. Комбинираното лъчелечение с „Erbitux“ допринася за значителното увеличение на локалния контрол и осигурява по-дълъг период без прогресия на заболяването и по-висока обща преживяемост“, допълва д-р Мария Влайкова.
Чрез комисия, в която участват и квалифицирани химиотерапевти от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, Клиниката по лъчетерапия самостоятелно осигурява химиотерапевтични и таргетни лекарства. Самата клиника разполага с 50 легла, а съвсем скоро след предстоящ основен ремонт за 2 млн.лв., ще има и изключително модерно обзаведени стаи, ВИП стаи, стаи с инсталация за О2 снабдяване, както и нов 4D компютърен томограф. В клиниката по лъчева терапия в УМБАЛ „Свети Георги“ има четирима лекари с над 30-годишен стаж и трима физици с над 10 години опит в работата с линейни ускорители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.